Підтримати нас

Про “чортове колесо” у Херсоні, або Операція “блискавичний демонтаж”

Автор статті
21 січня 2022 11:00
1,331
Поширити:

У 1978 році Херсон відзначав двохсоту річницю свого заснування, і це свято охопило тоді майже все доросле та дитяче населення обласного центру. Особливий попит мали громадські майданчики: стадіони, сквери та парки, території атракціонів. Але одним з найулюбленіших місць для херсонців та гостей міста вважалося оглядове колесо, яке працювало у тодішньому парку імені Ленінського Комсомолу (нинішній парк “Херсонська фортеця”).

У той рік атракціон був ще зовсім "молодим" і його популярність була дуже великою. Встановлено було “чортове колесо” у зручному місці: на верхній точці з нього можна було оглянути не лише центр міста, а й мальовничі береги Дніпра.

Минали роки, і діти, які каталися на херсонському колесі огляду в сімдесятих, почали тішити цією забавою своїх дітей. А у новому, двадцять першому столітті, у кабінках колеса влаштувалися вже онуки тих, хто майже півстоліття тому святкував 200-річний ювілей Херсона.

Попри тривалий термін експлуатації, об'єкт продовжував працювати. У 2004 році комплекс атракціонів орендувала група підприємців, які власним коштом відреставрували колесо. Працювало воно і у 2021 році. Але вже 15 грудня минулого року виконком Херсонської міської ради ухвалює досить несподіване рішення про демонтаж атракціону.

У рішенні йдеться, що до 1 січня 2022 року необхідно "застосувати заходи щодо дострокового припинення договору оренди комунального майна територіальної громади" (зробити це має Департамент розвитку об'єктів комунальної власності, який досі, попри судове провадження, очолює Аліса Вербицька). У разі, якщо орендар "заартачиться", юрвідділ міськради повинен подати на нього до суду і все одно домогтися дострокового розриву контракту. В той самий час, вже до 21 січня (тобто – до сьогоднішньої дати) КП “Гарантія” мало провести демонтаж колеса, а також інших атракціонів. При цьому на ще одне комунальне підприємство – “Парки Херсона” - покладалася місія “знищення” зеленої зони у цьому місці. І все це - заради облаштування так званого "спортивного кластера "Урбан-парк", який хочуть побудувати в рамках реалізації славнозвісної президентської програми "Велике будівництво" (орієнтовна вартість об'єкту просто колосальна - близько 70 мільйонів гривень).

Як заявили на Суспільному, директор КП “Гарантія” Ігор Семенчев пояснив, що внаслідок суцільної корозії можливі відриви металевих частин конструкції, травмування людей, а також падіння всієї конструкції, тому технічний стан загалом оцінюється як аварійний.

Також він додав, що демонтаж атракціону коштуватиме понад 400 тисяч гривень. Експертну оцінку давало державне підприємство Укрдержбудекспертиза, і тендер на демонтаж вже оголошено.

Один зі співзасновників парку атракціонів Вадим Калініченко розповів, що попередньо рішення приймалося на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, і на порядку денному було одне питання: "Про можливі небезпечні наслідки експлуатації атракціону "Колесо огляду", що знаходиться в парку "Херсонська фортеця". 

За словами Калініченка, на це засідання його навіть не пустили, хоча він прийшов з документами, що підтверджують: колесо огляду придатне до експлуатації, а договір оренди дійсний ще більше року.

Своєю чергою, голова вищезгаданої комісії, заступник міського голови Володимир Пепель поінформував присутніх:

"Тривала експлуатація може призвести до серйозної аварійної ситуації". У результаті комісія одноголосно проголосувала за демонтаж конструкції, а виконком це рішення ухвалив.

14 січня ініціативна група херсонців у складі 10 осіб прийшла до парку, вимагаючи скасувати рішення. В руках у активістів були плакати з гаслами: "Прозорість у прийнятті рішень!", "Збережемо визначні пам'ятки Херсона!", "Збережемо колесо, троянди, парк для наших дітей!".

Цілком очевидно, що ситуація з “чортовим колесом” набула конфліктного характеру. Поглибила її вчорашня подія, яку голова Громадської ради при міському голові Олександр Мошнягул характеризує як непересічну.

“Нам уперше за час існування Громадської ради (з 2014 року) відмовили у приміщенні для проведення засідання, яке вже було погоджено. Причому без пояснення причин. На порядок денний винесено одне питання: "Демонтаж оглядового колеса в парку "Херсонська фортеця". Чому відмовили, навіть не підозрюю. Хтось просто не хоче, щоб пройшло засідання ГР з цього питання. Хай там як, але засідання відбудеться, нехай і не у виконкомі. Ця подія лише додасть цікавості питанню, яке несподівано стає резонансним”, - пише Олександр на своїй сторінці у Фейсбуці.

У всій цій історії цікаво також, що Офіс Президента, який, як відомо, курує всю програму “Велике будівництво”, не вказував, у якому саме місці має бути облаштований у Херсоні цей “Урбан-парк”. З цього можна зробити висновок, що місце у парку “Херсонська фортеця” обирали вже у стінах нашої міськради. Зрозуміло, що така територія в центрі міста може представляти серйозний комерційний інтерес для багатьох підприємливих осіб. Ну а заявлені 70 мільйонів гривень на новий об'єкт, напевно, збуджують апетити не лише у бізнесменів, а й у чиновників. До речі, у міськраді досі не надали жодного проєкту майбутнього “Урбан-парку”, тому пересічним виборцям все ще не зрозуміло, що саме збираються побудувати замість оглядового колеса, інших атракціонів та зеленої зони, яка їх оточує. Якщо, звичайно, цей черговий елемент “Великого будівництва” взагалі допустить будувати херсонська громадськість. Та й правоохоронні органи, за великим рахунком, просто зобов'язані привернути увагу до описаної ситуації.

Фото Олександра Корнякова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ