Підтримати нас

Стали відомі фірми, з яких «Укравтодор» формує картель підрядників на 100-мільярдні дорожні ремонти

Автор статті
05 березня 2020 11:30
737
Поширити:

Всього вісім компаній у 2018-2019 роках отримали половину усіх ремонтних підрядів у системі «Укравтодору» – 54,86 млрд грн з загальної суми 112,58 млрд грн.

Однак не всі з них можуть претендувати на нові підряди у 2020 і наступних роках. Про це повідомили учасники круглого столу Всеукраїнської автодорожньої асоціації (ВАД) 3 березня, повідомляють Наші гроші.

За підрахунками платформи «Ліга антитрасту», фаворитами дорожнього ринку в цей час були компанії «Автомагістраль-Південь» (16,27 млрд грн в сумі на підрядах «Укравтодору» і облдержадміністрацій), група компаній «Онур» (13,27 млрд грн), група «Ростдорстрой» (10,85 млрд грн), «Техно-буд-центр» (5,65 млрд грн), «ПБС» (5,36 млрд грн), «ШРБУ-48» (4,43 млрд грн), «Автострада» (3,20 млрд грн), «Альтком» (2,73 млрд грн). 

Розмір отриманих у останні роки підрядів матиме критичне значення для можливості компаній брати участь у ремонтних тендерах у найближчому майбутньому. «Укравтодор» розробив нові кваліфікаційні критерії до учасників ринку і вже у квітні Мінекономіки як уповноважений орган по закупівлям може підписати розроблені автодорівцями Методичні рекомендації для підготовки типової тендерної документації. Планується, що по певним видам робіт для участі в тендері необхідно довести, що фірма в останні роки мала сумарний досвід по цьому виду робіт також у такому ж розмірі по такому ж типу доріг і такому ж виду ремонту. Якщо умовно на тендер зараз буде виставлятись капітальний ремонт ділянки 2-ї категорії дороги очікуваною вартістю 1 млрд грн, то треба довести, що фірма в останні роки мала сумарний досвід по капремонтам доріг перших категорій на 1 млрд грн. Присутній на круглому столі ВАД керівник ДП «ДерждорНДІ» підтвердив, що в «Укравтодорі» взято курс на укрупнення ділянок, що будуть виставлятись на ремонт. Таким чином у подальшому зайти на тендер зможе все менше компаній, які встигли отримати відповідні контракти раніше. За даними ВАД, відповідний досвід по капремонту мали ще менше компаній.

При цьому голова «Укравтодору» Олександр Кубраков на прес-конференції 3 березня повідомив, що агентство матиме можливість в ручному режимі регулювати відносини з окремими фірмами, які можуть потерпати від нових обмежень, що вже застосовуються по пілотним тендерам.

Наприклад, по реконструкції ділянки траси Н-03 Житомир-Чернівці оголошено тендер очікуваною вартістю 392,95 млн грн. І в ньому ще до офіційного прийняття вищевказаних Методичних рекомендацій вже застосовано нові кваліфікаційні критерії: «хочеш отримати підряд на реконструкцію траси, доведи що в останні п’ять років отримав підрядів на таку саме по реконструкції аналогічних трас, та ще й з використанням визначеної марки щебенево-піщаної суміші та щебенево-мастикового асфальтобетону». Тобто якщо підрядник мав досвід реконструкції схожої дороги, але тоді на вимогу самого «Укравтодору» робив її трохи з іншої марки асфальтобетону – на новий тендер він вже не пройде.

Під такі кваліфікаційні критерії не пройшли такі крупні і відомі фірми як «Альтком» (вони навіть входять у число 8 найбільших сумарних підрядників «Укравтодору», але не проходять по окремим видам робіт) і «ДСТ № 4 г.Брест» (білоруська компанія, яка і будує відомі своєю якістю дороги Білорусі). Ці фірми оскаржили в Антимонопольному комітеті дискримінаційні вимоги «Укравтодору» і розгляд скарг призначений на 12 березня.

На питання журналіста щодо того чи вважає голова «Укравтодору» ці фірми також «тендерними троллями», Кубраков відповів:

«Мені доповіли, що вони (білоруси – НГ) відмовилися від виграного тендеру на ділянці в Рівненській області, де, можливо, демпінгували. Ми запланували зустрітися з керівництвом «Белавтодору», поговорити… А покине ця ситуація не врегульована їх поведінка може нагадувати «троллінг» на ремонті Н-03. Що стосується «Альткому», то у них були непрості часи, пауза. Але я думаю, що компанія зможе повернутися на свій рівень».

«Наші гроші» готові надати представникам «ДСТ № 4 г.Брест» і «Альткому» можливість висловити свою позицію з приводу заяви Кубракова.

За підрахунками «Ліги антитрасту» на основі даних системи «Прозорро», найбільші підрядники «Укравтодору» останніх років фактично поділили між собою регіони України. Якщо якась з компаній групи «Ростдорстрой» вигравала підряди в певній області, то тут майже не вигравали підряди фірми «Онур» і «Автомагістраль-Південь», які без значної конкуренції на торгах між собою та тиску з боку «Ростдорстрою» ділили між собою підряди в інших регіонах.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ