Підтримати нас

Наталія Португальська — диригент командної гри

Автор статті
30 грудня 2018 08:07
811
Поширити:

Історія про те, як дипломований інженер багатоканального електрозв’язку обрала роботу в Херсонській службі зайнятості та разом з командою запустила проекти, що стали відомі всій Україні.

Випробування 90-ми

Починала свою роботу в міській службі зайнятості Наталія Португальська з посади спеціаліста найнижчої категорії. Це було в 90-ті роки, коли людей тисячами звільняли з фабрик та заводів. Багатьом доводилося впродовж довгих місяців шукати хоч якусь роботу. А ті, хто влаштувалися, могли отримувати зарплатню “консервами”, забувши вигляд справжніх грошей.

До центру зайнятості щодня приходили сотні “викинутих на вулицю” працівників. Але пропозицій працевлаштування від роботодавців було дуже мало. Тоді підприємці ще не знали, де розмістити повідомлення про свої вакансії, а відділу зв’язків з роботодавцями в новоствореній службі не існувало. Щоб знайти якомога більшій кількісті безробітних херсонців роботу, Наталя Португальська разом зі своїми колегами у вільний від прийому день ходила на міські підприємства, що продовжували виробляти продукцію, та збирала вакансії.

“Я все життя пам’ятатиму жінку, котру вперше працевлаштувала. Вона приїхала в Херсон до своїх батьків на постійне проживання із Сахаліну, де працювала в земельному кадастрі. Мені вдалося одразу підібрати їй відповідну вакансію. Досі згадую, з якою радістю я телефонувала їй, щоб повідомити: для неї є робота. Найголовнішим було те, що роботодавець найняв її. Від такого успіху я стрибала до стелі,” - пригадує чиновниця свій перший успіх на службі.

Проте за своїм першим фахом Наталія є інженером багатоканального електрозв’язку. Зі школи її захоплювала фізика та вабило місто Одеса. Тому після школи вона вступила до Одеського електротехнічного інституту зв’язку.

Ще студенткою вона побралася зі своїм чоловіком та у 20 років народила дитину. Життя подружжя було насиченим. Новонародженого сина молода мама доглядала на перервах між парами. Водночас вона писала та захищала дипломну роботу. За розподілом від інституту родина переїхала до Херсона - незнайомого міста, де в них не було жодних родичів чи друзів. Проте була надія, як молодому спеціалісту, отримати квартиру від підприємства. Утім, ця надія зникла разом з радянським союзом. Тоді Наталію Португальську запросили на роботу до новоствореної служби зайнятості:

“Спочатку я дуже сумнівалася, чи зможу працювати на держслужбі, маючи зовсім іншу профільну освіту. Але мені настільки сподобалося допомогати знаходити людям роботу, що я відчула себе на своєму місці”.

Другу вищу освіту психолога Наталія Португальска здобула завдяки можливості, яку їй надала служба зайнятості. Після восьми років роботи вона перейшла працювати з міського до обласного центру зайнятості у відділ соціальних гарантій. За шість років чиновниця очолила цей відділ і разом з командою запустила проект з тимчасового працевлаштування для безробітних “Шерифи”, який досі успішно реалізується по всій Херсонщині.

Надія на молодь

Дуже часто люди стають безробітними через нерозуміння того, які галузі мають попит в їх регіоні. Школярі обирають “престижні” в суспільстві професії. Але потім не можуть реалізуватися за своєю спеціальністю, бо виявляється, що ринок  перенасичений такими спеціалістами або й взагалі їх не потребує. Тому команда Херсонського обласного центру зайнятості вирішила створити можливість для школярів спробувати свої сили у перспективному для регіону напрямку зеленого туризму.

Успішно реалізовані на Херсонщині проекти ПрофіСтарт та ПрофіКвест переросли у всеукраїнський проект ПрофіКемп. У ньому команди школярів з Херсонщини, Рівненщини, Закарпатщини та Львівщини розробляють маршрути туристичних екскурсій. Правильно створити та “розкрутити” власний туристичний проект дітям допомагають успішні у своїй справі діячі та бізнесовці. Важливо, що розроблена програма навчання проходить у формі ігор та квестів. А робота в команді зміцнює дружні стосунки між дітьми та допомагає їм відчути та розвинути свій потенціал.

Також ці проекти є важливими для майбутнього держави. Окрім того, що школярів зацікавлюють влаштовувати своє життя в Україні, ця молодь вчиться робити привабливою Україну для іноземців.

Водночас на Херсонщині регулярно проходять презентації вакансій, організовані обласним центром зайнятості. Для роботодавців - це можливість провести майстер клас та обрати підходящого працівника. А безробітні мають чудову нагоду одразу поспілкуватися з потенційними шефами та зрозуміти чим їм доведеться займатися на новій роботі.

Обіймаючи посаду заступника директора Херсонського обласного центру зайнятості, чиновниця не намагається привласнити всі лаври собі. Розповідаючи про ці проекти, вона завжди вживає слова “наша команда”, “разом з командою нам вдалося…” і, мабуть, такий підхід забезпечив всеукраїнський успіх херсонським проектам від обласного центру зайнятості.

Навряд чи Наталія Португальська рахувала скільки людей пройшли «через її руки» та знайшли собі роботу, але за нашими спостереженнями це тисячі мешканців Херсонщини.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ