Підтримати нас

Як священик збирав історію

Автор статті
29 червня 2020 05:30
1,391
Поширити:

В історії старого Херсона було багато видатних постатей, які своєю діяльністю позитивно впливали на економічний та культурний розвиток міста.

Однією з таких особистостей, без сумнівів, є Леонід Іванович Гошкевич (брат Віктора Гошкевича – засновника Херсонського краєзнавчого музею). Він народився в 1868 році в родині київського священика, що в майбутньому визначило його життя. Леонід Іванович закінчив Києво-Подільське духовне училище та Київську духовну семінарію.

Леонід Іванович Гошкевич

У 1907 році він був призначений на службу до Свято-Духівського собору в Херсоні. Як згадують сучасники, його одразу полюбили місцеві парафіяни та колеги-священики. Кожного дня до нього йшли люди зі своїми переживаннями та печалями. Для всіх отець Леонід знаходив потрібні слова та поради. Під час радянського періоду, коли руйнувалися храми та піддавалося репресіям духовенство, Леонід Іванович не боявся ходити по місту в одязі священика. Хоча, були випадки, коли «новоявлені атеїсти» відпускали в його адресу порції лайки та навіть плювали йому в обличчя. У 1926 році він почав служити в церкві Всіх Святих, бо Привізна церква була закрита місцевою владою. Щоб зрозуміти, якою він був людиною, варто згадати фразу, що стала девізом його життя: «Всегда и во всякое время готов служить каждому, быть всем для всех».

У роки німецької окупації він, ризикуючи власним життям, рятував від страти євреїв доволі незвичним способом. Хрестив їх у православ’я. Таким чином, Леонід Іванович зміг врятувати понад 120 осіб. У цей період він не провів жодної служби на честь солдатів Третього Рейху, за що був у немилості в окупаційної адміністрації. Потім за свою діяльність він навіть отримав медаль «За доблесный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.». Леонід Іванович прожив 96 років,  помер у 1963 році.

Леонід Гошкевич у 1941 році

Сьогодні в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці зберігається частина родового архіву Гошкевичів, які збирав саме Леонід Іванович. Ці документи охоплюють період з 1834 по 1951 роки. Тут містяться матеріали про службову та громадську діяльність, листування і фотографії. Фонд рукописних документів складається з 393 одиниць зберігання. Особливо цікаві особисті документи священика, де можна знайти тексти проповідей, твори з богослужіння та матеріали про його перебування у Японії. Він насправді збирав історію не просто своєї родини, але й людей, які її оточували, контактували та впливали на неї. Тож описував політичне, економічне та побутове життя Херсона.

Леонід Гошкевич і частина його рукописів

Радує, що бібліотека ці матеріали змогла отримати від місцевого краєзнавця ще в 90-х роках XX століття. Вони чекають своїх дослідників, які зможуть докладно дізнатися про родину Гошкевичів та їх діяльність на Херсонщині.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ