Підтримати нас

Попри Конституцію, українські державні виші регулярно підвищують ціни на навчання

Автор статті
15 червня 2021 05:38
1,017
Поширити:

Спочатку наведемо цитату зі статті 53 Конституції України: "Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої й післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам".

Хай там як, але сьогодні важко уявити вищий навчальний заклад в Україні, де освіта була б повністю безкоштовною. Мало того: навіть державні виші регулярно підвищують ціни на навчання.

У середньому найпрестижніші виші країни у 2020 році підняли ціни на навчання на 10%, з початку цього року - ще на 10%, а з вересня 2021 чекаємо на підвищення цін ще на 10%.

Найдорожче навчання буде в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка: ціна за рік для студента тут коливається від 31 до 58 тисяч гривень.

На другому місці - Харківський національний юридичний університет: у цьому закладі за навчання потрібно заплатити від 30 тисяч гривень. Третє місце посів Львівський національний університет: контрактники платитимуть мінімум 23 тисячі гривень.

Проте, як зазначають у Міністерстві освіти та науки, приблизно половина студентів у державних вишах сьогодні здобувають освіту на бюджетній основі - тобто безкоштовно.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ