Підтримати нас

Стало відомо, на скільки мільйонів налітав президент

Автор статті
29 грудня 2021 13:13
974
Поширити:

У чималеньку копійчину обходиться українським платникам податків утримання чиновників найвищого рангу. Зокрема, як повідомляє агентство APNnews, торік президент України Володимир Зеленський разом із супутніми делегаціями тільки на авіаперельоти витратили понад 42 мільйони гривень (тобто - понад півтора мільйони американських доларів).

Про це агентство проінформувало Державне управління справами (яке у народі називається "дусею").

Судячи з інформації, Гарант на закордонні перельоти цього року витратив 34,4 мільйона гривень, а внутрішньодержавні авіаподорожі коштували 7,3 мільйона гривень. Лише тільки послуги авіаперевізників “потягли” на 27 мільйонів 200 тисяч гривень, решту коштів було включено до витрат на відрядження. При цьому ДУС повідомило: окремий облік витрат на візити президента та його почту за кордон не ведеться. Тому є всі підстави вважати, що насправді суми є ще вищими, ніж це заявляється офіційно.

Що ж до перельотів по Україні, то найдорожче коштували бюджету подорожі президента у травні (більше мільйона гривень), липні (993 тисячі гривень), грудні (861 тисяча гривень) та листопаді (500 тисяч гривень).

До речі, стаття витрат за листопад включає один-єдиний переліт - знаменитий вояж президента в Гуту. Тоді у президентській резиденції “Синьогора” на Івано-Франківщині Володимир Зеленський зі своєю сім'єю відзначив день народження голови Офісу Президента Андрія Єрмака. Цього разу для перельоту були залучені гелікоптери Державної служби з надзвичайних ситуацій. Як стверджував Володимир Зеленський на великій пресконференції, що відбулася 26 листопада, ця поїздка була нібито плановою і була організована для перевірки умов для якогось масштабного саміту, де мали брати участь десятки закордонних послів. А те, що саме цього дня у Єрмака був день народження, виявилося нічим іншим, ніж випадковим збігом. На уїдливі запитання журналістів президент відповів, що жодних особливих “відзначень” свята голови ОП не було – циган із ведмедями, мовляв, не запрошували. Крім того, у доволі розлогих і плутаних поясненнях Зеленський розповів: за два дні до цієї поїздки зламався президентський гелікоптер, а відомчий літак уже не перший місяць  у ремонті, бо у ДУС не вистачає коштів закінчити його.

На запит APNnews в ДСНС тоді відповіли, що цей вертоліт не є "запасним", а експлуатується рятувальниками. Зокрема, Спеціальним авіазагоном Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України міста Ніжин, Чернігівської області. Його застосовують для авіаційного забезпечення ДСНС.

"Винятково для перевезення вищих посадових осіб гелікоптер не застосовується", – заявили у ДСНС.

Журналісти попросили рятувальників надіслати або хоча б зазначити, якими саме документами регулювалася ця поїздка – договором про платні послуги, наприклад. На що  отримали відповідь, що Офіс Президента не надавав протоколу про планування робочої поїздки Володимира Зеленського до ДСНС.

Додамо,  один тільки візит президента України до США, який він здійснив наприкінці серпня, коштував державній скарбниці понад 15 мільйонів гривень.

У ДУС тоді вказали, що гроші  виділено з бюджету за програмою "Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності президента та Офісу Президента України". У тому числі ця програма передбачає забезпечення візитів та робочих поїздок президента.

На закінчення додамо: агресивна, неповажна манера спілкування Володимира Зеленського з журналістами на останній пресконференції, коли йому було поставлені “незручні” питання, досі справляє враження на багатьох. Було добре помітно, що президент дуже роздратований і почувається не у своїй тарілці. Він навіть звинуватив журналістів, мовляв, його діти змушені постійно бути з охороною і не можуть собі дозволити якихось звичайних дитячих розваг: це гострі журналістські розслідування довели, що сім'ї Гаранта необхідно так старанно "шифруватися".

Усі ці нюанси, проте, анітрохи не стримують апетити керівника держави та його соратників. Навпаки, судячи з тієї ж інформації ДУС, витрати на перельоти та відрядження навіть зростають. Для порівняння: якщо у січні, лютому та березні цього року витрати на відрядження по Україні для президента та його делегації не перевищували 30 тисяч гривень на місяць, то лише  з 1 по 16 грудня на ці ж цілі було витрачено 277 тисяч гривень. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ