Підтримати нас

Як евакуація та зміна регіону проживання впливає на отримання виплат ВПО

Автор статті
08 лютого 2024 13:31
750
Поширити:

Прийнята 26 січня постанова про питання соціальної підтримки ВПО значно зменшує кількість осіб, які будуть отримувати допомогу і терміни її надання.

Чи можуть претендувати на виплати евакуйовані або ті, хто переїхав з одного регіону в інший, Медіаплатформі «Вгору» пояснив адвокат громадської приймальні Херсонського фонду Милосердя та здоров'я, юрист громадської приймальні української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов.

"Якщо людина один раз перемістилася з одного регіону в інший і стала там внутрішньо переміщеною особою, то це не впливає на той шестимісячний строк надання допомоги і на процедури. Якщо ж вона повернулася додому, на деокуповані території, то статус ВПО втрачає. Але якщо територія після вашого повернення опинилась у зоні бойових дій, оголошена обов'язкова евакуація — тоді можете претендувати на цю допомогу".
 Відмовити у виплатах тим, хто підлягає евакуації, не мають права. Якщо людина вперше виїжджає, вона отримує статус ВПО. Якщо їй доводиться виїжджати навіть вдруге — з регіону, в якому є обов'язкова евакуація, питань щодо надання допомоги також не буде.
Але помилки трапляються, і адвокат радить пошукати рішення про обов’язкову евакуацію, оприлюдненому на ресурсах, мати до нього доступ, щоб його можна було завантажити, надати під час подання документів на допомогу.
  • Докладніше про зміни у виплатах для ВПО після 1 березня 2024 року можна дізнатися зі статті «Виплати ВПО після 1 березня: хто продовжуватиме отримувати допомогу».
  • З 24 жовтня на Херсонщині оголошена обовʼязкова евакуація з примусом для родин із дітьми, які проживають у небезпечних населених пунктах.
  • З моменту оголошення обов'язкової евакуації з Херсонщини вивезли понад 1500 дітей із 34 населених пунктів.
  • Станом на 16 січня у 23 населених пунктах на правобережжі Херсонщини, де оголошена обов'язкова евакуація з примусом, залишалось близько 100 дітей.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ