Підтримати нас

Перші наслідки «прозоро»

Автор статті
01 квітня 2016 11:00
834
Поширити:

Минулого вівторка, 29 березня, у малому залі міськвиконкому для невеличкої аудиторії пройшла презентація вступу Херсона до системи електронних державних закупівель ProZorro.

Без фанфар та спалахів фотоапаратів начальник відділу координації державних закупівель Херсонської міської ради Наталя Сурма розповідала, як мерія вже зекономила близько 100 тисяч гривень, використовуючи нову систему.

Державні закупівлі в Україні завжди були розсадниками корупції. Як правило, держава купувала товар на 30-70% (а то і більше) дорожче за його ринкову вартість. І все працювало доволі просто. Ви продаєте, скажімо, картоплю. А лікарні хочуть її купити. Дзвоните знайомому керівнику медзакладу, обіцяєте йому 10% від договору і йдете на торги. А тепер, уявіть самі, що відбувається, коли лікар із зарплатою в 2 тисячі гривень розпоряджається закупівлями в  двісті тисяч державних коштів. Причому, до революції  Гідності на торги ніхто “зайвий” навіть потрапити не міг. А в сфері енергетики розкрадалися мільйони.

З 2014 року в Україні розпочалася боротьба з корупцією. Ми отримали можливість моніторити проведення тендерних закупівель, було створено єдиний державний реєстр державних закупівель, було введено нове законодавство. Нові закони, зокрема, забороняли фірмам, яких піймали на “договорняках”,  брати участь в інших торгах протягом наступних трьох років. Але цього було замало, сама система “паперових”  закупівель залишала широкий шлях для корупції.

У світовій практиці така проблема вирішувалася через введення системи електронних торгів. Згідно зі статистикою, такі процедури дають державам 10-20% економії.

Пілотний проект ProZorro почав працювати в Україні з травня 2015 року в тестовому варіанті. Це була частина реформи системи державних закупівель та приєднання України до міжнародної “Угоди про державні закупівлі”  (Agreement on Government Procurement, GPA). Участь у проекті для державних установ була необов’язковою. По-перше, тому, що потужності платформи сайту були не готові витримати оборудки всіх 25 тисяч тендерних комітетів по Україні. А по- друге – не було законодавчої бази. І тому на січень 2016 року тільки Львівський виконком працював з новою системою. Але з першого квітня вступає в силу перший етап закону “Про публічні закупівлі”, який зобов’яже всіх розпорядників державної влади і монополістів використовувати ProZorro, а вже з серпня він набуде повної дії.

Херсонська міська рада приєдналася до системи електронних торгів з 1 березня. І виконком провів за “новими правилами” три аукціони. За словами Наталії Сурми, нова система працює за чіткими принципами. По-перше, чиновникам доводиться перевіряти введену інформацію, оскільки сервер не приймає помилок. По-друге. сам сайт призначає час проведення торгів, спираючись на закон України. Отже,  відтепер держслужбовці повинні робити все за чітким графіком, інакше тендер буде скасовано. По-третє, на відміну від “паперових”  угод, в електронній системі присутня аукціонна складова. Тобто система ховає назви всіх учасників торгів в момент оголошення цінових пропозицій на товар – як від продавця так і від замовника. Після чого, маючи перед очима всі цінові пропозиції, учасники можуть двічі зменшувати свою, намагаючись виграти тендер. Це зумовлює зниження базової ціни і, в свою чергу,–  економію коштів платників податків.

Таким чином, як розповіла начальник відділу координації державних закупівель, в останній закупівлі кондиціонерів на велику залу орієнтована вартість була 164 тисячі гривень, а їм за аукціоном надали пропозицію в 64 тисячі! Залишилось, щоправда, ще перевірити документацію постачальника.

Що найголовніше – на сайті prozorro.gov.ua кожен бажаючий може побачити, які аукціони тривають, які завершилися і які тільки оголошені. А це неабияк вигідно як для бізнесу, де підприємці тепер знають, що можуть чесно вести справи, так і для звичайних громадян, які побачать, що їх гроші йдуть не на чиїсь маєтки, а на розвиток добробуту міста.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ