Підтримати нас

Пластику носа роблять за 30 хвилин – українка розповіла про медицину в Ірані

Автор статті
10 жовтня 2019 14:00
835
Поширити:

В Ірані немає безкоштовної медицини. Навіть за простий огляд треба попередньо заплатити. Найпопулярніша операція в країні – ринопластика.

Про це Gazeta.ua розповідає 26-річна Вероніка з Києва. Має освіту вчителя-перекладача перської та англійської мов. У 2014 році вийшла заміж за іранця та переїхала до нього у місто Тегеран.

"Другого сина народжувала у приватній клініці в Ірані. Обладнання, обслуговування та умови були на найвищому рівні. Якщо хочеш анестезію – будь ласка. Але за твої гроші. Тут 65-70% жінок народжують через кесарів розтин, бо бояться болю. Лікарі взагалі не наполягають на природних пологах. Тому коли я вирішила народжувати самостійно, увесь персонал забігав подивитись на мене – на ту, що відмовилась від кесаревого, – розповідає Вероніка. – Годують після пологів рисом та шашликом. Принесли ще йогурт, апельсиновий сік та яблуко. Я питала про дієту, бо в Україні одразу обмежують у їжі. А тут запевняли, що не треба таких жертв. Треба набиратись сил, бо коліки у дитини будуть у будь-якому разі. І нічого, дитина спала гарно".

 

Дівчина розповідає, що породіль виписують за день після пологів. Немає ніякої соціальної допомоги на дитину чи пологи. По медичній страховці можуть повернути максимум 10% витрат. Проте саму страховку оформити непросто. Її дають тільки тим, хто працює на державу.

"Ми оформили страховку через свекра. Він працює у державній організації та попросив відкрити її для сина, мого чоловіка. А чоловік вже оформив для мене. Навіть підприємець, який ніяк не працює на державу, не відкриє собі страховку, – ділиться Вероніка, – По страховці ліки виходять удвічі дешевше".

Безкоштовної медицини в країні немає. За усе треба платити. Дівчина розповідає, що зі скаргою на кашель, лікар без огляду одразу виписує купу медикаментів. Також не знайшла ще гарних стоматологів.

У країні гарні спеціалісти з кардіологїї та пластичної хірургії

"Прийшла до стоматолога на огляд. І поки пацієнтка сиділа в кріслі та у неї застигала пломба, мене погукала лікарка. Сказала відкривати рот, щоб вона глянула чи є у мене проблеми. Просто заглянула мені у рота та направила на рентген. А коли ліз зуб мудрості казали, що треба різати. Тоді через декілька днів мала їхати до України та вирішила почекати. Український стоматолог розповіла, що у мене просто запалення, через те, що набилась їжа. Почистила струменем води, поклала ліки й усе, – розповідає Вероніка. – В Ірані стоматологи якось не намагаються до останнього боротись за зуб пацієнта, одразу виривають. Тому бачу багато молоді з дірками замість зубів. А якщо ставлять вінілові коронки – вони нагадують подушечки жуйки "Орбіт", просто жах!"

Проте дівчина зазначає, що спеціалісти окремих сфер дуже гарні. Зокрема, кардіологи та пластичні хірурги. В Ірані більш ніж половина місцевих робили собі ринопластику, що коштує 900 доларів.

"Дуже великий попит на пластичні операції на носі. Мені здається, що тут лікарі із заплющеними очима вже її роблять, – ділиться Вероніка. – Сама операція триває хвилин тридцять. Пацієнти не лежать після неї у платах. Після неї посидять тихенько у коридорі, відійде та йде додому".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ