Підтримати нас

Переселенці проводять безкоштовні заняття з української мови

Автор статті
30 вересня 2018 13:45
661
Поширити:

У місті Краматорськ Донецької області три роки як працює український розмовний клуб "Файно".

Там безкоштовно викладають вчителі-переселенці та пенсіонери. Загалом, заняття клубу відвідало понад 300 людей. Про це Gazeta.ua розповідає координатор клубу та одна з вчителів Оксана Муравльова з Ясинуватої. Вона у 2014 році разом із родиною переїхала жити у Краматорськ до родичів чоловіка.

"Мене знайшла Анастасія Розлуцька голова громадської організації "Український світ" у соціальних мережах та запросил координувати та викладати, - розповідає Оксана, - Найчастіше приходять люди від 20 років. Більшість – вчителі та вихователі, які хочуть викладати українською та їм для цього потрібна допомога. Приходили й іноземці, які взагалі нічого не розуміли українською. З ними починаємо вчити алфавіт".

 На спільні родинні заходи приходять вчителі та вихователі від 20 років
На спільні родинні заходи приходять вчителі та вихователі від 20 років

Зараз у групах займаються по 15 людей. У цьому році зібрали чотири групи, з якими працюють вчителі-волонтери. Курс розраховано на 18 уроків.Більшість занять – практичні з метою навчити людей говорити українською та не боятися цього.

"Усі вчителі – переселенці або пенсіонери. Працюють безкоштовно, - зазначає Оксана, - Друкуємо завдання на заняття за власний кошт. Пишемо гранти, щоб були кошти продовжувати заняття та проводити творчі майстер-класи".

 Викладають вчителі з переселенців, та ті, які вже на пенсії
Викладають вчителі з переселенців, та ті, які вже на пенсії

Заняття проходять у приміщенні дитячої бібліотеки декілька разів на тиждень. Розклад формує кожен вчитель окремо. Оголошення про набір на курс публікують у групі facebook"ГО "Український розмовний клуб "Файно"))) #УРКФайно".

"На заняттях вільне спілкування. Використовуємо ігри, скоромовки, - розповідає Оксана, - У групі завжди є декілька людей, які гарно розмовляють. Але і їм цікаво виконувати різні фонетичні завдання. Більш сильні допомагають слабшим".

За три роки проведення курсів їх відвідало понад 300 людей. Волонтери також проводять виїзні майстер-класи для жителів села.

"Можемо видавати сертифікати про проходження курсів. А для педагогів це важливо, - розповідає Оксана, - По завершенню курсів ті, хто приходить заради сертифікатів відсіюється. Інші – залишаються, приєднуються до роботи громадської організації "Український розмовний клуб "Файно", де приділяємо увагу історії, традиціям. Але найголовніший напрямок - вишивка".

 Волонтери вишивають сорочки новонародженим та дарують до Дня вишиванки у місті та селах
Волонтери вишивають сорочки новонародженим та дарують до Дня вишиванки у місті та селах

Цілий рік волонтери громадської організації "Файно" готуються до акції "Народжені в вишиванках". На День вишиванки відвідують пологовий будинок й дарують малюкам вишиваночки.

"Цього року нам вся Україна допомагала матеріалами. Пошили близько 70 вишиваночок малюкам, - розповідає Оксана, - У місті подарували 30, інші надсилали у міста Луганської та Донецької області".

У майбутньому планують продовжувати лояльну українізацію Донбасу. Зокрема, хочуть розширити курси та проводити більше творчих майстер-класів.

 Всього у курсі 18 уроків, більшість занять – практичні
Всього у курсі 18 уроків, більшість занять – практичні

"У побуті відсотків 10 можливо спілкується українською, - зазначає Оксана, - Чую, що вихователі в садочках вже спілкуються українською. Діти йдуть додому, і вже з батьками через слово балакають українською. Їм треба допомагати, але, на жаль, не всі батьки роблять це - дітям треба допомагати, говорити з ними державною мовою".

До Краматорська Оксана Муравльова приїхала з Ясинуватої, бо у місті живе родина чоловіка. Має 25 років стажу роботи викладачем української мови. Зараз на пенсії.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ