Підтримати нас

«Очі та вуха» правопорядку в США

Автор статті
30 вересня 2018 04:00
773
Поширити:

У деяких* містах та округах США запроваджено волонтерську програму Citizen patrol (Громадське патрулювання), завдяки чому в найбільш криміногенних місцях рівень злочинності вже знизився щонайменше на 20%. Про це, зокрема, свідчить статистика офісу шерифа округу Гілсборо (штат Флорида).

Ідея Citizen patrol в тому, щоб залучити місцевих жителів до охорони правопорядку в найбільш криміногенних місцях населеного пункту. Вона трохи схожа на програму «Сусідська варта», - коли мешканці будинку чи певної території гуртом, разом із  поліцією та органами самоврядування, займаються профілактикою злочинності та попередженням вандалізму в межах свого району.

Але є дуже значні відмінності. Ця програма позиціонується як «очі та вуха» офіцерів правопорядку. Громадський патруль чергує в найнебезпечних місцях населеного пункту. Завдання волонтерів - виявляти правопорушення, оперативно повідомляти поліцію про скоєння злочинів, за необхідності - надати першу допомогу постраждалим.  Це діяльність пов’язана з більшим ризиком та з більшою відповідальністю, ніж «Сусідська варта». Суттєвою відмінністю між програмами є те, що людей, які залучаються до Громадського патрулювання, поліцейські або шерифи обов’язково навчають, як проводити спостереження за територією, як виявляти правопорушення та фіксувати їх, як розпізнавати стани алкогольного та наркотичного сп’яніння. Також добровольці оволодівають навичками надання екстреної домедичної допомоги.  Для волонтерів передбачена обов’язкова спеціальна перевірка щодо притягнення до кримінальної відповідальності в минулому.

Особи, залучені до громадського патрулювання, оснащуються за рахунок поліцейського департаменту або офісу шерифа раціями, транспортом та спеціальною уніформою. У деяких департаментах вони наділені правом виписувати штрафи за порушення правил паркування.

Вимоги до Громадських патрульних та їх функції можна більш детально показати на прикладі програми, яка реалізується у співпраці з офісом шерифа округу Гілсборо, штат Флорида.

Функції осіб, залучених до громадського патрулювання:

  • патрулювання території;
  • нагляд за пішохідними переходами біля шкіл;
  • нагляд за власністю у період відсутності господарів;
  • допомога у розшуку зниклих осіб;
  • документування графіті ;
  • моніторинг підозрілої активності у школах;
  • регулювання дорожнього руху;
  • попередження про порушення правил паркування;
  • допомога в охороні громадського порядку підчас публічних заходів;
  • перевірка безпеки самотніх громадян похилого віку.

Вимоги до осіб, що бажають долучитися до громадського патрулювання:

  • громадянство США;
  • вік старше 19 років;
  • наявність посвідчення водія;
  • проходження перевірки на предмет притягнення до кримінальної відповідальності;
  • проходження спеціального навчання в офісі шерифа;
  • участь у щомісячних зустрічах;
  • можливість здійснювати патрулювання на громадських засадах щонайменше 12 годин на місяць.

Переваги програми Citizen patrol  в тому, що це можливість для громадян здійснити особистий вклад у безпеку громади, збільшення публічної присутності спостерігачів для стримування злочинної діяльності, налагодження співпраці та діалогу між правоохоронцями та громадою, розвантаження офіцерів правопорядку від рутинної роботи та надання їм можливості оперативно реагувати на екстрені виклики, зосереджуватись на ґрунтовному розслідуванні злочинів.  В результаті, за даними офісу шерифа округу Гілсборо, у період функціонування програми громадського патрулювання рівень злочинності знизився на 20%.

Волонтерська програма Citizen patrol запроваджена також у місті Цинциннаті (штат Огайо), місті Гейнсвілл (штат Флорида) та місті Палм-Дезерт (штат Каліфорнія).

 

* У США, на відміну від України, немає єдиного поліцейського управління. Кожен штат, велике місто, а іноді і більш дрібний населений пункт, мають своє поліцейське відомство, незалежне від інших. Власні поліцейські відомства можуть бути навіть при великих транспортних підприємствах.  Начальник місцевого поліцейського органу - комісар, суперінтендант або шеф поліції - зазвичай призначається мером, головою міста або місцевим законодавчим органом. Офіс шерифа теж правоохоронний орган, але діє на рівні округу, незалежно від поліції.

І те, як до охорони правопорядку в тому чи іншому населеному пункту залучають громадськість, може істотно відрізнятися.

Під час дослідження, як працює програма Громадського патрулювання, проаналізована інформація офіційних сайтів поліцейських департаментів міста Цинциннаті штату Огайо, міста Гейнсвілл штату Флорида,  міста Палм-Дезерт штату Каліфорнія , департаменту шерифа округу Гілсборо штату Флорида,  та офіційного сайту Національної асоціації громадського патрулювання:

https://www.cincinnati-oh.gov/police/community-involvement/citizens-on-patrol/

https://www.gainesvillepd.org/Virtual-Front-Desk/Crime-Prevention/Citizens-on-Patrol

https://www.cityofpalmdesert.org/departments/special-programs/citizens-on-patrol-cops

https://www.hcso.tampa.fl.us/Featured-Info/News/Volunteer-Citizen-Patrol.aspx

https://www.nacop.org/

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ