Підтримати нас

Отрута для гризунів чи пташиний грип? Масову загибель птахів продовжують досліджувати

Автор статті
02 березня 2021 17:00
1,334
Поширити:

Початок 2021 року перетворився на справжню трагедію для представників багатьох видів пернатих на Херсонщині. Одна за одною у ЗМІ з'являються сумні звістки про загибель птахів у різних куточках нашого регіону.

При цьому, як попередньо стверджують вчені і чиновники, у всіх випадках причини смертей різні.

Низка трагічних подій почалася 11 січня, коли директор заповідника "Асканія-Нова" Віктор Гавриленко заявив, що на території був знайдений 191 мертвий червонокнижний журавель. Тоді ж Гавриленко припустив: місцеві фермери при обробці полів від гризунів використовують отруту, яка знищує все живе.

"Цього року було кілька прольотів сірого журавля. Остання зграя близько 300 особин залетіла до нас у грудні і залишилася тут зимувати. Другого січня цього року ми їх виявили саме тут, на найнижчій точці, де цього року, попри посуху, тримається озерце. Птахи прилітали до нас на ніч, а на день вони вилітають годуватись у буферну зону, у зону антропогенних ландшафтів і далі у Каховський район", - розповів директор.

За словами Віктора Гавриленка, матеріал із загиблих птахів відправили на вірусологічне дослідження до Одеси. Після аналізу отримали підтвердження того, що загинули журавлі не через інфекційні хвороби: у тілах птахів були виявлені хімічні речовини.

"Це свідчить про те, що птахи споживали їжу, у якій були  шкідливі речовини та отрута”, - резюмував Віктор Гавриленко. 

Аналогічний випадок стався майже через два тижні. 23 лютого в Чаплинське відділення поліції подзвонив все той же керівник біосферного заповідника "Асканія-Нова", який повідомив, що в заповіднику виявили тушки понад 150 мертвих птахів кількох видів. Серед них, в тому числі - близько 30 огарів, які занесені до Червоної книги України.

Нарешті, 1 березня спортсмени-байдарочники під час тренування в плавнях під Олешками знайшли мертвих лебедів. У той же день була зібрана комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій для з'ясування причин смерті птахів.

Пізніше результати дослідження загибелі лебедів стали відомі. Як з'ясувалося, птахи загинули від пташиного грипу.

Про це на своїй сторінці у соцмережах повідомила голова Держпродспоживслужби України Владислава Магалецька.

"Зараз спеціалісти ДПСС роблять всі необхідні дії, щоб не допустити подальшого розповсюдження хвороби. Таким чином, принаймні, один випадок загибелі птахів у регіоні не пов'язаний із двома попередніми, про які я писала нещодавно. 

Що ж до отруєння журавлів та качок із вороновими, то ми очікуємо результатів досліджень, які направили одразу в декілька лабораторій країни. Тільки після цього можна буде із впевненістю сказати, чи є між цими випадками зв'язок. За попередньою інформацією, у випадку із журавлями як отруту було використано препарат пролонгованої дії групи курарів - у результаті його дії смерть відбувається повільно, завдаючи страждань тваринам. По качках та воронових – інформація буде найближчим часом. Пташиний грип у цих двох випадках виключено", - йдеться у повідомленні.

Своєю чергою, вчені-орнітологи у “Асканії-Нові” підкреслюють, що у заповіднику багато загиблих птахів - хижі, і вони отруїлися, вживаючи м’ясо інших пернатих. До того ж, є передумови, що за існуючої ситуації кількість пташиних смертей збільшуватиметься. Адже зараз почався весняний переліт птахів, а вони зазвичай зупиняються на відпочинок на півдні України і харчуються отруєним зерном.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ