Підтримати нас

«Відкритий мікрофон» з офіцерами громад

Автор статті
24 жовтня 2019 10:01
1,259
Поширити:

На тих територіях,  де почали працювати поліцейські  офіцери громад, люди відчувають себе вже більш захищеними - стверджує Наталія Скрипаль, керівниця проекту громадської організації «ЛАРП» «Мультимедійна інформаційна кампанія «Поліцейський офіцер нашої громади» у 10-х громадах на території Дніпропетровської області».

ГО «ЛАРП» - це організація «Люстраційна антикорупційна рада Придніпров`я», яку створено у вересні 2014 року на базі редакції незалежної дніпропетровської газети «Лица».

Наразі журналісти разом з експертами виїжджають у ті об’єднані територіальні громади області, де вже працюють поліцейські«нового формату», досліджують зміни, що відбуваються в сфері безпеки та довіри до правоохоронців, а головне - допомагають місцевим жителям і офіцерам налагодити більш тісну комунікацію та взаємодію.

Зокрема, організують жваву дискусію у форматі «відкритий мікрофон». Як це відбувається, можна подивитися на прикладі зустрічі в Васильківській ОТГ, де на початку літа заступили на службу громаді офіцери Євген Накрапас, Віталій Поморцев та Сергій Лобода.

Зокрема, під час дискусії голова Васильківської громади Сергій Павліченко зауважив, що є проблема співпраці населення з поліцією:

- Людина може сказати мені один-на-один, але написати вона не напише і ніколи не підпише. «Я, – каже, – тут живу. Це сусіди, а як я на сусідів, а що ж тоді?». Але поліцейський офіцер громади не може працювати «так просто» – треба задокументувати факти.

Втім, що стосується  співпраці з органами місцевого самоврядування, ніяких питань не виникає. І хоча офіцери громади підпорядковані не ОТГ, а відділенню поліції, вони раз на тиждень збираються разом із керівництвом громади на оперативну нараду, де доповідають про ситуацію, яка є на територіях.

Спеціаліст відділу у справах дітей виконавчого комітету Васильківської селищної ради Ірина Воронова:

– З офіцерами громади наша робота стала… Легшою вона не може бути, ми з такою категорією населення працюємо, там легко не може бути. А стало – результативно працювати. Нас стали серйозно сприймати всі.

Заступниця директора районного Будинку культури Надія Котій:

Якщо, наприклад, дискотека, і відбувається якась штовханина або пляшки б’ють, чи петарди, – і одразу  звідкілясь лише наші офіцери беруться – вони вирішують ситуацію.

 

Раніше було важче: звертаємося в міліцію, вони просять письмове звернення, а тоді кажуть: «Немає в нас працівників, щоб відправити на ваші дискотеки!». Зараз, як тільки ми звертаємося до голови ОТГ, повідомляючи про заходи, зразу з нами зв’язуються офіцер Віталій Поморцев і «Васильківська самооборона».

А під час анкетування місцеві жителі висловили наступні побажання своїм поліцейським офіцерам:

- більше часу приділяти патрулюванню території, яку обслуговують, особливо у вечірній час, а також на центральних вулицях, де пожвавлений рух автотранспортних засобів;

- бути ближче до людей і прислухатися до їхніх побажань та прохань;

- здійснювати постійний контроль за торговельними закладами в центрі с. Великоолександрівка, особливо у вечірній час (коли збирається молодь), для  заборони продажу алкогольних напоїв неповнолітнім, а також частіше з ними спілкуватися з виховною метою.

А експерти проекту відзначили, що навантаження на наявних офіцерів у декілька разів перевищує встановлені норми, на таку велику громаду рекомендується впровадити додатково ще 2-3 аналогічних посади.

Загалом ГО «ЛАРП»  запланувала відвідати до кінця року десять громад і вже в семи з них побувала. 

Наталія Скрипаль каже, що там, де вони побували, зміни вже відчуваються:

- Поліцейські офіцери громад пройшли колосальний відбір, навчання, і прийшли працювати натхненними. Це не просто слова, це видно по їх роботі, по очах - вони «палають». І анкетування показує, що багато з місцевих нічого не розуміють у реформі, але, тим не менш, уже почуваються більш захищеними і все частіше звертаються до офіцерів не лише за допомогою, але й за простою порадою. А деякі вже готові допомагати разом наводити в селах лад.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ