Підтримати нас

Щороку до Каховського водосховища повертатиметься вода: чи придатна вона в сільському господарстві

07 червня 2024 15:29
688
Поширити:
Фото зі сторінки Олександра Ходосовцева/експедиція на землях колишнього Каховського водосховища у північній його частині

За даними Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та Національної академії наук України, на початок червня 2024 року до 40 відсотків колишньої акваторії Каховського водосховища вкрито водою. Загальна площа якого, становила 2 тисячі 155 квадратних кілометрів. 

Про це йдеться на сторінці Deutsche Welle. 

За словами завідувача лабораторії геоінформаційних систем Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергія Гапона, у літній період рівень води падатиме через випаровування і значна частина водосховища знову осушуватиметься.   

“Така циклічність повторюватиметься щороку, тому подальше використання водосховища потрібно планувати, виходячи з цього. Разом із тим, є окремі частини водосховища, які не заповнюються навіть за сезонного підняття рівня води. На таких частинах вже спостерігається заліснення, де дерева досягли понад три метри у висоту”, – додав науковець. 

Також Сергій Гапон проінформував про те, що близько 5 відсотків площі Каховського водосховища, за умови відсутності бойових дій можна, використовувати в сільському господарстві: 

"Десь п'ята частина водосховища точно буде заростати лісом і майже ніколи не підтоплюватиметься. А понад 50 відсотків площі водойми будуть регулярно, у певні періоди, підтоплюватись водою. І для якихось нових цілей – сільського господарства чи відновлення природних систем – його використовувати буде не можна".
  • 24 лютого 2022 року російські війська окупували Каховську ГЕС. Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня 2023 року. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч людей.
  • Восени у річці Кам’янка, яка розташована на території Каховського водосховища пересохли струмки, проте вода продовжила надходити й навесні її кількість зросла.
  • В ефірі “Вгору” Іван Мойсієнко повідомив, що у червні він бачив проростки верби, що підіймались над землею на 2-3 сантиметри, максимум на 10. А вже 19 жовтня там побачили дерева більше ніж 2 метри заввишки.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів