Підтримати нас

Побачив знак – звернись за допомогою: хто такі «квартальні відповідальні» у Канаді

Автор статті
12 вересня 2018 14:31
680
Поширити:

У Канаді є волонтери, які у власних будинках або магазинах надають тимчасовий притулок людям похилого віку та дітям, котрі загубилися, травмувалися, потрапили в негоду або ж стали жертвами знущань та залякувань. Цих добровольців називають «Block Parent».

Найбільш доречний переклад цього терміну - «Квартальний відповідальний», оскільки волонтери не обов’язково мають бути батьками, але повинні мати активну громадську позицію та готовність прийти на допомогу тому, хто опинився в скрутній ситуації.

Block Parent Program – наймасштабніша Канадська програма зі створення безпечного середовища для дітей. Заснована вона у 1968 році у місті Лондон провінції Онтаріо. Функціонує на всій території Канади. Має активну підтримку правоохоронних органів, органів місцевої влади та закладів освіти, нараховує близько 225 000 учасників.

Розмістив знак – будь готовим допомогти

Згідно з концепцією даної програми, волонтери розміщують на вікні свого будинку червоно-білий знак (на фото). Він означає, що в оселі живе «безпечний дорослий». І будь-яка дитина може звернутися до нього за допомогою, якщо стала жертвою знущань, злякалась, загубилась, травмувалась або потрапила в негоду. Знак розміщується лише тоді, коли волонтер знаходиться вдома та готовий допомогти.

Волонтери Block Parent беруть на себе зобов’язання тимчасово прихистити дитину у своїй оселі та надати можливість звернутись до екстрених служб, якщо це необхідно. Водночас «квартальні відповідальні» в рамках програми не зобов’язані забезпечувати дітей першою медичною допомогою, їжею та напоями.

Знак на підвіконні служить ще й своєрідним запобіганням правопорушень, адже вказує на те, що в будинку живуть пильні та соціально відповідальні люди, які одразу зреагують на злочин.

Усі знаки оснащені унікальними серійними номерами, використання яких контролює поліція та місцевий осередок Block Parent.

Допомога пропонується також і людям похилого віку

Зараз програма у своєму первісному вигляді дещо втратила актуальність. Адже канадці в останнє десятиріччя не залишають дітей без нагляду, не дозволяють вільно гуляти на вулиці, контролюють їх місцеперебування за допомогою сучасних девайсів. Окрім цього час дітей щільно спланований. Після школи -тренування, додаткові заняття.  

Тож, адаптуючись до викликів сучасності, програма розширюється і дещо видозмінюється. Зраз допомога, яку спочатку запровадили для дітей, пропонується також і людям похилого віку. До програми залучаються не лише домоволодіння, а й бізнес-заклади (наприклад, магазини).

Сьогодні Block Parent® Program of Canada Inc - офіційно зареєстрована благодійна організація, що існує на пожертви донорів та має 12 регіональних осередків.

Майбутній «квартальний відповідальний» має пройти ретельну перевірку

Стати волонтером програми може будь-яка людина, старша 18 років, яка успішно пройшла перевірку. Ця процедура дуже важлива, адже дитина має звертатися саме до «безпечного дорослого», який дійсно допоможе, а не нашкодить.

Усього кандидати мають пройти 10 етапів перевірки, рекомендованих Управлінням публічної безпеки Канади:

  1. Визначення ризиків: організація має визначити загрози при залученні волонтерів.
  2. Чіткі вимоги: обов’язки та функції волонтерів мають бути точно та детально описані.
  3. Розробка чесної та послідовної системи відбору.
  4. Запровадження аплікаційних форм: форми мають включати як загальні запитання, так і ті, що є специфічними для певного виду волонтерської роботи.
  5. Співбесіда: має на меті уточнення та перевірку достовірності повідомленої інформації.
  6. Перевірка даних та рекомендацій. Важливо, щоб кандидат був повідомлений про проведення такої перевірки, що дозволить відсіяти недобросовісних осіб.
  7. Перевірка поліцією на предмет притягнення до кримінальної відповідальності.
  8. Спеціальна підготовка: здобуття навичок, необхідних для виконання певної роботи.
  9. Підтримка та нагляд в процесі роботи.
  10. Зворотній зв’язок від інших учасників програми та клієнтів (отримувачів допомоги).

Навчають дітей розпізнавати небезпечних «товаришів»

Однією зі сфер діяльності волонтерів програми є проведення освітніх заходів з питань безпеки.

Так, вони реалізують просвітницьку програму «Небезпека ховається за багатьма обличчями».

В рамках неї розроблені інтерактивні уроки для учнів 1-7 класів, де діти навчаються, як правильно поводитися з незнайомцями, зокрема:

  • як визначити небезпечну «доброзичливу поведінку» дорослих,
  • як правильно реагувати на спроби незнайомих дорослих «потоваришувати»,
  • як убезпечити себе вдома, на вулиці, в інтернеті.

Знак Block Parent став символом безпечної, дружньої та відповідальної громади. Прості функції, які беруть на себе волонтери, допомагають дітям та людям похилого віку почуватися захищеними.

При підготовці статті використані матеріали за посиланнями:

Block Parent Program of Canada - https://www.blockparent.ca/

How the 21st century put the Block Parent program into decline - https://www.theglobeandmail.com/life/parenting/sign-of-the-times-how-the-21st-century-put-block-parent-into-decline/article15113808/

Alberta Block Parent Association - https://albertablockparent.com/

The screening handbook https://volunteer.ca/vdemo/researchandresources_docs/2012%20Edition%20of%20the%20Screening%20Handbook.pdf (ст. ст. 22-33)

Danger has many faces - https://www.blockparent.ca/pdf/danger-web.pdf

P.S. Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ