Підтримати нас

Усе про тести на коронавірус

Автор статті
24 липня 2020 12:00
1,612
Поширити:

Пандемія коронавірусу, на жаль, не вщухає. Щодня в Україні фіксують близько 800 нових хворих. За статистикою МОЗ, кожного дня в середньому робиться 25 тисяч тестів.

Як повідомив на одному з брифінгів міністр охорони здоров'я України Максим Степанов,  до вересня планується збільшити кількість тестувань на коронавірус удвічі в порівнянні з нинішніми показниками. Для цього проводиться закупівля обладнання для лабораторій і робота з персоналом.

Про види тестів на COVID-19, хто може зробити їх безкоштовно, як достроково припинити самоізоляцію та де лікуватимуть після позитивного результату тестування - у матеріалі Юлії Лук'яненко.

Види тестів на COVID-19

Є три види тестів: метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тестування), метод імуноферментного аналізу (ІФА-тестування) та експрес-тести. На жаль, жоден  не є 100% точним, на результат можуть впливати безліч факторів.

Для  тестування методом ПЛР беруть мазок з ротоглотки. У державній клініці  тест коштує приблизно 900 гривень. У приватній клініці  тестування обійдеться  близько 2000-2500 гривень.

Для ІФА-тесту  візьмуть кров з вени, результат можна отримати за 2-3 години. Ціна тестування у приватній лабораторії  - до 600 гривень. Але виявити коронавірус цим методом можна не менш, як на 5-7 день з моменту інфікування або коли ви вже одужали, бо, щоб виробити антитіла, організму потрібен деякий час. Тому на ранній стадії захворювання тест може й не показати його.

Усі приватні клініки та лабораторії зобов’язані повідомляти про підтверджені випадки коронавірусу в МОЗ.

Експрес-тест у державних медзакладах не роблять. Придбати його можна в аптеці, коштують вони до 500 гривень. Зробити швидкий тест на коронавірус можна вдома, але ви можете припуститися помилок, які вплинуть на результат. До того ж, ці тести, навіть за правильного використання, часто дають хибні результати. Якщо  все ж зробили швидкий тест і він показав позитивний результат – варто звернутися до сімейного лікаря або до швидкої допомоги.

У яких випадках можна зробити безкоштовний тест?

В Україні поки не передбачене масове безоплатне тестування на COVID-19. Здати тест безкоштовно в державній клініці “для профілактики” не вийде. За даними НСЗУ, державним коштом тести роблять:

  • особам, які мають симптоми коронавірусної хвороби – їх тестують одразу при підозрі;
  • пацієнтам з пневмонією;
  • особам, які контактували з хворими на COVID-19, повинні пройти тест на 14 добу після контакту;
  • пацієнтам, які потребують планової госпіталізації або операції – безпосередньо перед ними. Госпіталізація пацієнта здійснюється за умови негативного результату тесту на COVID-19, отриманого методом IФА. У випадку позитивної реакції при тестуванні за методом IФА, пацієнт має обов’язково пройти ще одне тестування методом ПЛР. Планова госпіталізація можлива лише у випадку негативного результату тестування.
  • медикам та іншим працівникам закладів, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19 чи доглядають за ними – раз на 14 днів (методом ІФА);
  • працівникам лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів, отримані від хворих на COVID-19, та працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, що беруть участь у розтині тіл померлих – також раз на два тижні (методом ІФА);
  • працівникам Нацгвардії, Нацполіції та Державної прикордонної служби, іншим медичним та фармацевтичним працівникам – раз на 30 днів (методом ІФА).

У всіх інших випадках за тест треба  заплатити. Направлення на безкоштовний тест дає сімейний лікар при наявності медичних показань, або ж лікуючий лікар, який направляє пацієнта на госпіталізацію чи операцію. Вони і розкажуть алгоритм  тестування.

Як нам розповіла сімейна лікарка однієї з херсонських лікарень, якщо швидка привозить пацієнта, якому необхідна термінова операція, наприклад, з підозрою на апендицит чи з травмою, чекати результату тесту немає часу. Тоді перед операцією у хворого забираються зразки для тесту, маркують їх як екстрені, а далі проводиться сама операція. Хірург використовує всі засоби індивідуального захисту: стерильний костюм, захисні окуляри, рукавички, адже хворий може бути інфікованим, а операцію відкласти неможливо.

Які державні установи роблять тести на Херсонщині

На Херсонщині тестування на COVID-19 методом ІФА здійснюють у семи державних лікарнях:

  • Херсонська обласна клінічна лікарня;
  • Херсонський обласний шкірно-венерологічний диспансер;
  • Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С.Лучанського;
  • Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша;
  • Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних
  • Центральна міська лікарня м. Нова Каховка;
  • Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. І. Горбачевського.

Усі ці заклади зареєстровані Національною службою здоров’я, мають відповідні лабораторії, спеціалістів, ліцензування для  тестування.

Тестування методом ПЛР:

  • Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Херсонський обласний лабораторний центр МОЗ України» (м. Херсон, вул. проф. Уварова,3);
  • Клініко-діагностична лабораторія КНП «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І.Горбачевського» Херсонської обласної ради (м.Херсон, вул. Миколи Гринька, 1А).

У «Херсонському обласному лабораторному центрі МОЗ України» нам повідомили, що вони не є лікарнею і тому не приймають матеріал для аналізу напряму, а лише проводять дослідження, що надсилають лікарні чи приватні лабораторії.

Диспетчер надала телефони трьох лабораторій, де можна здати матеріал для аналізу, який потім надсилається їм на дослідження :

  • “Лабдіагностика” (вул.Робоча, 66) - 48-51-03;
  • Херсонський центр профілактичних оглядів (вул. Університетська, 179А) - 31-29-99 ;
  • Херсонська філія Державного підприємства «Український науково-дослідний інститут медицини транспорту Міністерства охорони здоров’я України» (Вул. Ушакова, 21) - 050-494-71-92.

Там можна поставити всі цікаві для  вас питання і обрати, де саме здавати тест.

У приймальному відділені Херсонської обласної інфекційної лікарні нам розповіли, що для здачі тесту необхідно прийти до них о 8 ранку, з собою мати маску, паспорт, перед аналізом не можна їсти, пити, чистити зуби. Тестування роблять у порядку живої черги. Вартість тесту 850 грн (якщо  немає направлення на безкоштовний тест) , довідку з результатом можна отримати наступного ранку.

Також можете звернутися до приватних клінік та лабораторій, де роблять тести.

Тестування для припинення самоізоляції

Кабінет Міністрів, 25 червня 2020 року, вніс зміни до постанови  № 392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Тепер громадяни, які прибули з держав зі значним поширенням COVID-19, а також ті, які перетнули пункти в’їзду-виїзду на межі з тимчасово окупованими територіями, можуть достроково припинити обсервацію та самоізоляцію за умови отримання негативного результату ПЛР-тестування, який проведено після перетину державного кордону або зазначених пунктів. Тест доведеться робити на платній основі, бо перетин кордону не входить до списку випадків, коли тестування робиться державним коштом.

За інформацією Центру громадського здоров’я України, тест необхідно проводити лише у спеціально визначених лабораторіях, які мають право передавати результати тестування для припинення самоізоляції через додаток «Дій вдома». Їх перелік можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/xsrTnQM. Лабораторія вносить результат тестування до електронної системи Центру громадського здоров’я, дані автоматично синхронізуються із додатком.

У Херсонській області це ті ж два заклади, що роблять тестування методом ПЛР, приватних клінік у переліку немає. 

Процес здачі аналізу для припинення самоізоляції  в Херсонській обласній інфекційній лікарні такий самий, як ми вже описали вище. Приблизно о 8 вечора, у день здачі аналізу, результати вносять до бази даних і після цього, якщо тест негативний, вас мають повідомити про можливість припинення самоізоляції. Довідку з результатом можна забрати наступного ранку. Але, як нам додали у лікарні, оскільки  на самоізоляції ви маєте  бути вдома, у крайньому разі можна відвідувати магазини і аптеки в радіусі 2 кілометрів від вказаного місця, то для проходження тесту необхідно звернутися до поліції та погодити  візит до лікарні.

Перед здачею аналізу особа має заповнити інформовану згоду на опрацювання даних. У відповідній формі необхідно обов’язково зазначити факт перетину кордону, якщо він відбувся протягом останніх 14 днів, точну дату прибуття на територію України і саме той номер телефону, який було використано для встановлення додатку “Дій вдома”.

Слід пам'ятати, що результат ІФА-дослідження не є підставою для дострокового припинення самоізоляції, підходить лише ПЛР-тестування.

Де і як лікуватимуть

Серед поширених симптомів коронавірусу: підвищення температури, сухий кашель і втомлюваність. Іноді з'являється біль у суглобах і м’язах, закладений ніс, головний біль, конʼюнктивіт, біль у горлі, діарея, втрата смаку та нюху. Якщо відчули у себе такі симптоми, спочатку треба звернутися до сімейного лікаря, описати симптоми, і тоді лікар вирішить, чи потрібне  тестування. Якщо сімейного лікаря немає, або за наявності важких симптомів - температура вище 38, яка не збивається, та утруднене дихання - зателефонувати за номером 103.

Якщо у вас легкий перебіг хвороби і  не маєте інших захворювань, вас залишать лікуватися вдома. Сімейний лікар призначить  ліки як від звичайної застуди. При цьому ваш стан і стан контактних осіб будуть контролювати в телефонному режимі та можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю.

Якщо у вас буде середній або важкий перебіг хвороби —  покладуть в інфекційну лікарню і лікуватимуть за протоколом надання меддопомоги при COVID-19.

Перелік опорних лікарень для госпіталізації пацієнтів з COVID-19 у Херсонській області:

  1. КНП "Херсонська обласна інфекційна лікарня ім.Г.І.Горбачевського" (сюди жителей Херсона направляють у першу чергу).
  2. КНП "Бериславська центральна районна лікарня"
  3. КНП "Генічеська центральна районна лікарня"
  4. КП "Голопристанська центральна районна лікарня"
  5. КНП "Каховська центральна районна лікарня Каховської районної ради"
  6. КНП "Скадовська центральна районна лікарня"
  7. КНП "Олешківська центральна районна лікарня"
  8. КНП "Центральна міська лікарня міста Нова Каховка"
  9. КНП "Херсонська міська клінічна лікарня ім.А.і О.Тропіних"
  10. КНП "Херсонська міська клінічна лікарня ім.О.С.Лучанського".

У МОЗ повідомляють, якщо у вас є симптоми і вам відмовилися проводити тест на коронавірус, потрібно звертатися на гарячу лінію (у Херсонській області - 0 800 504 077) та на лінію МОЗ - 0 800 505 201.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ