Підтримати нас

Про що домовлялися Олена Старюк та Оксана Доброскок

Автор статті
25 липня 2019 10:02
688
Поширити:

Олена Старюк - юристка, керівниця громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров’я». Оксана Доброскок - регіональна координаторка київської громадської організації  «Альянс.Глобал».

Активісти ГО «Альянс.Глобал» допомагають спільнотам ЛГБТ та іншим уразливим групам у подоланні дискримінації та відторгнення (тобто стигматизації) суспільством через «іншу» сексуальну орієнтацію, гендерну ідентичність або за ознаками захворювання, наприклад, ВІЧ/СНІД, туберкульоз та інші.

Зокрема, організація відкрила на початку липня, Шелтер (притулок) для геїв, бісексуалів та трансгендерних людей, які опинилися в складній життєвій ситуації. Тобто  зазнали переслідувань родичами чи владою, або не мають житла, засобів до існування, бо позбавилися роботи через свою «не традиційність».

У п’ятницю, 26 липня, проводять разом із партнерами вже традиційну всеукраїнську інформаційно-просвітницьку акцію до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами: «Знай. Запобігай. Тестуйся. Лікуйся»! Акція відбудеться з 11:00 до 13:00 у  київському Хрещатому парку між Аркою Дружби народів  та новим «Скляним пішохідним мостом». Тож всі охочі  мають нагоду абсолютно безкоштовно пройти тестування на гепатит С,  отримати кваліфіковану консультацію лікарів, соціальних працівників та інформаційну-просвітницьку літературу.  Аналогічні просвітницькі акції, що супроводжуватимуться  тестуванням на ВГС,  цього дня відбудуться  у Дніпрі, Харкові, Одесі,  Миколаєві, Рівному, Кропивницькому, Полтаві та в інших містах України.

А під час візиту до Громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я» Оксана Доброскок розповіла, що навіть люди з наркозалежністю вже почуваються спокійніше і затишніше в нашому суспільстві, ніж спільноти ЛГБТ. Бо люди з наркозалежністю «вийшли з підпілля», допомагають один одному долати залежність, беруть участь у вирішенні проблем, які їх стосуються як на місцевому, так і на державному рівні, входять до складу різних координаційних рад. І поліція вже набагато лояльніше до них ставиться. І цього вони домоглися самі. Що стосується MSM (від англ. Men who have sex with men, тобто чоловіки, які практикують секс із чоловіками або постійно, або час від часу), та інших спільнот ЛГБТ, то ситуація набагато гірша, особливо в регіонах. Люди бояться «вийти з підпілля», навіть просто піти в якийсь звичайний місцевий клуб - бо там їм загрожує небезпека.

"Неможливий розвиток спільнот без розширення кордону прав, - каже пані Оксана Доброскок. - Грубо кажучи, клубів немає не тому, що їх нікому відкрити, а тому що завтра прийдуть і розгромлять їх. Люди навіть свої права бояться відстоювати, звертатися до державних установ. І цей момент мене дуже хвилює. Навіть не те, що відбувається, а чого не відбувається. Зрозуміло, коли питання постає про особисту безпеку, то всі розходяться по домівках і «не відсвічують». Але люди ж не можуть постійно перебувати в такому стані. Коли актуальне питання про особисту безпеку, мріяти про щось інше не виходить. А з іншого боку, щоб захистити свої права, щоб щось змінювалося, вони повинні бути активними. А для того, аби вони були активними, треба створювати якийсь простір, де вони змогли б самовиражатись".

Перебуваючи на Херсонщині, координаторка ГО «Альянс.Глобал» спілкувалася з багатьма вразливими спільнотами. І саме від наших земляків почула, що в області є така громадська приймальня БО «Фонд милосердя та здоров’я», куди вони звертаються без будь якого остраху чи побоювань, і де ефективно допомагають відновити порушені права.

Тому Оксана Доброскок спеціально зустрілася з керівницею приймальні Оленою Старюк, щоб не лише познайомитися, а й домовитися про подальшу плідну співпрацю обох організацій. Зокрема, запросила поділитися досвідом на національній ЛГБТ-конференції, яка відбуватиметься 11-13 вересня в Києві, і де буде розглядатися, зокрема, питання правозахисту.

Довідково: Безоплатну правову допомогу можна отримати за адресою: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського (колишня Фрунзе), буд.2, офіс 19. Прийому: Понеділок – з 9.00до 14.00, Вівторок – з 13:00 до 17:00

Попередній запис за телефонами: (0552) 49-60-03, +38 (066) 790 90 21.

E-mail: FMZ_pravo@ukr.net.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ