Підтримати нас

Українка із Костянтинівки розповіла про досвід роботи в Китаї

Автор статті
20 червня 2019 09:02
713
Поширити:

У Китаї багато вакансій для людей із європейською зовнішністю, особливо у сфері культури та освіти. Деякі роботодавці покривають усі витрати на дорогу, візу та житло. 

Платять від 1 до 3 тисяч доларів. Проте можуть вираховувати з зарплати комунальні витрати та штрафувати. У житті китайці привітні, але жорсткі начальники.

Про це Gazeta.ua розповідає 26-річна художниця Ольга Сабадін із Костянтинівки Донецької області. Вона у лютому 2019 року поїхала працювати у місто Суч'єн провінції Цзянсу.

"Подруга їздила у Китай працювати моделлю. Я і сама давно хотіла працювати за межами України. У Китаї європейців беруть працювати акторами, музикантами, викладачами англійської, моделями, хостес, - ділиться Ольга, - Китайці готові платити від 1000 доларів до 3 000 у місяць. Сума залежить від контракту, роботодавця та провінції".

Знайти роботу допомагають агентства-посередники. Шукати вакансії можна і самостійно на спеціальних інтернет-платформах пошуках роботи. Для цього треба завантажити додаток та там обирати серед запропонованих варіантів.

Ольга влаштувалась через агенцію у Києві. На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів. Квитки на літак з Києва до Пекіна коштують мінімум 300 доларів.

За документами дівчина працює у приватному тренінговому центрі. Проте її одразу попередили, що буде викладати живопис у центрі і в місцевих дитсадках. За контрактом її робочий день - 8 годин, але по факту він складає 12 – з 9:00 до 21:00.

"Краще їхати по робочій візі, проте не кожен роботодавець може її оформити, бо це займає півроку. Китайську знати не обов'язково. Я займаюсь з дітьми на англійській мові. Важливі навички та знання. У невеликій провінції буде достатньо зовнішності та елементарних знань мови. Тоді як у Шанхаї будуть слухати вимову, - ділиться Ольга, - На заняттях малюємо, при цьому підписуємо усі зображення англійською – вулицю, будинки, дерева, так діти краще запам'ятовують. Також багато рухаємося, танцюємо, поєднуємо на уроках різні елементи навчання. Роботодавець "здає в оренду" мене працювати у дитячі садочки. Зранку я там, а ввечері – у тренінговому центрі".

Знайти роботу допомагають агентства-посередники.  На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів

Знайти роботу допомагають агентства-посередники. На оформлення усіх документів пішло понад 4 місяці і 1000 доларів

 

У кожному кабінеті для занять є монітори, на яких транслюються мультфільми або дитячі пісні, що розучують у групі. Це відео допомагає викладачеві тримати увагу групи. Після обіду на заняття живописом до Ольги проходять у тренінговий центр – тут урок триває 45 хвилин. За її словами, це діти із забезпечених родин. Загалом за день вона проводить заняття у десяти різних вікових групах.

"Нас у Китаї люблять. Європейці тут дуже популярні. Але треба враховувати менталітет китайців. У житті вони доброзичливі, але боси з них не дуже гарні та доволі жадібні. Сума зарплати може бути меншою, ніж обіцяли. Вас можуть штрафувати та вираховувати суму комунальних витрат, - ділиться Ольга, - Так трапилось і зі мною. З мене вираховують суму комуналки, що у три рази завищена. Китайці намагаються повернути свої кошти у будь-який спосіб".

Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні. Тож перші гроші дівчина отримала тільки після 5 тижнів роботи. Для Ольги це стало неприємним сюрпризом.Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні.

Зарплату виплачують один разів на 30 днів. Проте китайці рахують тільки робочі дні.

"Подобається в Китаї так це що у них багато громадських безкоштовних чистих туалетів. Всюди питна вода в парках у фонтанчиках. Можна набрати холодну, гарячу і є окремий кран для миття рук, - ділиться Ольга, - Проте Китай – країна споживання. Це бачу навіть у садочках, де начебто і привчають вирощувати рослини та доглядати за тваринами. Але поряд з тим не цінують життя ти же золотих рибок, що до речі є символом достатку Маленькі рибки живуть у пластикових стаканчиках та за декілька днів помирають у них. Рибок просто замінюють на нових і усе".

Квартиру орендує роботодавець. Там немає опалення, вода гріється від сонця. У день приїзду Ольги сонця не було, гаряча вода нагрілася за тиждень. 
Щоденно на заняття дівчину возять на авто. Громадського транспорту у місті Суч'єн немає, також немає метро і залізниці. Місцеві пересуваються на автомобілях, велосипедах або електромопедах.

"Китайці багато вкладають в освіту дітей, що уся платна. Навіть за садочки платять доволі великі гроші. Китайський підхід у навчання каже: поганих учнів не буває, значить, учитель не зміг зацікавити і пояснити. Кричати на дітей також не можна, - зазначає Ольга, - Китайські діти завжди хочуть доторкнутися до своєї викладачки. Тому щодня стають у чергу, аби потиснути руку або обійняти мене. Також діти дуже люблять робити фото зі мною, ми це робимо щодня".

За контрактом її робочий день - 8 годин, але по факту він складає 12 годин – з 9:00 до 21:00.

За контрактом її робочий день - 8 годин, але по факту він складає 12 годин – з 9:00 до 21:00.

У Китаї офіційно викладати англійську можуть лише носії мови. Ольгу з України взяти на роботу на таких умовах не могли. Тому за легендою їй довелося змінити ім'я і країну, з якої вона приїхала. І в жодному разі нікому не говорити, ким вона працює.

"Щодо імені, мені одразу сказали, що Ольга китайські діти не зможуть вимовити, тому треба його змінити. Я вигадала нове – для китайців мене звати Ліса і я прилетіла з Австралії. Їм байдуже, що я, можливо, не схожа на австралійку, але я так кажу їм", - ділиться Ольга.

Три дні поспіль Ольга провела у місцевому відділку поліції. Там допитували, що саме вона викладає дітям. Хотіли почути її зізнання про викладання англійської мови.Зранку Ольга проводить заняття у дитячих садочках, у групах можуть бути до 60 дітей

Зранку Ольга проводить заняття у дитячих садочках, у групах можуть бути до 60 дітей

"Поліцейські передивлялися записи моїх уроків, але звуку там не було. Тобто вони бачили картинку, де ми з дітьми граємо, малюємо, щось говоримо. Упевнено сказати, що я там викладаю, з цього відео не можна. Через три дні мене відпустили", - згадує Ольга.


26-річна Ольга Сабадін з Костянтинівки Донецької області, за освітою художник та викладач. Вчилась у Донецькому училищі культури та мистецтв та у Харківській академії дизайну та мистецтв. Досвід викладання мала ще в Україні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ