Підтримати нас

Рецепти рибних страв, які сподобаються навіть «завзятим» м’ясоїдам

Vgoru
Автор статті
24 травня 2022 13:13
2,438
Поширити:

Як приготувати смачні страви з риби - власним досвідом ділиться журналістка Вгору і хатня господиня Галина Севрук*.

Одним з найбільш поживних харчових продуктів є м'ясо. Проте зараз у Херсоні воно значно подорожчало, тому дозволити собі регулярно готувати м’ясні страви може далеко не кожен. В якості його повноцінного замінника дієтологи радять використовувати рибу - доступніший за ціною, корисний  продукт, що легко засвоюється. І хоча морська риба в магазинах сьогодні не завжди є в наявності, й ціна теж доволі висока, проте недорогої річкової риби на базарах міста та області вистачає.

У моїй сім’ї рибу дуже люблять усі, окрім молодшого сина. Але деякі страви і він їсть із задоволенням. Наприклад: рибу з овочами на пательні, смажених карасиків та рибні котлети. А найпростіше, що можна зробити з риби, окрім традиційної юшки, це суп, - ділиться пані Галина.

 Отже, авторські рецепти від журналістки Вгору.

 Як приготувати рибний суп

 Для супу можна використовувати будь-яку рибу. Можна взагалі взяти лише рибні голови, хвости й плавники.

Але, як на мене, смачніше виходить, якщо варити рибку середнього розміру. Її треба gочистити, випотрошити, видалити зябра, відділити голову й порізати  на шматки.

На три літри води знадобиться близько кілограма риби, 4 -5 середніх картоплин, 3 - 4 столові ложки пшона (можна взяти іншу крупу), дві головки ріпчастої цибулини, невелика морква, лаврове листя, сіль і спеції.

Рибу треба залити водою, покласти одну цілу цибулину й лаврове листя. Сіль і спеції додати собі до смаку. Я зазвичай використовую магазинну приправу до риби. Мені здається, вона найкраще пасує до таких страв.

 

Рибу потрібно відварити до готовності, але не розварювати, приблизно 15-20 хвилин. Потім її та цибулю вийняти, а бульйон процідити. Покласти у нього картоплю, порізану кубиками, і пшоно.

Поки картопля вариться до напівготовності, паралельно пасерую на олії нарізані моркву та другу цибулину.

Можна додавати до супу також подрібнені помідори, часник, і пекучий перець, якщо любите гостре. Або будь-які інші овочі, які вам до смаку.

 Після чого заправляю суп пасерованими овочами та варю ще 15 хвилин.

 До рибного супу добре смакує свіжа зелень: молода цибулька, петрушка, кріп. Шматки риби та зелень можна покласти перед вживанням, безпосередньо до тарілок.

 Тушкована риба з овочами

Для цієї страви підійде рибка середнього розміру чи більша, але з невеликою кількістю дрібних кісток. Наприклад: окунь, щука, товстолобик або короп. Знайдете хек чи минтай за вигідною ціною – чудово.

Також знадобляться морква, цибуля, ще можна додати трохи суцвіть цвітної капусти та спаржеву квасолю.

Для тушкування знадобиться більш-менш глибока пательня. Хоча також можна використати каструлю або казанок, але тоді усі інгредієнти треба попередньо обсмажити.

 Отже, рибу треба очистити від луски, випатрати, промити, видалити голову та хвіст, порізати на шматки, посолити та замаринувати в спеціях. Можна трохи збризкнути лимонним соком.

Очищену моркву натерти або, як і цибулю, порізати пів кружальцями й спасерувати на олії разом з іншими овочами.

Потім у пательню додати рибу так, щоб вона торкалася дна, і теж трохи присмажилася. Або обсмажити рибу окремо та разом з овочами покласти у каструлю чи казанок.

Далі додати у посуд стільки води, щоб риба була покрита нею не більш як наполовину. Посолити, додати спеції до смаку чи рибну приправу і накрити кришкою.

За десять хвилин рибу перевернути, щоб протушкувалася рівномірно.

Ще приблизно за 20 хвилин - страва готова.

Подавати можна з будь-яким гарніром. З нею добре гармоніюють відварні макаронні вироби, рис або картопляне пюре.

Риба з овочами в духовці

Цю страву мене навчила готувати донька. Спочатку ми за її рецептом запікали скумбрію. Згодом, для економії, я замінила цю рибу дешевшим хеком. А нещодавно так само  приготувала коропа. Вийшло дуже смачно. Навіть мого «вередливого» сина за вуха не можна було відтягнути.

Отже, почищену рибу без голови та хвоста треба порізати на шматки. Якщо вона чимала, то і вздовж хребта. Трохи підсолити та замаринувати в спеціях і соєвому соусі.

Окремо так само замаринувати кружальця моркви й цибулі. Залишити ненадовго в холодильнику. Для запікання використовується фольга або рукав. Рибу з овочами можна перемішати й покласти в рукав, або розподілити на фользі шарами та загорнути. Випікати в духовці протягом 30-40 хвилин при температурі 200 градусів. Якщо при проколюванні виделкою з риби виділяється прозора рідина, - страва готова.

Вироби з рибного фаршу

Мені доводилося робити фарш зі щуки, хека, білого амура, товстолобика, карасів і свіжої тюльки. Всі готові вироби виходили по-своєму смачні та поживні. Але фарш зі щуки більш універсальний. Окрім традиційних котлет, з нього можна робити тефтельки, пельмені та пироги.

Якщо рибка маленька, її достатньо почистити, відділити головки й кишки та перекрутити пару разів на м'ясорубці. Якщо чимала – спочатку треба видалити хребет і грубі кістки. Деякі господині трохи проварюють рибу, аби кістки виймалися легше.

Я роблю це простіше. Почищену й випотрошену тушку загортаю в пакет або плівку і злегка відбиваю. Потім за допомогою ножа знімаю шкірку і зішкрябую м'ясо від хребта, відділяючи всі кістки, які вдається витягнути. Ну а вже потім 1-2 рази прокручую на м'ясорубці.

Щоб готові вироби не розпадалися, можна додавати до фаршу яйце, хліб, проварений рис, або картоплю (сиру чи відварену в мундирі).

Рибні котлети

До фаршу (близько 1 кг) додати шматочок хліба, замоченого в молоці чи воді, 2 штуки дрібно натертої сирої картоплі, натерту цибулю, зубчик часнику,  сіль і перець.  Можна також використовувати варену картоплю, але тоді цибулю ліпше спасерувати в ложці олії чи вершкового масла, якщо риба дуже пісна. Такі котлетки виходять дуже ніжними.

Сформувавши котлети, обваляти їх в муці або сухарях і обсмажити по 5-7 хвилин з двох боків у невеликій кількості олії. Наприкінці смаження  ̶  потримати під кришкою.

Начинка для пельменів

До 0,5 кг щучого фаршу змолоти на м’ясорубці невеликий шматочок сала і одну цибулю, додати 1-2 зубчики часнику, сіль і чорний перець. За бажанням -зелень кропу або петрушки. Ретельно вимішати й використати за призначенням, як звичайний пельменний фарш.

Тефтельки

До 0,5 кг фаршу додати неповну чашку вареного рису, яйце, сіль і рибну приправу. Добре вимішати. Сформувати невеликі кульки, обваляти в муці та обсмажити на олії. Окремо стушкувати цибулю та моркву з ложкою томатної пасти, додавши 1,5 склянки води, пів чайної ложки солі, дрібку цукру, перець і лавровий лист. Залити цією підливою обсмажені тефтельки й протушкувати на тихому вогні протягом 10-15 хвилин.

 Заливний пиріг

Для страви підійдуть як шматочки сирої риби без кісток, так і фарш.

Перемішати рибу зі смаженою на вершковому маслі цибулею і зеленню (петрушкою, зеленою цибулею).

На одну склянку сметани або жирного кефіру додати 2 збитих яйця, поступово всипати склянку борошна, додати дрібку солі, чайну ложку цукру і пів чайної ложки соди. Добре вимішати ложкою. У змащену олією форму влити половину тіста. Розподілити начинку і залити другою половиною. Запікати в розігрітій духовці при 180 градусах близько 30 хвилин.

 Смачного!

* Творчий псевдонім.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ