Підтримати нас

У Нідерландах вперше в історії зафіксовано смерть після повторного захворювання на COVID-19

Автор статті
13 жовтня 2020 13:00
797
Поширити:

На жаль, коронавірусна інфекція COVID-19, всупереч очікуванням вірусологів, виявилася все ж унікальною. Про це свідчить факт смерті людини, яка заразилася вірусом повторно.

Звістка прийшла з Нідерландів, де 89-річна жінка померла після того, як у неї вдруге підтвердили  захворювання COVID-19. Це перший такий випадок за весь час досліджень цієї хвороби.

Як повідомили нідерландські вчені, 89-річна жінка лікувалася від рідкісної форми лімфоми - макроглобулінемії Вальденстрема. Це онкологічне захворювання лікується симптоматично, але загалом є невиліковним.

На початку  року жінка потрапила до лікарні. Із симптомів у неї була лихоманка та сильний кашель. Тест на COVID-19 виявився позитивним. У лікарні пацієнтка пробула 5 днів, після чого симптоми зникли, крім постійного відчуття втоми.

Через два місяці після COVID нідерландка розпочала курс хіміотерапії. Через два дні після початку курсу в неї знов підвищилася температура, з'явився кашель і задишка.

Тест на COVID-19 знову виявився позитивним. На восьмий день після повторного інфікування у жінки погіршився стан, а через два тижні вона померла.

Науковці мали доступ до зразків, які тестували під час першого та другого зараження. Вони заявляють, що генетичний склад вірусу відрізнявся настільки, що зміни неможливо пояснити еволюцією інфекції в організмі людини. Тому вчені наголошують, що жінка дійсно повторно заразилася.

Коронавірусне захворювання COVID-19 нове. Тому вчені поки не знають, чи у всіх людей з'являється імунітет до захворювання, наскільки він ефективний.

Крім того, у дослідженні згадується про повторне інфікування 25-річного американця. Він вперше захворів у березні, а повторно - у червні. Вчені теж заявляють, що генетичний склад вірусу відрізнявся у березні та червні, тому йдеться саме про те, що пацієнт двічі підхоплював коронавірус.

Чому стається повторне інфікування та як це вплине на людей у довгостроковій перспективі - вчені ще не з'ясували.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ