Підтримати нас

Про опікунство, усиновлення та право мати сім’ю

Автор статті
30 жовтня 2020 04:31
1,143
Поширити:

Юрій* працює викладачем у Херсоні. Він не має нижньої частини тіла і пересувається на дерев’яній дошці з коліщатками. Та, скоріше за все, при зустрічі вам закарбуються у пам’яті не ці факти, а його щира посмішка, яка випромінює світло і радість.

До громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров’я” Юрій зі своє дружиною звернулися з проханням допомогти усиновити дитину. Уже більше року з ними живе п’ятирічний хлопчик, якого вони взяли з інтернату під опіку. Сім’я і так готувалася до усиновлення, але обставини змусили їх пришвидшитись.

Особливості опіки

Опіка над дітьми встановлюється органом опіки та піклування або судом в окремих випадках. Наприклад, до повноліття дитини (якщо батьки померли, покинули дитину, не можуть піклуватись про дитину за станом здоров’я, тощо) або на визначений термін (батьки відбувають покарання за скоєння злочину, перебувають під слідством, тощо).

Сім’ї отримують також допомогу на дітей. Держава гарантує: для дітей до 6 років допомога складає – 4447, 50 грн, від 6 до 18 років – 5545 грн на місяць. Але ця сума зменшується на розмір отриманих  пенсій, аліментів, стипендій та інших доплат.

Щоб взяти дитину в сім’ю на виховання, потрібно підготувати такі документи:

  • заяву;
  • довідку про доходи за останні шість місяців або копію декларації про доходи, засвідчену в установленому порядку;
  • документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  • копію свідоцтва про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);
  • довідку про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і рекомендацію центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку даних (крім родичів дитини, які мають намір взяти її під опіку, піклування);  
  • копію паспорта;
  • висновок про стан здоров’я;
  • довідку від нарколога та психіатра для осіб, які проживають разом із заявником;
  • довідку про наявність чи відсутність судимості,  видану органами внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  • письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом з заявником, засвідчену нотаріально або написану власноруч в присутності посадової особи, яка здійснює прийом документів.

Набагато складніше усиновлення - це прийняття дитини у свою сім'ю на правах дочки чи сина, що відбулося на підставі рішення суду. При усиновленні фінансова допомога не передбачена.

А поки дитина живе з опікунами, сім’ю час від часу перевіряють органи опіки -  чи все добре з дитиною, чи здоровий малюк, чистий, одягнений та ситий.

Також у будь-який момент вам можуть зателефонувати й повідомити, що вас хочуть відвідати потенційні батьки дитини та познайомитись із малюком. Тобто, дитину, до якої ви прикипіли, будь-коли можуть забрати на усиновлення. Саме так і сталося із сім’єю Юрія.

Як стати батьками

Родина Юрія стрімголов кинулась оформлювати документи на усиновлення, щоб не втратити дорогоцінну дитину, яка вже стала членом сім’ї.

Усиновлення складається з кількох етапів. Спершу необхідно звернутися в службу у справах дітей з письмовою заявою за місцем реєстрації та стати на облік кандидатів в усиновлення.

До заяви необхідно додати досить значний пакет документів:

  • копію паспорта або іншого документа, що підтверджує особу;
  • довідка про заробітну плату за період останніх шести місяців, або копія декларації про доходи за попередній календарний рік;
  • копію свідоцтва про шлюб (якщо заявники прибувають в шлюбі);
  • медичний висновок про стан здоров’я заявника;
  • нотаріально завірена письмова згода другого з подружжя на усиновлення (в разі, якщо усиновлювачем буде тільки один з подружжя);
  • довідка про відсутність судимості;
  • копія документа, що підтверджує наявність права власності на житлове приміщення.

Документи мають перевірити протягом 10 робочих днів, провести співбесіду із сім’єю та ознайомитися з умовами проживання. На основі цих перевірок служба у справах дітей підготує висновок і, у разі позитивного рішення, заявників поставлять на облік. Після цього можна розпочинати процедуру усиновлення.

Здавалось би, нічого складного. А тепер уявіть, яким випробування це стане для людини з інвалідністю, якій треба їхати за кожною довідкою в кожну інстанцію, а можливо, й не один раз.

Про стан здоров’я майбутніх батьків

Юрій має інвалідність першої групи. Відповідно до українського законодавства це не є перешкодою для усиновлення дитини. Але все ж для усиновлювачів деякі обмеження існують. Ними не можуть бути люди, що обмежені у дієздатності, визнані недієздатними та ті, що потребують постійного стороннього догляду або страждають  на певні  хвороби.

Є цілий перелік захворювань, за наявності яких особа не може бути усиновлювачем. Наприклад, якщо людина хворіє на відповідний штам туберкульозу чи шизофренії, то шлях до батьківства закритий. Ще рік тому не можна було усиновити дитину, якщо ви хворієте на вірус імунодефіциту, та 28 жовтня 2019 року рішенням Київського окружного адміністративного суду цей пункт визнано незаконним, оскільки він порушує права людини. Цю хворобу прибрали з переліку.

Щасливий кінець історії

Поки юристи громадської приймальні допомагали Юрію готувати всі необхідні для усиновлення документи, виявилось, що проблеми є з документами з боку малюка. Коли його біологічну маму позбавляли батьківських прав, то в рішенні суду було допущено ряд помилок. Тож юристи врегульовували також і це питання.

Коли всі численні папірці були зібрані та перевірені, Юрій зі своєю дружиною у судовому порядку усиновили хлопчика. Тепер малюк має нове прізвище, по батькові і його вже ніхто не зможе забрати з родини. Щасливої та люблячої родини.

P.S. За допомогою звертайтеся до юристів громадської приймальні при благодійній організації «Фонд милосердя та здоров'я». Вони допоможуть вам підготувати документи та проконсультують з питань захисту прав:

понеділок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00- видача документів;

вівторок – з 9.00 до 16.00, з 16.00 до 17.00 - видача документів.

Обідня перерва з 12.00 до 13.00

Попередній запис за телефоном: (066) 790 90 21, (0552) 49 60 03.

Поштова адреса приймальні: м. Херсон, вул. Бориса Мозолевського 2, оф. 19.

email: FMZ_pravo@ukr.net 

*Ім’я змінено з етичних причин.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ