Підтримати нас

Великий Semantic SUR

Автор статті
31 жовтня 2019 03:00
748
Поширити:

Персональна виставка Михайла Толстих «Semantic SUR» відкрилася 29 жовтня у виставковій залі на площі Свободи. Все було саме так, як художник і обіцяв ще наприкінці весни - велика виставка великих картин. Великий сюр.

Віддані друзі, палкі прихильники і просто поціновувачі мистецтва щиро раділи можливості зануритися у дивний світ Михайла Толстих. Навіть казали, що тут, у залі, картини якось гармонізувалися. Згадували і цьогорічну виставку в художньому музеї, цікавилися, чи є тут картини з тієї експозиції (автор каже, що він не повторюється, але пильні очі шукали і, кажуть, що навіть знайшли). Згадували і його першу виставку чверть століття тому — у ті часи художник тільки починав свій шлях до глибин сюрреалізму. І все краще, що напрацював за 25 років — тут.

На фото: Михайло Толстих.

Цікаво, що картини для експозиції обирав не сам автор — це зробили його друзі. З одного боку, вони дали майстру можливість не виходити зі стану творчої відчуджденості, з іншого — вони знають вподобання людей.

І глядачі довго вдивлялися в картини, намагалися осягнути авторську філософію, уважно читали інформацію про зображене, шукали на полотні «підказки», розгадували зашифровані знаки, навіть знаходили свій новий зміст. І дивувалися цьому світу, народженому вигадливою фантазією — хай іноді моторошному (бо мова йде про боротьбу добра і зла, величного і ницого, божого і диявольського, врешті решт). Недарма назвали Михайла Толстих художником, в лабораторії якого досліджується наша цивілізація. І дійсно, іноді дивишся і дивуєшся, що все це про щось далеке, підсвідоме — і водночас про реальний світ, про нас сьогоднішніх — образно, метафорично, часом безжально.

Як результат - слова вдячності, захоплення, шана титанічній праці (як встигає одна людина стільки зробити?). Адже картини народжуються не за помахом чарівної палички (чи то чарівного пензля), над кожною пан Михайло працює від 2 до 5 років, а є і такі, що чекали завершення роботи цілих 20 років.

Було цікаво дізнатися з перших вуст, що відбулося новенького в житті і творчості майстра за ці майже півроку, від однієї персональної виставки до іншої. І пан Михайло розповів:

«За цей нічого не змінилося. Я тим самим крейсерським ходом йду по своїй творчості, на мене зовнішнє не впливає ніяк, бо це - робота душі. Просто я навчився перекладати все це на образну мову і вносити на полотно. Попередня виставка була даниною моєї поваги до майстрів музею, а ця відрізняється більш потужним зарядом, нею я вже у чистому вигляді виходжу як художник зі своєю концепцією. Все, що б я не робив, є семантичний сюрреалізм».

І зануритися у світ семантичного сюрреалізму Михайла Толстих можна впродовж двох тижнів.

P.S. Між двома персональними виставками Михайла Толстих минуло менше півроку, а він каже, що картин вистачить ще не на одну таку експозицію. Та й друзі в один голос про те ж саме. Цікаво, коли чекати наступну...

${gallery:008e68e7797b442868a90e8e0e877cba}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ