Підтримати нас

У Херсонській міськраді раптово згадали про депутатські звіти

Автор статті
06 грудня 2021 16:00
989
Поширити:

Як відомо, депутати місцевих рад розпочали виконання своїх обов'язків після торішніх виборів 27 листопада 2020 року. З того часу минув понад рік, але народні обранці, зокрема, у Херсонській міській раді не поспішають виконати один із основних своїх обов'язків - провести зустріч з виборцями, на якій вони мають надати свій звіт за рік роботи.

На цю ситуацію звернули увагу і херсонська громадськість, і ЗМІ. Зокрема, ми описали її у матеріалі “Депутатський рік минув, але де звіти перед виборцями?”. 

Не минуло й тижня, як на ці зауваження відреагували нарешті в Херсонській міськраді. На її сайті вийшов матеріал “Новий Статут громади – нові вимоги до звітності депутатів міської ради”, в якому “раптово” згадали і про Статут Херсонської міської територіальної громади, який міськрада ухвалила ще у вересні, та, власне, і про самі депутатські звіти.

У статті наголошується на статті 47 Розділу XI вищезгаданого документа, в якій вказується, що “депутати не рідше одного разу на рік до 1 квітня року, наступного за звітним, звітують про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу”.

Однак, як уже справедливо вказували раніше громадські діячі, цей пункт суперечить нормам українського законодавства. Адже, згідно з пунктом 1 статті 16 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", депутат місцевої ради зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян "періодично, але не рідше одного разу на рік". Тобто всі терміни для цього вже минули, а жодного звіту за календарний рік херсонці так і не почули.

Проте, як бачимо, у міськраді поквапилися і запевняють, що “депутати вже розпочали підготовчу роботу” до звітів. Також наведено статистику, в якій у доволі компліментарній формі продемонстровано бурхливу діяльність народних обранців на благо Херсона та його мешканців. Так, зазначається, що “депутатами проведено десять сесій, на яких розглянуто та прийнято близько 650 рішень. Щотижня працювало сім постійних депутатських комісій, на яких розглядалися сесійні питання, звернення громадян, актуальні питання життєдіяльності міста. Депутати брали активну участь у роботі комісій виконавчих органів, робочих груп з різних питань, серед яких і розробка нового Статуту Херсонської міської територіальної громади”.

Звичайно, як йдеться у відомому фразеологічному висловлюванні - краще пізно, ніж ніколи. Але хотілося б, щоб в органах місцевого самоврядування дотримувались рамок закону вчасно, а не коли про це наполегливо нагадають у соцмережах чи засобах масової інформації.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ