Підтримати нас

За «п’яне» водіння тепер можна втрапити у в’язницю

Автор статті
01 липня 2020 05:00
892
Поширити:

Відсьогодні, 1 липня, до водіїв, що кермували авто нетверезими, застосовуватимуться жорсткіші покарання.

Насамперед, значно зростуть штрафи. А керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння кваліфікуватиметься не як адміністративне правопорушення, а як кримінальний злочин, повідомляє УНІАН.

Отже, починаючи з 1 липня, водій, алкогольне сп'яніння якого доведено, має заплатити штраф 17-34 тисяч гривень. Раніше за це був передбачений штраф 10,2 тисячі гривень.

Якщо порушника повторно  спіймають за кермом п'яним,  штраф  сягне 51 тисячі гривень. А ще, окрім  штрафних санкцій, у водія відберуть права  на три роки. Штраф та позбавлення прав передбачається за сам факт перебування за кермом у нетверезому стані.

Якщо ж водій спричинить ще й ДТП з тілесними ушкодженнями, то почне діяти інша норма закону, яка передбачає позбавлення волі. Кримінальна відповідальність для водіїв, які керують  у стані сп’яніння, передбачена у таких випадках:

  • керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;
  • передавання керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;
  • відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або на вживання  лікарських препаратів;
  • вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортного випадку за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їхній основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб  зупинили на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування для встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до ухвалення рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування.

Як нові зміни в законі вплинуть на дорожню безпеку, пересвідчимося вже за тиждень-два. А поки що херсонська поліція щотижня затримує до двох десятків водіїв, що напідпитку сіли за кермо. І вони часто уникають покарання. Бо перевантажені суди не встигають розглядати адміністративні протоколи впродовж належних трьох місяців. Тому справи закривали за закінченням строку притягнення до відповідальності. У кримінальних справах такого обмеження немає.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ