Підтримати нас

В яких громадах Херсонщини - безпечніше

Автор статті
05 липня 2018 11:58
740
Поширити:

Щонайменше третина селян відчувають себе не захищеними, а роботу правоохоронних органів оцінюють як низьку.

Саме до таких висновків прийшли експерти Херсонського офісу Мережі правового розвитку, які проводили дослідження* в чотирьох об’єднаних територіальних громадах області.

Херсонський офіс Мережі правового розвитку, який діє на базі Херсонської обласної організації Комітету виборців, у квітні - червні цього року досліджував дотримання прав людини та  надання безоплатної правової допомоги в чотирьох об’єднаних громадах  області: Виноградівській, Великокопанівській, Кочубеївській та Гладківській.

Серед багатьох питань були й питання про безпеку, зокрема, чи зверталися мешканці сіл до правоохоронців або місцевих інспекторів (шерифів), та чи отримали допомогу.

Як пояснив голова обласної організації КВУ Дементій Бєлий, для дослідження обрали  чотири громади, що представляють різні типи: Кочубеївська ОТГ - утворилася найпершою в області, розташована  далеко від центральних автошляхів, Виноградівська та Великокопанівська - «середнього віку», розташовані поряд с магістральними дорогами, а Гладківська ОТГ - наймолодша серед них і розташована трохи осторонь від траси. З  багаторічного досвіду відомо: ситуація із дотриманням прав майже напряму залежить від географічного розташування населеного пункту та якості доріг. Чим далі від великих трас, чим гірші дороги - тим і ситуація гірша.

Експерти приділяли більше уваги саме конкретним правам, наприклад: чи є в сiльрадi   iнформацiйнi   стенди   iз   актуальними   правовими   порадами; чи  легко в селі    роздрукувати   на   принтерi   документи; чи   можна   скористатися   допомогою   адвоката   в   селi   або   районному   центрi; чи проходять  мешканцi   ОТГ   регулярнi   медичнi   огляди; чи мають   доступ   до   стоматологiчноi   допомоги   та   протезування; чи   iснують   проблеми   iз   влаштуванням   дiтей   у   дитячi   садки, - та багатьом іншим.

Але, за результатами дослідження, серед проблем, які хвилюють мешканців ОТГ найбільше, на перших трьох місцях опинились більш «широкі», загальні проблеми:

1 місце - погана якість життя в цілому в країні (63,6%),

2 місце - хвороби власні або близьких та низька якість медичних послуг (61,3%)

3 місце - бідність (58,6%).

Серед інших проблем – корупція (55,2), політична нестабільність (52,9%), комунальні проблеми (45,5), зростання злочинності (41,8%), страх військової загрози (41,4), безробіття (40,4%) та екологічні проблеми (39,7%).

Робота правоохоронців теж виглядає недосконалою. За останній рік до поліції або шерифів звернулося за допомогою 33,5 % учасників опитування. Й майже кожен третій з них  допомоги не отримав.  Майже чверть опитаних або відчули на собі, або чули від знайомих про жорстокість або протиправні дії нової поліції: 6% на собі відчули таку поведінку правоохоронців, а 18,7% чули про подібні випадки в селі.

Проте нас зацікавив дещо інший аспект цього дослідження: де саме люди відчувають себе більш захищеними від злочинців та хуліганів? Де люди відчувають себе безпечніше? Там де є інспектор сільради з охорони правопорядку чи ні? Чи якось відбилося існування місцевих «шерифів» на результатах анкетування?

Але, за словами Дементія Бєлого, при виборі «піддослідних» ОТГ цей аспект не брався до уваги, навіть такого питання в анкетах не було. До того ж, при аналізі результатів за основу брали загальну кількість відповідей на те чи інше питання, по всіх громадах разом. Аналіз відповідей по конкретній ОТГ окремо, - таку «розбивку» ще не робили. Однак результати анкетування по кожній громаді є, і він охоче передав їх херсонській команді проекту «Шерифи для нових громад» для ознайомлення.

Отже, дослідження, як вказано вище, проводилося у Виноградівській, Великокопанівській, Кочубеївськійта Гладківській ОТГ. У двох згаданих останніми громадах «шерифів» немає.

Що стосується Виноградівської ОТГ, то в громаді є не тільки інспектор сільради з охорони правопорядку, є також громадські формування, добровільні помічники поліції.  Сільрадою   визначено уповноважених осіб зі складання адміністративних протоколів. Також ОТГ тісно співпрацює з Херсонським обласним Центром зайнятості за програмою громадських робіт.

Однак Великокопанівська громада - ще найцікавіша в сенсі забезпечення спокою. В ОТГ затверджені та прийняті  «Програма   забезпечення  організації  правопорядку», «Програма організації надання безоплатної первинної правової  допомоги населенню  Великокопанівської сільської ради». Там на постійної основі працює свій «шериф», є інспектор з благоустрою, крім того - існує місцевий Пункт охорони правопорядку.  Там - заслуховують роботу громадського помічника дільничного офіцера поліції (тобто голову громадського формування) та рекомендують поліції, як їй поліпшити свою роботу. Наприклад, на сесії 26 квітня  цього року сільські депутати проголосували за наступні рекомендації офіцерам місцевого відділення:

 -  сприяти в повідомленні населення, особливо приділити увагу громадянам без реєстрації, які проживають на території ради в необхідності їх тимчасової постановки на облік та проходження  флюорографії;

- проводити лекції з учнями шкіл щодо правил поведінки в школі та громадських місцях;

- проводити профілактичні бесіди з неблагополучними сім’ями та дітьми, які схильні до правопорушень, про що звітувати перед сесією сільської ради. 

Крім того: посилити роботу з громадянами для  санітарного впорядкування прилеглої території до будинків  та земельних ділянок на вулицях сільської ради; посилити роботу  з  громадянами для виконання Законів «Про заборону куріння в громадських місцях» та «Про заборону вживання алкоголю в громадських місцях».

А тепер - подивимося, що ж саме люди в кожної з цих громад зазначили в деяких пунктах  анкет, де мова йде  про відчуття безпеки та роботу правоохоронців/шерифів.

Найбільший страх перед злочинцями та через зростання злочинності відчувають мешканці  Гладківської ОТГ (81.6%), на другому місці - Виноградівська ОТГ (63.3%), трете місце займає Великокопанівська (38.5) і менш всього занепокоєні мешканці Кочубеївської ОТГ (19.6%).  

У той же час, найвищий рівень захищеності у випадку порушень прав відчувають саме мешканці Великокопанівської ОТГ:   високий рівень  вказали 21.2%,  середнiй рівень - 55.8%. В Кочубеївської ОТГ високий рівень захищеності вказали 20.4 %,  середнiй рівень - 55.8%. Серед мешканців Виноградівської ОТГ - 7.3 % та 55.6% відповідно. А ось у Гладківській ОТГ найвищу оцінку не дав ніхто з опитуваних, навпаки, найбільша кількість (71.4%) відзначили низький рівень захищеності.

І дуже цікавим виявився «розбіг» у відповідях тих людей, що зверталися за допомогою до поліції або до шерифа для захисту своїх прав за останній рік.

У Виноградівській ОТГ серед тих, хто звернувся за захистом своїх прав до поліції/шерифа: 18.2%  отримали допомогу, проте ще 12.8% - ні.             

У Великокопанівській ОТГ: 38.5%  отримали допомогу, 15.4% - ні.  

У Кочубеївській ОТГ:  18.4% отримали допомогу, 8.2% - ні     

У Гладківській ОТГ: 8.2%   отримали допомогу, 18.4 - ні.

Але всі ці  дані ще потребують додаткового вивчення та аналізу. А з відповідями на всі запитання опитування можна ознайомитися за посиланням.

* Дослідження проводилось в рамках проекту  «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму правової допомоги» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

P. S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

А також у Центрі безоплатної первинної допомоги, створеному Офісом Мережі правового розвитку при ІРЦ «Правовий простір» та ХОО КВУ за підтримки Херсонської міської ради та Міжнародного Фону «Відродження».

Графік роботи: понеділок – четвер з 9.00 до 12.00 та з 13.00 до 17.00. П’ятниця з 9.00 до 12.00 та з.13.00 до 15.30.

Телефон для довідок: 099 468 38 48.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ