Підтримати нас

Укрзалізниця дотує Ахметова і компанію на 15 мільярдів щороку

Автор статті
20 липня 2019 06:03
754
Поширити:

За рахунок системи класифікації вантажів і диференціації вартості перевезень, наближені до Ріната Ахметова компанії отримують значно вигідніші умови перевезень Укрзалізницею ніж інші вантажовідправники.

Про це передає сайт "Zалізниця без корупції".

За даними дослідження в 2018 році з 322,3 млн тон перевезених УЗ вантажів – 71 млн. тон склала залізна руда та 65 млн. тон вугілля. Це 42% від усіх перевезень вантажів залізницею. При цьому найбільшим перевізником руди є «Метінвест» Ахметова і Новинського, а найбільший перевізник вугілля – «ДТЕК» того ж Ахметова.

Запроваджена система тарифікації вантажів передбачає, що перевезення в одному і тому ж вагоні руди і вугілля буде майже вполовину дешевше за перевезення, наприклад, лісоматеріалів і с/г продукції і в 2,2 рази дешевше за перевезення готової металопродукції.

Система класифікації вантажів дісталася Україні в спадок від Радянського союзу, коли видобувні підприємства і виробники готової продукції були державними. Величезні обсяги перевезень руди і вугілля у віддалені регіони РСРС передбачали необхідність зниження вартості таких перевезнь.

З отриманням незалежності Україна більше не мала об’єктивної потреби в диференціації вартості перевезень за типами вантажів, але ця система грала на руку власникам металургійних холдингів і тому вона зберіглася по наш час.

Система класифікації вантажів значною мірою відлякує більшість європейських компаній, так як європейські залізниці застосовують принцип єдиного тарифу, який зменшує можливість корупційних зловживань. Та і власне пояснити європейцю, чому перевезення в одному і тому ж вагоні, на одну і ту ж відстань різних вантажів може відрізнятися у вартості в 2 рази досить складно.

Якби Українська залізниця перевозила продукцію без застосування коефіцієнтів, а залежно лише від типу вагона і дальності перевезення, то за перевезення руди і вугілля компаніям з орбіти Ахметова і Новінського довелося б заплатити приблизно на 40% більше ніж за нинішніх умов.

Для 2018 року ця «економія» перевізників руди і вугілля склала близько 15 млрд. грн.

В свою чергу  Укрзалізниця могла б отримувати на 15-20% більші доходи щороку, якби відмовилася від системи класифікації вантажів.

До того ж система класифікації суттєво обмежує зростання економіки країни, так перевезення готової продукції залізницею коштує в понад 2 рази дорожче, ніж перевезення сировини. Що створює передумови для вивезення сировини з країни, замість розбудови власного виробництва.

Прикладом може бути ПАТ «Арселорміттал Кривий Ріг», який тільки минулого року експортував з країни руди і напівфабрикатів сталі на понад 36 млрд. грн. Виробництво готової продукції з цієї сировини здійснювалося вже в інших країнах.

При чому компанії, які займаються видобутком руди і вугілля в Україні здатні досить спокійно перенести перехід від системи класифікації вантажів і відповідне збільшення вартості перевезень цих товарів.

Чистий прибуток лише компаній «Метінвест» за 2018 рік склав близько 32 млрд. грн. (1 188 млн.$) при загальному доході 320 млрд. грн. (11,88 млрд. $).

Але на сьогоднішній день система класифікації вантажів продовжує працювати і виробники готової продукції продовжують платити більше, ніж перевізники сировини.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ