Підтримати нас

У Херсоні старовинне дерево зроблять пам’яткою культури

Автор статті
15 листопада 2019 05:00
809
Поширити:

У мерії Херсона буде підготовлений пакет документів для надання розміщеному на вул. Суворова горельєф «Казкове дерево» статусу пам'ятки культури місцевого значення.

Про це йдеться в матеріалі Ірини Паршиної на сайті Центру журналістських розслідувань (місто Миколаїв)

Про «Казкове дерево» розповів заступник Херсонського міського голови Андрій Щербина на засіданні круглого столу, на якому обговорювалося порятунок унікального арт-об'єкту.

Горельєф «Казкове дерево» виконаний в 2013 році херсонським художником і скульптором Миколою гепард на стовбурі історичного в'яза, посадженого ще в XVIII столітті.

Автор розповів, що працював над цією роботою 5 років.

«У 2008 році я дізнався, що на вулиці Суворова збираються спиляти в'яз, посаджений в 1784 році. Дуже засмутився, що загине така пам'ятка. І друзі підказали мені, як я можу продовжити життя цього дерева. Так і виникла скульптура », - розповів автор горельефа.

Шість років перебування дерев'яної скульптури на відкритому повітрі негативно позначилися на ній, про що написали місцеві ЗМІ. Медіа-кампанію на захист арт-об'єкту підтримали благодійні та громадські організації. Вони звернулися до місцевої влади з проханням узаконити статус горельефа як пам'ятника, прийняти його на баланс і посприяти в реставрації.

Професор Херсонського державного університету (ХДУ), доктор біологічних наук Олександр Ходосовцев розповів про результати обстеження деревини, з якої виготовлена ​​скульптура. Обстеження вчені ХДУ провели після звернення до вузу фонду «Захист».

За словами біолога, через те, що під час створення горельефа «Казкове дерево» Микола Гепард дуже грамотно провів обробку деревини антисептиками і фунгіцидами (хімічними речовинами для боротьби з грибковими хворобами рослин), зараз скульптура перебуває в задовільному стані.

«Турбує лише те, що ствол не відділений від кореневої системи, по ній з грунту надходить вода, що погано позначається на деревині. Тому, можливо, варто відокремити ствол, на якій виконано роботу, і встановити його на постаменті під навісом », - сказав Ходосовцева.

Художник Микола Гепард сказав, що доцільно почати роботи по реставрації його горельефа «Казкове дерево» навесні. А поки, як було вирішено на круглому столі, будуть збиратися гроші і залагоджувати формальності.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ