Підтримати нас

Шевченківська ТГ залучатиме більше поліцейських офіцерів громади

Автор статті
05 жовтня 2021 05:30
3,940
Поширити:

У п'ятірку громад-переможниць конкурсу на отримання допомоги експертів команди проєкту “Шерифи для нових громад” в розробці місцевих Програм безпеки увійшла Шевченківська ТГ Миколаївської області.

Під час онлайн-знайомства команди проєкту “Шерифи для нових громад” з представниками громад-переможниць голова Шевченківської ТГ Олег Пилипенко розповів, що з лютого цього року в них уже працює свій поліцейський офіцер громади:

-   Ми були п'ятою громадою, яка уклала Меморандум з Нацполіцією ще до того, як Миколаївська область увійшла до цієї програми. Ми йшли поза проєктом - виділили кошти на придбання автомобіля й паливно-мастильних матеріалів, це було більш, ніж півмільйона гривень. І в лютому цього року Олександр Присяжнюк уже прийшов до нас працювати ПОГом (раніше, з 2013 року, працював дільничним, потім прийшов відбір та навчання). Як раніше працювали дільничні і як наразі працює поліцейський офіцер громади, - дуже велика різниця. Дільничного офіцера залучали до різних завдань, через що на своєму окрузі він бував не так часто, як того б хотілося людям. А ПОГ живе безпосередньо у громаді, його не задіюють в інших завданнях, він реально має час займатися профілактикою. Має змогу їздити до проблемних сімей і сам, і разом із фахівцями соцслужб. І в серпні, коли було оголошено, що Миколаївська область також увійшла до Проєкту, ми зустрілися з керівництвом Нацполіції області й оголосили: нам потрібні ще два ПОГи. Зараз вирішується питання відбору, кого направити на навчання, а також їм закуплять два автомобілі за підтримки міжнародних організацій. Сподіваємось на допомогу команди проєкту “Шерифи для нових громад” у цьому питанні.

До минулого року Шевченківська ТГ була майже вдвічі меншою, до її складу входило 12 населених пунктів. А минулої осені до них приєднали ще декілька сіл. Наразі до громади входить  21 населений пункт, 7 старостинських округів, 15 тисяч населення.

Зліва направо: Поліцейський офіцер громади Олександр Присяжнюк, голова Шевченківської ТГ Олег Пилипенко, заступник голови Дмитро Абрамов.

Ні громадського формування, ні інспекторів з охорони правопорядку у громади немає. Проте ПОГ плідно співпрацює зі старостами, депутатами, фахівцями із соціальної роботи, служби у справах дітей. Тобто по сім'ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, виїжджають у населені пункти разом. І разом працюють з родинами. Або голова їде до якогось села, наприклад, з питання водопостачання, то ПОГ також виїжджає. Тому що, по-перше, люди збираються й він з ними спілкується, а по друге – проводить з окремими людьми, з ким це потрібно, профілактичні бесіди.

Скріншот з онлайн співбесіди Шевченківської ТГ з командою проєкту “Шерифи для нових громад”

У планах - прийняти на найближчий сесії програму “Безпечна громада” - в першу чергу встановити камери відеонагляду у населених пунктах.

- Програма нас буде на три роки, бо одразу зробити все у всіх селах складно, - пояснює Олег Пилипенко. - Спочатку будемо робити акцент на об'єкти соціальної сфери - садочки, школи, клуби, ФАПи, адмінбудівлі старостинських округів, музична школа. Ми підрахували кошти, які витрачаються в рік на утримання охоронців у цих будівлях - це близько 5 млн гривень. Але за останні 12 місяців було 4 крадіжки в закладах, тобто система сторожів себе не виправдовує. Тому будемо ставити відеокамери, датчики руху. Разом із тим усі ці відео з камер будуть підключені до пульту у Центрі безпеки. Відповідно і ПОГ буде мати можливість переглядати ті відео, і старости у своїх старостинських округах. Ми таку ідею депутатам озвучили, попередньо вони надали згоду, зараз працюємо над тим, щоб поетапно впровадити її в дію.

А от побутових крадіжок з початку пандемії, особливо під час карантину, стало набагато менше. Бо люди сиділи по домівках, і крадії не наважувалися на злочини. І ще, як зауважив поліцейський офіцер громади Олександр Присяжнюк, зменшилася кількість випадків домашнього насилля:

-   Боротьба із домашнім насиллям - це одне з пріоритетних завдань для мене. І коли розширили круг повноважень, ввели заборонні приписи - це стало дуже дієвим важелем впливу на кривдників. Тепер прояви агресії частіше “лікуються” профілактичною бесідою. Тих, хто одразу не виправляється, оформлюємо й доставляємо до суду. Донині не було випадку, щоб родина на кривдника повторно скаржилася.

Проте досі актуальне інше негативне явище: влітку недобросовісні агровиробники часто випалюють солому на полях, від чого, буває, займаються й лісосмуги: 85% виїздів пожежних машин - поля, стерня, лісосмуги. Також бувають поодинокі випадки, коли фермери не узгоджують обробку полів із бджолярами, бджоли гинули. Хоча особливо шкідливих для довкілля підприємств на території немає, єдине - «Дослідне господарство «Еліта», яке виробляє напівфабрикати. Є неприємний запах  відходів, страждають два населених пункти. Але на підприємстві наразі вже доопрацьовують систему кондиціонерів. І в громаді є три дуже активні громадські організації, які працюють саме за екологічними напрямками.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

На головному фото: Голова громади Олег Пилипенко разом із народним депутатом Ігорем Копитіним привезли до дитсадка оргтехніку і заодно - погрались з малечею. Фото зі сторінки голови Шевченківської ТГ у Фейсбук

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ