Підтримати нас

Підсумки 18 Мандрівного фестивалю Docudays UA, або Як журналістське розслідування змінило медичну систему країни

Vgoru
Автор статті
24 грудня 2021 12:30
990
Поширити:

Під час 18 Мандрівного фестивалю Docudays UA * на Херсонщині тисячі жителів області дивилися документальні фільми та дискутували з експертами і громадськими активістами, як захищати свої права.

Зокрема, обговорювали фільм “Колектив” румунського режисера Александра Нанау.

Документальна стрічка розповідає про жахливі події в Бухаресті 30 жовтня 2015 року. Тоді під час рок-концерту в місцевому нічному клубі “Колектив” почалася пожежа. Люди намагалися врятуватись, але запасні двері були зачинені, через паніку перед єдиним виходом утворився натовп…  

Тедді Урсулеану, яка змогла врятуватися та вижити.

Сотні людей надихалися чадного газу та отримали опіки, а 27 юнаків та дівчат загинули. Згодом кількість померлих збільшилася. Хоча опіки та отруєння газом були незначними, у лікарнях померло ще 37 людей.

Цей факт привернув увагу журналістки Каталіни Толонтано та колектив редакції “Спортивної газети”. Вони вирішили розібратися, що відбувається, у чому причина: у недбалості персоналу медичних закладів, у нестачі ліків, у недоліках законодавства? 

Правда виявилася жахливішою. 

Під час журналістського розслідування з'ясувалося: люди помирали не від травм, отриманих під час пожежі, а від інфекцій, якими заражалися у медичних закладах.

Виявилося,  до лікарень постачали деззасоби, розбавлені у 10 разів нижче за норму. Така обробка приміщень не давала належної санітарної безпеки.  

При цьому надлишок прибутку (бо вартість антисептика була як у “нормального”) фірма-постачальник “відмивала” в офшорах та частково використовувала для підкупу не лише керівництво лікарень, а й чиновників вищого рангу. Зокрема, тодішній очільник Міністерства охорони здоров’я публічно заявляв, що в лікарнях належні санітарні умови, а скандальні деззасоби - високої якості, бо їх перевіряли у державній лабораторії. Але незалежна експертиза довела  - це омана та злочинна схема на рівні уряду.

Після гучних маршів та вуличних протестів тодішній міністр охорони здоров'я Румунії пішов у відставку. На його місце призначили Влада Войкулеску, громадського активіста у боротьбі за права пацієнтів. 

Новий міністр охорони Влад Войкулеску.

Прозорість роботи та прагнення нового міністра до покращення медичних послуг дали поштовх реформі усієї галузі охорони здоров’я.  

Але після чергових виборів до влади прийшла інша партія, яка призначила “свого” міністра охорони здоров’я. Реформа “забуксувала”, проте ті зміни, які вже відбулися, стали незворотними. Люди відчули і зрозуміли, яким має бути належне лікування. І погіршення послуг викликало б нову хвилю протестів.

Режисер фільму зумів показати різні сторони ситуації.  А ще надихає те, що журналістика може сприяти змінам у суспільстві й бути “рупором” народу, привертаючи увагу до різних проблем.

Фільм “Колектив” - не лише про наслідки одного журналістського розслідування та корупцію, яка інфікує всі верстви правління. Це історія, яка змушує задуматися та спонукає “стукати”, щоб змінити ситуацію на краще.

І про те, що Україні теж потрібне “повне одужання”.  Адже наразі наше система охорони здоров’я ніби теж реформується.  І ефективність реформи залежить не лише від уряду, а від кожного з нас. 

Загалом у колекції цьогорічного Мандрівного фестивалю “Докудейз” -  18 документальних фільмів, які змінюють погляд на звичні речі  в усіх сферах життя, і надихають відстоювати свої права й гідність. 

*Довідкове. Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA  - це один з проєктів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Щороку із жовтня до кінця грудня мережа регіональних партнерів Мандрівного фестивалю, до якої входять 52 громадських організації у 21-й області України, організовує та проводить покази у кінотеатрах, будинках культури, вищих навчальних закладах, школах, молодіжних клубах, книгарнях, бібліотеках, колоніях для засуджених і СІЗО України, у навчальних закладах для майбутніх працівників пенітенціарної системи.  Останні два роки фестиваль проводять у комбінованому форматі, тепер до нього онлайн можуть долучитися глядачі та глядачки з усіх куточків України. 

Перегляд та обговорення фільму “Колектив” організували регіональний партнер Мандрівного фестивалю БО  “Фонд милосердя та здоров'я” у партнерстві з медіаплатформою “Вгору”. 

Матеріал підготовлено у межах Медіашколи “Вгору”, що проводять Благодійна організація “Фонд милосердя та здоров’я” в партнерстві з Медіаплатформою “Вгору” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Усі фото: кадри з фільму “Колектив”

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ