Підтримати нас

Робоча група не встигає виконати доручення Прем'єр-міністра

Автор статті
31 грудня 2019 09:35
859
Поширити:

Реформуванням харчування у школах та дитсадках наразі займаються на державному, обласному та міському рівні.

Ще під час селекторної наради 25 жовтня Прем'єр-міністр доручив головам обласних центрів оновити та вдосконалити систему шкільних їдалень у короткий термін. На губернаторів та начальників відповідних департаментів чекав чималий обсяг роботи - разом з фахівцями Держпродспоживслужби розробити нові стандарти та норми харчування, зокрема, внести туди нові інгредієнти, які раніше не допускалися, оновити рецептурні примірники, скласти список дітей, яким потрібна безглютенова та безлактозна дієта. 

Паралельно велася робота і на міському рівні. Перше, що зробили чиновники з Управління освіти, підвищили вартість одноразового безоплатного харчування з 9 грн. 70 коп. до 20 грн. На такий крок пішли тому, що востаннє вартість порції змінювалася ще 3 роки тому, а з тих пір продукти харчування значно зросли у ціні. Через це в більшості херсонських ЗОШ кухарі перестали дотримуватися існуючих норм харчування і страви не мали потрібної енергетичної цінності. Ці порушення виявили співробітники міського управління Держпродспоживслужби під час позапланових перевірок харчоблоків, про це повідомила в ефірі Українського радіо Херсон в.о. начальника міського управління служби Марина Малахова.

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко упевнений, що лише здорожчання обіду вже буде достатньо, аби дітям смакували подані страви. На запитання наших журналістів, що ще збирається зробити влада міста для покращення харчування дітей у їдальнях, мер додав, що на оновлення матеріально-технічної бази виділили 14,2 млн. грн., йдеться про закупку сучасного кухонного обладнання. Володимир Миколаєнко пояснює:

- Наприклад, ми виділили майже півмільйона на капремонт старої їдальні у школі №16. Тепер це сучасна будівля, там затишно. Раніше діти ходили їсти через дорогу в 20-у гімназію. Я думаю це хороший показник.

На це ж саме запитання голова Херсонської обласної державної адміністрації Юрій Гусєв відповів, що він створив робочу групу, яка розробила програму "Дітям Херсонщини - безпечне харчування". Цю програму затверджено 21 грудня, тобто через 2 місяці після наказу Гончарука. Скільки коштів потрібно на її реалізацію, поки що точно невідомо. У кінці січня відбудеться сесія облради, на голосування  винесуть питання про прийняття цієї програми. Основні її положення такі:

- покращити роботу мережі шкільних їдалень та буфетів;

- дотримання норм харчування та калорійності страв;

- проведення в установленому порядку тендерів на постачання доброякісної та безпечної продукції і сировини;

- контроль за картотекою страв, своєчасне погодження двотижневих перспективних меню;

І все в такому ж дусі. Але ж усі ці повноваження закріплені за Держпродспоживслужбою та Департаментом освіти, науки та молоді, чи є сенс їх дублювати?

На даний час робоча група вже повинна була розробити нові норми та стандарти харчування для учнів початкової школи. На прохання озвучити їх Юрій Гусєв відповів, що члени групи над цим ще працюють: 

- Ми з Держпродспоживслужбою провели низку нарад з цього приводу. Є успішний досвід реалізації нових стандартів харчування в Івано-Франківській області, ми його вивчали. І изараз думаємо над тим, як об'єднати фахівців Держпродспоживслужби, представників Департаменту освіти і директорів шкіл.

Зокрема, йдеться про вже доволі популярний рецептурний примірник кулінара Євгена Клопотенка, в якому є 110 рецептів для меню шкільних їдалень. В Івано-Франківській області цей рецептурник кухар презентував 17 вересня, і школи протягом місяця перейшли на нове меню. І навіть 17 жовтня вже провели кулінарний конкурс серед Івано-Франківських шкіл на найсмачнішу страву з нового рецептурного примірника. До Херсонської області презентувати свої страви Євген Клопотенко приїхав набагато раніше - ще у травні. Але досі в жодній обласній чи міській школі меню з цього примірника повністю або хоча б наполовину не застосовується. Лишень у Чорнобаївській санаторній школі-інтернаті його частково запровадили - зі 110 рецептів готують 5. Натомість губернатор повідомляє:     

- Наскільки я знаю, меню від Клопотенка вже "пілотно" впроваджується в кількох закладах області. Мені відомо, батьки задоволені цим харчуванням.

На прохання назвати ці заклади освіти, Юрій Гусєв відповів, що поки що він точно не знає, про які школи йдеться. Можливо, він мав на увазі смт Нижні Сірогози. Там під час наради 23 грудня фахівці Нижньосірогозького районного управління Держпродспоживслужби запропонували годувати дітей за новим меню від Клопотенка. Але це було лише кілька днів тому і пролунало як пропозиція. Навряд чи у харчоблоках місцевої школи та дитсадка №2 вже освоїли приготування цих страв і почали годувати ними малечу. Також Юрій Гусєв повідомив наступне:

- Ми вивчаємо досвід Польщі та Литви, адже там вже давно відмовилися від такого  радянського харчування як у нас. Якщо не змінити рецепти та підходи, то скільки б ми не витрачали коштів, все одно харчування не буде таким якісним і смачним. 

Як саме готують своїх школярів у Польщі та Литві і що саме планується перейняти, очільник області не пояснив. З відповідей губернатора складається враження, що у членів робочої групи є низка цікавих ідей та кілька варіантів "розвитку подій" у сфері шкільного харчування. Але всі ці ідеї та пропозиції поки що в зародку. А повинні вже були впроваджуватися в життя в кожному дошкільному і шкільному закладі.

У можновладців, чиновників та керівників шкіл є 2 тижні до закінчення зимових канікул аби надолужити згаяний час і почати змінювати систему шкільного харчування. Наразі мова йде лише про наміри. Чи є вірогідність того, що у відремонтованих та модернізованих їдальнях будуть знову готувати прісні несмачні страви, побачимо вже через пару тижнів. 

P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ