Підтримати нас

“Сухі” практики херсонського водоканалу

Автор статті
28 серпня 2020 13:00
1,017
Поширити:

У Херсоні адміністрація водоканалу через декількох боржників погрожує відключити від водопостачання весь будинок, в якому розташрвані 144 квартири.

Схвильовані загрозою залишитися без води, мешканці будинку звернулися в редакцію Онлайн газети “Вгору” з проханням пояснити: чи є у водопостачальника право відключити воду в їх оселях?

Через заборгованість у 4409,43 гривень, адміністрація водоканалу погрожує обмежити подачу води у всьому будинку по вулиці Івана Вазова, 4 

Якщо коротко — водоканал такого права не має. Щобільше, цим повідомленням водопостачальник порушує санітарне законодавство та умови укладеного зі споживачами договору.

Розгорнутіше пояснює юристка громадської приймальні “Фонду Милосердя та здоров’я” Олена Старюк:

“Водоканал має право вести претензійну роботу з боржниками й у разі необхідності звертатися до суду. А от абоненти, які стабільно сплачують за послуги водоканалу, не повинні страждати через неплатників.

Це зазначено у статті 51 Постанови КМУ від 5 липня 2019 року — “Дії Водоканалу щодо обмеження (припинення) надання послуг не повинні призводити до порушення прав та інтересів інших споживачів — співвласників багатоквартирного будинку, які виконують зобов’язання, встановлені законодавством, і договором.”

Також права споживачів захищає стаття 7 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення».

Якщо все ж таки водопостачальник попри вимоги закону відключить воду у всьому будинку, юристка рекомендує вживати наступні кроки:

  1. Спершу необхідно викликати  комісію, яка має складатися з представника водоканалу, представника ОСББ та мешканців квартир, у яких відсутнє водопостачання.
  2. Вони мають зробити обстеження і впевнитися, що води в квартирах співвласників дійсно немає через  відключення від мереж водопостачання саме водоканалом і зафіксувати це в акті.
  3. Після цього необхідно направити до адміністрації водоканалу офіційну претензію в письмовій формі про порушення умов договору співвласників, котрі не мають заборгованостей, з вимогою відновити водопостачання сумлінним споживачам.
  4. Якщо після цих кроків подачу води не відновлено — необхідно позиватися до суду. 

Право на компенсацію

Уявити собі життя в оселі без централізованого водопостачання дуже важко. Щодня ми використовуємо багато води на приготування їжі, прибирання, гігієнічні процедури. Тому після відключення її все одно доведеться купувати деінде та у дуже великих обсягах. Особливо, якщо у квартирі мешкає багато людей. Також доведеться сплачувати за доставку води в оселю або самим “надриватися” і носити важкі пляшки, а може, й відра на поверхи будинку.

Херсонські нюанси роботи водоканалу. Церква по вулиці Суднобудівній

І тут виникає резонне питання: якщо вам довелося витрачати власні кошти та здоров’я не з вашої провини, чи можливо отримати компенсацію за ці витрати від водоканалу?

За словами Олени Старюк, якщо після претензії водоканалу не відновлено водопостачання сумлінним споживачам, таку компенсацію можна вимагати від водопостачальника у суді. Посилатися необхідно на Закон України “Про житлово-комунальні послуги”, Постанови Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 року «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення», ЗУ «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» та ЗУ “Про захист прав споживачів”.

За більш детальним роз'ясненням звертайтесь до громадської приймальні “Фонду милосердя та здоров'я”.

Графік роботи: понеділок – з 9.00 до 17.00; вівторок – з 9.00 до 17.00;

Попередній запис  за телефоном: (066) 790 90 21,  (0552) 49 60 03

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Звертаємо  увагу на карантинні обмеження. Прийом громадян ведеться виключно за попереднім записом із дотриманням санітарних правил щодо запобігання захворюванню COVID-19.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ