Підтримати нас

Стаття про справу Підперигори може зашкодити авторитету Херсонського міського суду?

Автор статті
29 жовтня 2021 11:59
31,358
Поширити:

Після публікації розслідування Медіаплатформи Вгору  “Справа Підперигори: як чиновник уникає покарання завдяки ковіду та лазівкам у судових процедурах” пресслужба Херсонського міського суду розмістила на сайті установи спростування:

“Зазначена інформація викладена неповно та підлягає спростуванню, оскільки її зміст може мати наслідки формування у свідомості громадян негативної думки про діяльність та авторитет Херсонського міського суду Херсонської області, що неприпустимо з огляду на конституційні гарантії незалежності суддів”.

Нагадаємо, у статті Медіаплатформи “Вгору” йшлося про те, що кримінальна справа начальника департаменту бюджету і фінансів Херсонської міської ради Романа Степановича Підперигори, якого звинувачують у хабарництві, уже понад три з половиною роки “бовтається” у суді - матеріали так і не почали розглядати по суті. Ця довгоочікувана подія мала відбутися  28 жовтня 2021 року. Але - не відбулася.    

Тим часом пан Підперигора продовжує керувати департаментом, і є дуже висока ймовірність, що чиновник залишиться на посаді та уникне покарання. 

Адже з моменту затримання його “на гарячому” вже минуло 4 роки. Увесь цей час він перебував на волі, й офіційно не був викритий у жодних інших правопорушеннях. Для суду така характеристика - об'єктивний привід призначити мінімальне покарання, тобто, 4 роки позбавлення волі. Або, якщо судовий процес буде й надалі так затягуватися, справу взагалі можуть закрити через закінчення терміну притягнення обвинуваченого до відповідальності. 

Отже, “Вгору” направила до пресслужби Херсонського міського суду листа з проханням пояснити докладніше, яка саме “зазначена інформація викладена неповно та підлягає спростуванню, оскільки її зміст може мати наслідки формування у свідомості громадян негативної думки про діяльність та авторитет Херсонського міського суду”.

Виявляється, до основних моментів, викладених у статті,  у пресслужби суду зауважень немає. У відповіді головна спеціалістка із забезпечення зв'язків зі ЗМІ Оксана Теленик пояснила, що неповна та неточна інформація є у деяких деталях статті “Справа Підперигори: як чиновник уникає покарання завдяки ковіду та лазівкам у судових процедурах”. 

Наприклад, у статті сказано, що суд погодив тримання обвинуваченого під вартою, але призначив заставу лише трохи вищу за один хабар - 84 200 грн, і вже 29 вересня Роман Підперигора вніс заставу й вийшов на волю. Пресслужба міського суду уточнила інформацію: прокуратура оскаржила суму в апеляційному суді, тож її збільшили до 128 тис. грн (це приблизно на половину більше за хабар, з яким поліція застукала пана Підперигору). Зауважимо: така сума застави, чи сяка, а Підперигора досі на волі.

Друге уточнення пресслужби  міського суду стосується твердження “Вгору” про марні спроби правоохоронців відсторонити чиновника від посади. Пресслужба уточнює: суддя міського суду Дмитро Гонтар двічі відстороняв Романа Підперигору від посади. Перший раз - у жовтні 2017 року, але ця ухвала була скасована апеляційним судом. Другий - на початку 2018 року, на 8 днів з 19 по 27 січня. Дякуємо за уточнення! Але ж через 8 днів Роман Підперигора повернувся на посаду й досі “рулить” фінансами міста.

Третє зауваження пресцентру міського суду стосується твердження про те,  що у Херсонському міському суді не було конвертів та марок, аби переслати матеріали до апеляційної інстанції. пресцентр повідомляє: матеріали справ до апеляційного суду не поштою відправляють, а їх відносять працівники канцелярії. І марки, і конверти в суді є. 

Дякуємо пресцентру міського суду за уточнення. Та все ж продовжуємо запитувати: чому понад чотири роки після затримання пан Підперигора продовжує керувати департаментом бюджету і фінансів Херсонської міської ради? А тим часом термін притягнення чиновника поступово спливає та наближається до  “критичної дати”, після якої його вже неможливо буде притягти до відповідальності - принаймні, саме за цей хабар. 

Питання: чи не здається пресцентру міського суду, що цей факт може мати набагато гірші наслідки для формування у свідомості громадян негативної думки про діяльність та авторитет Херсонського міського суду? Тим паче, що суд досі не почав слухати справу по суті, засідання знову перенесли, тепер - на 20 листопада. 

Пропонуємо читачам повний текст листа від пресцентру Херсонського міського суду до редакції Медіаплатформи “Вгору”.

Фото Ірини Ухваріної

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ