Підтримати нас

Підвищення пенсій і зарплат: коли і кому пощастить

Автор статті
20 вересня 2018 15:01
755
Поширити:

У 2019 році в Україні на соціалку витратять на 14,8 млрд грн більше. Гроші, зокрема, підуть на підвищення пенсій.

Відповідно до проекту державного бюджету на наступний рік, українцям також збільшать мінімальні зарплати.

Про це передає сайт today.ua.

Пенсії будуть перераховані в березні

Українці, що перебувають на заслуженому відпочинку, надбавки отримають тільки з 1 березня 2019 го. Всі пенсії перераховуватимуть по формулі.

"Для забезпечення індексації пенсії щорічно проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати", — йдеться в законі про пенсійне забезпечення.

Українці, які багато заробляли, отримають більшу надбавку, а пенсіонери з мінімалкою можуть розраховувати на підвищення до розміру прожиткового мінімуму. Для прикладу, українець, який вийшов на пенсію в цьому році, заробив 35 років стажу і заробляв трохи менше 8 тис. Грн, може претендувати на пенсію в 1,8 тис. Грн. Пенсію порахували за формулою: 5302.8 × y / 7 621 × x × 0.01. 5302,8 грн — середня зарплата по країні за два минулі роки, у — розмір власної зарплати, х — стаж в роках, 7621 — середня зарплата в Україні, з якої сплачують внески до Пенсійного фонду.

Якщо раніше українцям на заслуженому відпочинку підвищували розмір самої пенсії, то зараз будуть переглядати заробітну плату у формулі. Зважаючи на те, що середня зарплата по країні зростає, її і будуть "індексувати". Наприклад, якщо за три минулі роки зарплати в середньому росли на 18%, а інфляція складе 10%, то зарплату в формулі підвищать на 14% (18/2 + 10/2).

В результаті замість 5302,8 грн можуть порахувати пенсію з зарплати в 6045 грн. Тоді розмір виплати збільшиться з 1,8 до 2,1 тис. грн.

Також підвищать і соціальні стандарти. Під кінець року розмір мінімальної пенсії складе вже +1624 грн.

Мінімальна зарплата зросте з 1 січня

З 1 січня 2019 року мінімальна зарплата українця зросте з 3723 до 4172 грн.

"Виросте мінімальна зарплата. Сьогодні вона становить 3723 гривні. Вже з 1 січня 2019 року по нашої пропозиції — 4172 гривні. Цей той розрахунковий показник, який на даний момент є абсолютно реалістичним", — заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час презентації головного фінансового документа країни.

Таке підвищення в першу чергу торкнеться українців, які живуть на мінімалку або ж офіційно її отримують. Однак опосередковано підвищення зарплат торкнеться всіх українців.

Від розміру мінімалки також залежать деякі штрафи. Йдеться про порушення законодавства про працю, додає юрист Олександр Плахотник.

Відповідно до КЗпПУ, за неоформленого співробітника загрожує штраф розміром 30 мінімалок (зараз 111,6 тис. Грн, після підвищення — 125 тис. Грн).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ