Підтримати нас

Технології та інновації тестують у Решетилівській громаді

Автор статті
08 листопада 2020 11:30
989
Поширити:

Як спільними зусиллями представників громадянського суспільства, поліції та місцевої влади у Решитилівській ОТГ, Полтавської області, реалізували низку ініціатив, спрямованих на створення безпечного середовища.

Коли ми говоримо про безпеку громади, то розуміємо, що це поняття охоплює всі аспекти життя людини. Рівень безпеки не визначається лише станом криміногенної ситуації, а передбачає адекватне реагування й на інші можливі загрози, наприклад екологічні, техногенні тощо. Отже, безпечною можна назвати таку громаду, де люди відчувають відсутність загроз, а влада робить усе для того, щоб забезпечити законні інтереси та права членів громади. Сьогодні в українських громадах дедалі частіше постає питання про те, як цього досягнути, які рішення необхідно прийняти, щоб змінити ситуацію з безпекою на краще.

Наша розповідь про те, як у Решетилівській об'єднаній територіальній громаді знайшли відповіді на ці питання і спільними зусиллями представників громадянського суспільства, поліції та місцевої влади реалізували низку ініціатив, спрямованих на створення безпечного середовища.

Довідка:

Решетилівська ОТГ (Полтавська область) створена 18 грудня 2016 року. Окрім м. Решетилівки до складу громади увійшли 18 населених пунктів. Загальна кількість мешканців об'єднаної громади складає майже 22 000 громадян. Найближчим часом до громади мають приєднати ще 2 сільські ради.

Решетилівка – це один із осередків українського народного ткацтва, килимарства і вишивкарства ще з ХІХ століття.

Решетилівські вишиванки

Решетилівські килими

Решетилівка багата не тільки своїми майстрами, а й цікавими людьми, які працюють зараз на користь місцевої громади. Оксана Дядюнова - виконуюча обов'язки голови Решетилівської ОТГ. За чотири роки пройшла шлях від переселенки з Донбасу, громадської активістки до секретаря міської ради, виконуючої обов‘язки голови громади.

До 2015 року вона була успішною підприємницею в Алчевську (Луганська обл.). Війна на сході України змусила переїхати з сім’єю до Решетилівки. Маючи управлінський досвід, пані Оксана, як справжня патріотка і громадська активістка, не могла залишитися осторонь проблем своєї нової домівки, тому активно включилася в життя громади. За її участі була створена громадська організація "Патріоти Решетилівщини". На виборах до міської ради разом з Оксаною Дядюновою балотувалися і члени організації. Після перемоги на виборах вони об'єднались у позапартійну депутатську групу.

Оксана Дядюнова – виконуюча обов'язки голови Решетилівської ОТГ

- Ми розуміємо, що громадська безпека – це не тільки фінансова підтримка місцевого відділення поліції, хоча в рамках діючої програми "Профілактики правопорушень…" у цьому році нами вдвічі збільшене фінансування і сума склала 40 тис. грн. Так, це в першу чергу, закупівля пального для правоохоронців, але не тільки. За підтримки ГО "Патріоти Решетилівщини" закупили рації для поліцейських і взагалі, коли щось треба, хлопці йдуть до нас, і ми допомагаємо чим можемо.

Звісно ж, у нас є проблеми, які потребують вирішення. До недавнього часу у місті працював поліцейський офіцер громади, але зараз ця посада вакантна, чоловік перевівся в інший район, а нового поки не призначили. Планували створити громадське формування "Громадська варта" і вже домовились із луцькими колегами про візит, у них така служба працює дуже ефективно. Та завадила епідемія коронавірусу. Але ми не зупиняємося і, зважаючи на те, що наша ОТГ, згідно перспективного плану, буде збільшена, обов'язково будемо створювати громадське формування, спираючись на досвід волинян.

Стосовно інших безпекових ініціатив: сьогодні в місті їх встановлено 21 камеру спостереження. Сервер знаходиться у міській раді, а пульт у відділенні поліції. Загальна вартість проекту 1 млн 200 тисяч грн. З них 600 тисяч гривень – це бюджет громади, а ще 600 – фінансова підтримка з обласного бюджету в рамках конкурсу "Проектів розвитку територіальних громад". У 2018 році ми виграли цей конкурс, подавши проект "Решетилівка – безпечне місто". Звичайно, грошей на все не вистачило і додавали ще з бюджету громади.

Крім цього, у найближчий час до системи будуть підключені камери в селі Пасічники. Місцеві мешканці звернулися з проблемою: у селі хтось регулярно "розстрілює" лампочки. Порахували, що дешевше встановити камери, ніж кожного тижня купувати лампи. Ця ініціатива реалізована в рамках "Бюджету участі". Ініціативна група з числа сільських активістів подала на конкурс проєкт і ми його підтримали. Зараз триває тендерна процедура і найближчим часом камери будуть встановлені. Оскільки сервер може підтримувати роботу 64-х камер, у наступному році плануємо ще встановлювати відеокамери у місцях, рекомендованих поліцією.

Довідка:

Кожен бажаючий може спостерігати ситуацію онлайн, підключившись до камер спостереження на сайті громади https://reshetrada.in.ua/index.php/veb-kameri .

Дбаючи про безпеку громадян, безпеку дорожнього руху та захист домівок і споруд, у Решетилівці не забувають і про екологічну безпеку. Прийнята і виконується "Програма охорони навколишнього природного середовища Решетилівської міської ради на 2017-2020 роки". На санітарну очистку та благоустрій прибережних смуг річок на території громади у 2020 році з бюджету виділено 125 тис. грн.      

Докладніше про це розповідає заступник міського голови  Юрій Степанович Шинкарчук:

Заступник міського голови Шинкарчук Юрій Степанович

- Біля Решетилівки протікає річка Говтва та два її притоки. Останнім часом береги почали заростати очеретом, забруднились мулом джерела, які наповнюють річки чистою водою. Тому вже три роки поспіль ми займаємось очищенням річок. Тут є два підходи: "технічний" - це прибирання сміття у прибережній смузі, очищення водойм технічними засобами і "біологічний", якому ми надаємо перевагу. Справа в тім, що деякі види риб у процесі харчування швидко очищають річку природним способом. Тому ми регулярно запускаємо мальків у наші річки. Тільки у минулому році запустили 5 тон білого амура і коропа. Звісно, риба швидко підростає і знаходяться бажаючі її виловити браконьєрськими засобами. Разом з інспектором, який відповідає за благоустрій, у минулому році виловили майже два кілометри браконьєрських сіток. Цього року вже в два рази менше. Люди з розумінням ставляться до нашої справи, адже на вудки та спінінги можуть ловити скільки завгодно всі бажаючі. Тому зараз мешканці громади почали самі слідкувати за порядком і повідомляють нам, якщо бачать браконьєрів.

З огляду на те, що більшість депутатів міської ради – це молоді люди з активною життєвою позицією, міська влада приділяє значну увагу впровадженню новітніх технологій у сфері громадської безпеки, зокрема безпеки навколишнього середовища.

Про новий інноваційний проект розповідає начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій виконавчого комітету, депутат Решетилівської міської ради Андрій Романов:

Депутат міської ради Андрій Романов

- Ми вже третій рік поспіль беремо участь у конкурсі "Проєкти розвитку територіальних громад", який проводить обласна рада https://smartregion.pl.ua/rc. Перший наш проєкт "Решетилівка – безпечне місто" дозволив запустити систему відеоспостереження. Сьогодні, завдяки вдалому старту, ми розширюємо цю систему на сусідні села вже за кошти громади.

Зараз реалізуємо проєкт "Решетилівка – інноваційний тестовий простір". Це впровадження сучасних технологій, які забезпечують безпеку навколишнього середовища, дозволять посилити й економічну спроможність громади через створення системи автоматичного моніторингу і контролю за процесами та об'єктами інженерної мережі.

Загальний бюджет – 1,1 млн грн., з яких половина - кошти обласного бюджету, а друга половина з бюджету громади.

Почали з того, що в усіх навчальних закладах громади запустили онлайн систему мікрокліматичного контролю. Моніторинг цих показників дає змогу попереджати збільшення СО2 і служить індикатором збільшення вірусів респіраторних захворювань у приміщенні школи. Сьогодні це вкрай важливо у зв'язку з новим викликом – коронавірусом.

У газових котельних впроваджено моніторинг змісту природного та чадного газу.

Працює вулична станція якості повітря, яка дає можливість спостерігати якість повітря за двома показниками, перевищення норми яких може погіршувати стан здоров'я мешканців громади. Завдяки цій станції виявлено, що основним джерелом забруднення повітря є мешканці, які спалюють опале листя чи сміття.

У Центрі культурного дозвілля "Оберіг", якій включає в себе центральну бібліотеку, музей, музичну школу, школу танців, відділ освіти, відділ культури – встановлено автоматизовану систему керування центральним теплопостачанням, яка дає можливість, порівняно з минулими опалювальними періодами, заощаджувати до 30% коштів на опалення.

Усі дані з модулів, розташованих на об'єктах, надходять на сервер "Розумного міста", який розташований у серверній міської ради. Ця система дозволяє спостерігати ситуацію у реальному часі через інформаційну платформу на великому дисплеї (65 дюймів).

На базі системи "Розумного міста" плануємо в подальшому впроваджувати та розвивати нові сервіси ОТГ: онлайн спостереження за рухом комунальної техніки, вирішення проблем з водопостачанням, споживанням електроенергії, заповнюваності сміттєвих контейнерів та багато іншого.

Як бачимо, керівники громади думають і діють на перспективу, а створення безпечного і комфортного середовища у громаді є одним із пріоритетів місцевої влади. Досвід комплексного підходу в організації безпеки Решетилівської громади заслуговує на увагу і широке розповсюдження. Особливо зараз, коли в більшості громад  немає практик комплексного аналізу загроз, а основний фокус робиться на боротьбу зі злочинністю, не враховуючи велику кількість інших можливих або наявних загроз.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ