Підтримати нас

“Шерифи для нових громад” ділилися досвідом успішної взаємодії з громадськістю з патрульними поліцейськими

Автор статті
22 березня 2021 12:30
1,366
Поширити:

Засідання круглого столу на тему "Взаємодія працівників підрозділів реагування патрульної поліції з громадськими формуваннями" у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ зібрало представників проєкту "Шерифи для нових громад" та патрульних поліцейських.

У заході взяли участь практичні працівники підрозділів патрульної поліції Дніпропетровської та Хмельницької областей. У форматі Zoom-конференції до них долучилися керівниця проєкту "Шерифи для нових громад", директорка ГО "Інформаційний ресурсний центр "Правовий простір" Наталя Бімбірайте та координатор проєкту у Харківській та Дніпропетровській областях Юрій Чумак.

Наталя Бімбірайте презентує патрульним поліцейським проєкт «Шерифи для нових громад»

Наталя Бімбірайте представила проєкт та розповіла про успішний досвід малих і середніх громад Дніпропетровської, Миколаївської, Полтавської, Харківської, Херсонської та Хмельницької областей у самостійному вирішенні безпекових питань, різні форми участі громадян у вирішенні безпекових проблем.

А Юрій Чумак розповів про актуальні проблемні питання спеціальної та правової підготовки членів громадських формувань, а також про нормативно-правове регулювання такої діяльності.

Юрій Чумак розповідає про проблематику правової підготовки членів громадських формувань

Працівники патрульної поліції мали змогу поставити питання експертам та поділитися власним досвідом взаємодії з громадськістю.

Як зауважила старша викладачка кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Світлана Рижкова, яка виступила модераторкою заходу, спілкування поліцейських із представниками проєкту "Шерифи для нових громад" було напрочуд корисним. Правоохоронцям не тільки ще раз нагадали про статус громадських формувань з охорони громадського порядку, права цивільних осіб, які входять до таких формувань, але й навели живі приклади ефективної співпраці поліції та громадськості. 

Захід модерує старша викладачка ДДУВС Світлана Рижкова.
Фото з сайту Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

"Поліцейські, які раніше не були пов’язані з цією сферою діяльності, наприклад, ті ж патрульні, просили більш докладно розповісти про практичну роботу громадських формувань. І я у відповідь відкриваю статтю з сайту "Шерифів" про ГФ "Безпечне життя" з Дніпра, і вони бачать світлини реальних людей, своїх знайомих працівників поліції та членів громадського формування. Та інші приклади… І це не просто слова, це принцип «community policing» (з яким вони ознайомилися під час навчання) – у дії!" – згадує Світлана Рижкова.

І додає: "Ми вже неодноразово проводили заняття на базі матеріалів, зібраних проєктом "Шерифи для нових громад", бо вони наочні й прикладні. Плюс я демонструвала поліцейським прекрасні ролики проєкту про успішні практики громад Херсонщини, які показує "Суспільне"… Зібраний колосальний досвід. І це ламає всі негативні стереотипи щодо можливості співпраці поліції та громадськості. Та підвищує правосвідомість усіх учасників цього процесу. І це добре, адже створюється критична маса людей, які вірять у можливість змін на краще, та будуть поширювати позитивний досвід і застосовувати його на практиці".

На думку пані Світлани, проєкт "Шерифи для нових громад", який опікується дослідженням різних форм організації безпечного середовища у громадах, на сьогоднішній день є унікальним. Матеріали проєкту можна використовувати в якості певних «методичок» для нвчання поліцейських. Тобто, проєкт "Шерифи для нових громад" допомагає не тільки населенню та органам місцевого самоврядування, але й правоохоронцям – побачити і почути, а також зрозуміти, як працює дієва взаємодія поліції та громадськості.

Світлана Рижкова переконана, що подібні заходи повинні проводитися і з курсантами, і з практичними працівниками поліції, які підвищують кваліфікацію. Такі заходи мають бути і в громадах. Зібраний проєктом досвід може стати поштовхом для імплементації його в усій Україні. Адже, якщо в одних громадах це спрацювало, то чому б не спробувати запровадити таке і в інших!

Фото Наталі Бімбірайте

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ