Підтримати нас

Очні ставки з Алісою Вербицькою

Автор статті
19 червня 2020 13:47
2,700
Поширити:

Як щасливчики орендували приміщення в Херсоні по 10 гривень за квадратний метр, а потім викупили їх за мізерною ціною...

Кримінальна справа, пов’язана зі скандалом навколо виставлених на  продаж 87 приміщень громади Херсона, наближається до логічного кінця. Про це начальник Херсонського відділу поліції  Олександр Говорун 17 червня доповів депутатам постійної комісії Херсонської міськради з питань комунальної власності*.

Нагадаємо, минулого року начальниця управління комунальної власності Херсонської міської ради Аліса Анатоліївна Вербицька підготувала перелік з 12 приміщень, які можна було б виставити на продаж. Цей документ вона подала на розгляд депутатам. Перелік об’єктів був в окремому додатку. Проєкт рішення про продаж приміщень погодили на профільній депутатській комісії та на робочій групі з підготовки сесії.

Але під час самої сесії всім обранцям  роздали оновлений варіант і проєкту рішення, і переліку приміщень.  І в додатку замість 12 вже значилося 87 об’єктів. В результаті на продаж виставили  не лише склади чи підвали, як передбачалося спочатку, а й щонайменше дві бібліотеки, декілька пам’яток архітектури, і навіть приміщення міського відділу з питань цивільної оборони.

Вибухнув скандал. Поліція відкрила кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією злочину за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 1 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального Кодексу України.

Правоохоронці також звернулися до суду з клопотанням накласти арешт на ці приміщення. Адже дуже висока ймовірність, що поки триває слідство, всі 87 приміщень громади перейдуть за безцінь у приватні руки.

Однак суддя першої інстанції Дмитро Гонтар (Херсонський міський суд) не погодив арешт.  Тоді прокуратура звернулася до вищої інстанції. Колегія суддів Херсонського апеляційного суду заборонила вчиняти будь-які дії зі всіма 87 об’єктами. А також вказала Дмитру Гонтарю, що його аргументи були безпідставними.

Нульова «очна ставка»: Аліса Вербицька та редакція «Вгору»

Редакція «Вгору» ще з травня намагалася дізнатися в Аліси Вербицької, чому у додатку до рішення сесії замість 12 з’явилося 87 об’єктів, чия то була ініціатива, й у чому користь для міста? Але спочатку, коли ми телефонували, Аліса Вербицька, за словами її секретаря,  була зайнята. Згодом, після публікації статті «Як Херсон виставляли на розпродаж», пані Вербицька сама вийшла на зв'язок й пообіцяла приїхати до редакції та все пояснити. Але переносила візит декілька разів під різними причинами, тож до цього часу зустріч так і не відбулася.

«Очна ставка» перша: Аліса Вербицька та начальник поліції

Проте позицію начальниці управління комунальної власності Херсонської міської ради вдалося почути саме на вищезгаданій  профільній комісії 17 червня.

Депутати запросили на засідання начальника Херсонського відділу поліції  Олександра Говоруна, щоб той прозвітував, на якому етапі слідство та коли, нарешті, знімуть арешт з приміщень, виставлених на продаж.

Адже, як пояснив секретар комісії Антон Хмаро: «В Аліси Анатоліївни є план 19 млн. гривень наповнити бюджет. Це проголосоване в нашому бюджеті. І при цьому вона не може ніяких дій робити по даним об’єктам».

Фото Ірини Ухваріної

Зліва направо: заступник голови комісії Сергій Білоковиленко та секретар комісії Антон Хмаро.

Олександр Говорун доповів: процесуальні дії триватимуть щонайменше цього та наступного тижня. Детально пояснювати  відмовився, посилаючись на таємницю слідства. Пообіцяв щодня контролювати роботу підлеглих, щоб прискорити справу. А стосовно арешту комунального майна зауважив: він діятиме, поки по кримінальному провадженню буде прийнято рішення. Або ж якщо виникнуть інші підстави для скасування його судом.

Фото Ірини Ухваріної

Начальник Херсонського відділу поліції  Олександр Говорун.

І хоча по кримінальній справі нікому ще не пред’явлено жодного звинувачення, пані Вербицька почала допитувати начальника міського відділу поліції, чому в провадженні фігурує її ім’я.

Аліса Анатоліївна наполягала, що діяла виключно згідно з положенням про управління, де в її обов’язки входить «підготовка пропозицій на розгляд міської ради щодо об’єктів комунальної власності». Що мета цього проєкту – виконати свої повноваження, Закон України «Про приватизацію» й поповнити бюджет Херсона.  Підкреслила: саме додати в бюджет, а не з бюджету. Що комунальна власність збиткова, бо на її амортизацію викидаються величезні кошти, які можуть піти на дороги, дахи, розвиток інфраструктури міста.

Крім того, Аліса Анатоліївна стверджувала, посилаючись на скасовану ухвалу судді Херсонського міського суду Дмитра Гонтаря, що нічого не підробляла. Адже, на її думку, проєкт рішення сесії не є документом (!). Також вона вперше публічно пояснила, що змінила додаток після обговорення проєкту на профільній комісії, яка рекомендувала внести до переліку максимальну кількість об’єктів. Та запевняла, що навіть затверджений на сесії перелік – лише перелік, а не приватизація:

Усі відео Ірини Ухваріної

На що очільник міської поліції відповів: не подобаються дії наших співробітників – можете скаржитись до прокуратури, чи до Південного офісу Державного бюро розслідувань.

Ремарка від редакції. Поки пані Вербицька збиралася до редакції, журналісти «Вгору»  дізналися: 6 об’єктів зі скандального переліку вже продано. Сталося це між двома судовими ухвалами: між відмовою в арешті комунальних приміщень Дмитром Гонтарем та постановою Херсонського апеляційного суду про заборону вчиняти з ними будь-які дії. І підписувала документи купівлі-продажу саме Аліса Анатоліївна. 

Як розповів депутат міськради Олег Романюк, він взяв з реєстру нерухомості витяги на всі 87 об'єктів. Серед проданого - приміщення по вул. Преображенській (колишня Декабристів) 28, по вул. Кирила і Мефодія 14-б (колишня Димитрова), та по вул. 295-ї Херсонської Стрілецької Дивізії, 25.

Отже, об’єкт по вул. Преображенській 28 - приміщення 72 кв. м. зі стелями вищими за 3,5 м., на першому поверсі, поряд з Управлінням Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області, продано за 300 тис. грн. з «копійками».

По вул. Кирила і Мефодія 14-б – приміщення колишньої жіночої консультації (її закрили теж «при Вербицькій»), перший поверх будівлі, 560 кв. м.

Фото Сергія Ревенка

Продано за 1 млн. 416 тис. грн. з ПДВ.

Обидва приміщення придбала молода бізнесвумен Аліна Каплунова, яка почала кар’єру два роки тому з роздрібної торгівлі.

Об’єкт на вул. 295-ї Херсонської Стрілецької Дивізії, 25 - перший поверх площею 140,2 кв. м, продано за 420 тис. грн. з ПДВ.

Це приміщення, за словами Олега Романюка, перейшло у власність Ольги Проців (цивільної дружини депутата та заступника голови комісії з питань комунальної власності Сергія Білоковиленка, члена тієї самої профільної комісії з питань комунальної власності).

Пан Романюк, оцінщик з тридцятирічним стажем, порахував, скільки насправді коштують ці об’єкти й дійшов до висновку, що вартість комунальних приміщень занижена в 3-5 разів:

"Взяти колишню жіночу консультацію. Я сам зробив експертну оцінку, згідно з якою мінімальна ціна, тобто нижче поставити я, як оцінщик, уже не можу, то у мене вийшло 6 млн. 286 тис. грн. без ПДВ. Якщо ж брати реальну ринкову вартість, виставити на аукціон у вільний продаж, то об’єкт можна було продати не менш, ніж за 10 млн. грн. Така саме ситуація по Преображенській, 28. Будівля, де кв. м. коштує порядку 1 тис. доларів (така середня вартість по центру міста). Я оцінив менше, в 350 доларів/кв.м. Тобто мінімальна вартість  цих 72 кв. м – 1 млн. 350 тис. грн. А його десь за 300 тис грн. продали. Не виняток - вул. 295 Херсонської Стрілецької дивізії 25. Теж центр міста. Мінімальна вартість такого об’єкта за моїми розрахунками - 1 млн. 698 тис. грн. А якщо приміщення переобладнати у квартири (в середньому 28 кв. м., бо там переважно однокімнатні), виходить, як мінімум, п’ять квартир. Продати п’ять квартир, мінімум по 20 тис. доларів – це вже 100 тис. доларів, тобто 2,5 млн. гривень. Тобто, якщо брати навіть за найменшими ставками, на продажі лише цих трьох об’єктів, місто втратило понад 5 мільйонів гривень. Я вже не кажу про ті збитки, які місто має на оренді комунальної власності. Бо їх оцінюють в «три копійки», відповідно від оцінки платиться оренда. Я сам – рієлтор. Я знаю, скільки вартує оренда квадратного метра в будь-якому районі міста. У нас навіть є податок обчислення – мінімальна ставка від 50 гривень за квадратний метр, з якого нараховується податок тим, хто здає свої приміщення в оренду. Тобто, я не можу здати приміщення в оренду менш, ніж з 50 грн./кв. м, податкова мій звіт просто не прийме. А місто здає дешевше. Приклад? Те саме приміщення по вул. Кирила і Мефодія 14-б пані Каплунова спочатку взяла в оренду у 2019 році. Платила - 5,88 тис. грн. в місяць за всі 560 кв метрів. Це 10,5 грн./кв. м. Хоча поряд, в сусідньому будинку, такі ж приміщення орендують від 200 до 500 грн. за кв. м й все розібрано".

«Очна ставка» друга: Аліса Вербицька та міський бізнесмен

Після промови пані Вербицької на депутатській комісії, слово взяв  директор комунального підприємства «Гарантія» Ігор Семенчев. Він підтримав керівницю управління комунальної власності та колегу по комісії Антона Хмаро й теж звернувся до керівника міської поліції:

"Олександре Володимировичу, коли? Мінус по нашому бюджету за перше півріччя – 72 млн. гривень. Це недостатньо доходів, щоб покрити витрати міської громади. Де їх брати сьогодні? Вчора був виконком – плату за землю знову не проголосували. Купа заводів заборгували мільйони. ДФС (фіскальна служба) не звертає уваги. Й по цьому майну, подивіться, хто там порушив – затримайте. Але ж не гальмуйте процес і наведення порядку в місті. Перелік…може один два об’єкти заслуговують уваги, але в іншому треба наводити порядок".

Фото Ірини Ухваріної

Зліва направо: заступник голови комісії Ігор Токарев та член  комісії Ігор Семенчев.

Однак тут не витримав колишній член виконкому, бізнесмен Садіяр Мамедов. Підхопився, й запитав: чому, у такому випадку, його вже понад рік «водять за ніс»?

Виявилося, він давно хоче взяти в оренду руїни колишнього «Зеленого театру» в парку імені Шевченка. Звертався з цим питанням до керівниці управління комунальної власності. Вербицька не заперечувала, тому він за власний кошт зробив оцінку майна, розробив план «реінкарнації» занедбаної власності громади (навіть передбачив зручні умови для клубу пенсіонерів, які через відсутність приміщення збираються та танцюють просто неба біля дуба). Подав пропозицію на розгляд ще рік тому, а у відповідь – тиша. Звертався разів п’ять, але ніякої відповіді досі не отримав.

Що йому відповіли на цей раз – коментарі, як кажуть, зайві, краще особисто почути та побачити:

«Очна ставка» третя: Аліса Вербицька та депутат облради

Після цього члени комісії швиденько «закруглили» розмову з очільником міської поліції та відпустили полковника Говоруна працювати далі.

А на його місце запросили директора комунального підприємства «Херсонтеплоенерго» Сергія Харченка. Він мав пояснити депутатам, чому МКП «Херсонтеплоенерго» необхідно виділити з міського бюджету 6 млн. гривень (бо на сьогодні колектив, а це 500 людей, які виконують свою роботу, вже 3,5 місяці не отримують зарплатню).

Однак замість цього розмова пішла про те, чому підприємство «проґавило» 5 млн. грн. Бо таку суму мало отримати з обласного бюджету за обігрів Херсонської обласної психіатричної лікарні в Степанівці та приватного сектора в окрузі.

У цьому році «Херсонтеплоенерго» програло тендер на теплопостачання. Торги виграла приватна компанія. Тобто, місто втратило 5 млн. гривень, які надходили з обласного бюджету за опалення лікарні.

Сергій Харченко намагався пояснити програш тим, що приватні підприємства мають змогу демпінгувати - зменшувати плату за послугу нижче за собівартість. А бюджетна  установа дозволити собі цього не може, бо обмежена діючими тарифами. До того ж, сума фінансування по тих торгах від самого початку була закладена нижчою за реальну.

Але тут одразу «вигулькнули вкрай незручні нюанси». Приватна компанія не має в Степанівці власних котелень, тож як вона буде постачати тепло? А депутат обласної ради Володимир Шадрін пояснив:  якимось незрозумілим  чином цій компанії віддали в оренду… комунальну котельню.

Однак і Аліса Вербицька, і Сергій Харченко наполягали: обидві котельні залишилися в комунальній власності. І хоча одна з них  дійсно не експлуатується, її ніхто нікому не передавав. А чому приватне підприємство без необхідного обладнання виграло тендер – питання не до них.

На прохання надати документи стосовно цих котелень начальниця управління комунальної власності відмовилася, мовляв, лише через офіційний запит. А коли на розгляд комісії було поставлено пропозицію виїхати до лікарні, щоб з’ясувати ситуацію на місці, питання «не пройшло». Його не підтримали депутати Олена Мазур та Дініс Берднік, тож пропозиція не набрала достатню кількість голосів.

Фото Ірини Ухваріної

Зліва направо Сергій Білоковиленко, Антон Хмаро,  Олена Мазур та Дініс Берднік.

Попри це інші учасники засідання вирішили все одно відвідати Степанівку в приватному порядку. 

І знову - ремарка від редакції. Тим часом журналісти «Вгору» вже з’ясували, хто виграв тендер. Переможець - Товариство з обмеженою відповідальністю  «Теплоінвест-Таврія». Підприємство з 2017 року прописано в місті Нова Каховка, належить депутату Мелітопольської районної ради Сергію Сметаніну. Його дружина - суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Аліна Сметаніна.

А в результаті ми маємо парадокс: приватним особам вигідно купувати/брати в оренду комунальні приміщення, бо вони на них заробляють. А міська влада «чомусь» вважає майно громади - збитковим.

* Повна назва: Постійна комісія з питань містобудування, архітектури, комунальної власності та регулювання земельних відносин.

  1. Грек Ігор Антонович - голова комісії
  2. Білоковиленко Сергій Павлович - заступник голови комісії
  3. Токарев Ігор Миколайович - заступник голови комісії
  4. Хмаро Антон Сергійович - секретар комісії

Члени комісії:

  1. Берднік Дініс Володимирович
  2. Заболотний Олексій Владиславович
  3. Кліментенко Юрій Анатолійович
  4. Мазур Олена Олександрівна
  5. Матусевич Оксана Сергіївна
  6. Семенчев Ігор Григорович

 P.S. Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проєкту «Тест на законність», що виконується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ