Підтримати нас

Податки на окупованих територіях Херсонщини послаблено - пояснення ДПС

Vgoru
Автор статті
14 червня 2022 16:35
1,309
Поширити:

У війну деякі підприємці Херсонщини повністю закрили свій бізнес, хтось зробив вимушену паузу, а дехто продовжує працювати та навіть сплачує податки. Про податкові зміни, які діють для бізнесовців на окупованих територіях, пише Нижні Сірогози.Citу.

“Поки працював Приват банк, до 20 числа, щомісячно сплачувала єдиний податок. Перший місяць війни мій магазин був закритий, але все одно податок платила", – розповіла нам власниця бізнесу в селищі.

За її словами, робила це для того, аби підтримати країну, що протистоїть ворогові.

“Якби працював банк, то платили б і далі”, – каже жінка.

Загалом у травні, попри війну та окупацію, підприємці Херсонщини внесли у державний бюджет 407 мільйонів податків. Про це повідомили в обласній ДПС.

Податкові питання

Нижні Сірогози.City звернулись за роз'ясненнями щодо податків до ДПС у Запорізькій області, яка наразі консультує херсонських підприємців. Там фахівці зазначили, що перелік податків в умовах воєнного стану не змінився, але деякі з них стали добровільними.

Податки, що мали б сплачувати підприємці

  • ФОПи І та II групи сплачують 975 грн/місяць (15% від мінімальної зарплати);
  • ФОПи 3 групи – до 5% від доходу;
  • всі платять ЄСВ – 1430 грн/місяць (22% від мінімальної зарплати);
  • дехто платить ще податок на землю.;
  • військовий збір.

Зміни в податковому Кодексі на час воєнного стану

Уряд звільнив підприємців, які не можуть виконувати свої податкові зобов'язання, від сплати податків й подачі звітності.

“Ті підприємці, які не можуть сплачувати податки, звільняються від їх сплати до кінця воєнного стану + 6 місяців після нього. Тобто, слід розуміти, що після цього терміну треба буде все сплатити й подати звіт”, – кажуть у держвідомстві.

Ті ж підприємці, які можуть звітувати та сплачувати податки, на період дії воєнного стану, сплачують їх за власним бажанням.

 

Тож, ФОП 1 групи можуть не платити єдиний податок. Також вони можуть не подавати відповідні декларації й не нараховувати ЄСВ за себе.

ФОПи 2 та 3 групи можуть не платити єдиний податок. Крім того, можуть не платити ЄСВ за себе й за найманих працівників, які зараз у ЗСУ. Покарання за це не буде, але всі податки треба буде все одно сплатити після припинення або скасування воєнного стану.

“Також ФОП III групи та юридичні особи з річним прибутком менше ніж 10 млрд грн, можуть перейти на сплату єдиного податку у 2% від доходу”, – кажуть у Запорізькій ДПС.

Особливості сплати податків на окупованих територіях

Якщо земельні ділянки або об'єкти розташовані на тимчасово окупованій території, то платники податків з березня 2022 року звільняються:

  • від сплати земельного податку;
  • від сплати екологічного податку за об’єкти;
  • від сплати загального мінімального податкового зобов’язання за земельні ділянки.

У податковій зазначають, що перелік тимчасово окупованих територій визначається Кабінетом Міністрів України.

“Однак, станом на 13 червня Перелік Кабміном ще не визначений”, – кажуть податківці.

Перереєстрація бізнесу

“Підприємці, які виїхали з окупованої території можуть звернутись до держреєстратора із заявою про держреєстрацію за новим тимчасовим місцем проживання на підконтрольній території України", – роз'яснюють в ДПС Запоріжжя.

До того ж у податковій кажуть, що для перереєстрації можна скористатись сервісом «Дія».

“У разі зміни податкової адреси, Декларацію та податок треба буде ще до кінця року подавати за попереднім місцем податкової адреси. А, починаючи з 01 січня наступного року, вже за новою податковою адресою", – кажуть податківці.

Після реєстрації за новим місцем, в електронному кабінеті ДПС можна отримати нові реквізити для сплати податків і здійснити оплату.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ