Підтримати нас

Знищення фасаду історичної будівлі в центрі Херсона: деталі події

Автор статті
26 травня 2020 08:21
965
Поширити:

Учора вдень Херсон сколихнули жахливі фото оббитого фасаду історичної будівлі в центрі міста, а саме дому Писаренка на вулиці Старообрядницькій (Комсомольська).

Унікальна ліпнина однієї з перлин Херсона ХІХ століття, яка довгий час потребувала термінової та якісної реставрації, не пережила свавілля чергового власника квартири. Новина швидко розлетілася між активістів та містян: на місце події прийшли небайдужі архітектори, контролюючі органи та журналіст онлайн-газети «Вгору».

Пам’ятник археології

«Відремонтувати» фасад вирішив власник квартири на другому поверсі, на рівні якої розташовувалася та сама розтрощена ліпнина. Спочатку він відмовлявся дати наказ припинити роботи, та після того, як на місце приїхав начальник управління містобудування та архітектури Херсонської обласної державної адміністрації Григорій Ходін, все ж таки зупинив робітників. На всі питання щодо підстав початку робіт, відповідав: «а чого місто нічого не робить?» «а якщо відпаде кусок, сюди ж іноземців водять!», «та де ж вона красива, ну де?» та «будинок не є пам’ятником архітектури!». Як виявилося, ще у 2016 році чоловік написав запит до Обласної інспекції з охорони пам'яток історії та культури, з питанням «чи є будинок за адресою вулиця Старообрядницька (Комсомольська), 13, пам’ятником історії?». На що йому відповіли — «ні, вказаний будинок не є пам'ятником археології, історії та мистецтва»:

— Правильно, це ж пам’ятник архітектури та містобудування, — схопився за голову архітектор Андрій Луцик, який один із перших прибув до місця події та викликав поліцію. — Звичайно, це не пам’ятник археології! І те, що тут відбувається — це кримінальний злочин!

Автор відео Дмитро Багненко

Фото з фейсбуку

Так само складно було з відповідями на питання щодо фотофіксації ліпнини та обмірочних креслень — дій, необхідних для реставрації. «Та все ж і так зрозуміло!» — намагався упевнити присутніх власник квартири. Чоловік уперто не міг зрозуміти, чому ніхто не каже йому дякую, чому його сварять, чому приїхала поліція, що від нього хочуть. З уривків фраз стало зрозуміло, що фасад будинку планували вирівняти пінопластом та приклеїти пінопластовий же декор.

Хазяїн квартири на другому поверсі.

Хто винен і що робити далі

На жаль, подібні випадки знищення історичної спадщини не поодинокі і потребують комплексного вирішення від міської ради, пояснює архітектор та активіст Андрій Луцик:

— У Херсоні немає міської програми з реставрації історичних будинків, немає методики, — пояснює Андрій Луцик. —  Це може бути як фонд, на кшталт Громадського бюджету, куди власники цих будинків будуть подавати заявки на відновлення.

За технологією реконструкції фасадів ліпнина акуратно знімається, з неї робляться зліпки для відтворення оригінального декору.

За приблизними підрахунками Луцика, вартість проєктування та реставрації всього фасаду будинку Писаренко коштує десь 55 тисяч доларів (вартість купленої квартири за даними «Вгору» — 40 тисяч доларів). Наразі відновити знищені елементи складно, але можливо. Саме відбитий декор був «родзинкою» цього будинку, пояснює екскурсовод та член Національної спілки краєзнавців України Єгор Сидорович:

— За моєю суб’єктивно думкою, це один з найгарніших будинків Херсона, — переконаний Єгор Сидорович. — Модерн, ХІХ сторіччя… таких будинків в Херсоні вже немає. Якісну реконструкцію можна зробити: наприклад, як в тій же будівлі Національного банку на Перекопській, або Брокбізнесбанку на Потьомкінській.  А екскурсії я сюди вже, звісно, не поведу, дивитися вже немає на що.

P.S. Ввечері того ж дня, не зважаючи на скандал та заяву до поліції, з фасаду будинку на рівні квартири оббили рештки ліпнини, за якими ще можна було відновити декор. Якщо порівняти фото, то до вечора ще залишалися кронштейн над балконом та квіти над вікнами справа.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ