Підтримати нас

Рахункова палата: Міністерство "завалює" міжнародні проєкти по допомозі переселенцям

Автор статті
07 листопада 2019 17:32
756
Поширити:

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) не забезпечило ефективного управління коштами гранту Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР) та не завершило у встановлені терміни реалізацію 10 пілотних субпроєктів, які впроваджуються в громадах, що постраждали від збройного конфлікту, для вирішення їх соціально-економічних потреб.

Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених міністерству в 2018-му – I півріччі 2019 року на пілотні заходи з реагування на проблеми для розвитку, викликані переміщенням осіб, повідомляє Рахункова палата.

Для впровадження Проєкту «Подолання наслідків конфлікту, пілотний проект з відновлення та розбудови спроможностей» у вересні 2016 року Україна отримала фінансову допомогу від МБРР у розмірі 3,2 млн дол США. МБРР визначив, що Проєкт мав завершитися 3 червня 2019 року.

Упродовж 2,5 років надійшло майже 2,2 млн дол. США гранту. Реалізація Проєкту здійснювалась дуже повільно, і станом на дату завершення використано лише 52 відс. коштів гранту.

При цьому за Частиною 1 "Проєкту на побудову потенціалу МТОТ, управління проєктами" використано 78 відс. передбачених на це коштів (900 тис. дол. США), за Частиною 2 «Пілотні заходи, спрямовані на реагування на виникаючі проблеми для розвитку, викликані переміщенням осіб і поверненням комбатантів» – лише 49 відс. передбачених 2,3 млн дол. США за цією Частиною коштів Гранту.

У зв’язку з цим Проєкт продовжено на рік – до 3 червня 2020 року, а його кошторисну вартість збільшено на 350 тис. дол. США.

МТОТ у межах реалізації Частини 2 Проєкту в жовтні 2017 року відібрало 10 пілотних субпроєктів місцевих органів самоврядування з чотирьох областей України – Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської. При цьому не були залучені до участі територіальні громади, розташовані в Донецькій і Луганській областях, які найбільше постраждали від конфлікту і де проживає 54 відс. внутрішньо переміщених осіб.

Субпроєкти, зокрема, передбачають відновлення інфраструктури, створення умов для надання медичних послуг, реабілітації та психосоціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та ветеранів АТО/ООС, підтримку розвитку їх підприємницького потенціалу та отримання доходу.

Кошторисна вартість субпроєктів на сьогодні становить майже 2,6 млн дол. США, з них 2 млн дол. США – за рахунок гранту та 0,6 млн дол. США – співфінансування за рахунок місцевих бюджетів, але міністерство, ініціатори та імплементатори субпроєктів не забезпечили своєчасної реалізації жодного з них у повному обсязі.

Аудит встановив, що лише три субпроєкти перебувають на завершальному етапі реалізації – у м. Первомайський Харківської обл. (освоєно 94 відс. коштів), у Сурсько-Литовській громаді та м. Кам’янське Дніпропетровської обл. (93 відс. та 79 відс. відповідно).

Два субпроєкти мають найнижчий ступінь виконання: це проєкти з надання психосоціальної підтримки, сприяння працевлаштуванню ВПО та ветеранів у м. Запоріжжя (14 відс.) та створення центру розвитку підприємницьких ініціатив ВПО і ветеранів АТО у Нововодолазькій об’єднаній громаді Харківської обл. (12 відс.). Інші п’ять субпроєктів реалізовані в межах 24–48 відсотків.

На формування потенціалу МТОТ у межах Частини 1 Проєкту за 2,5 років використано 18,8 млн гривень. Ці кошти були витрачені на створення матеріально-технічної бази, забезпечення функціонування та поточну діяльність центрального й регіональних офісів міністерства, закупівлю консультантів для реалізації Проєкту.

Як зазначає Рахункова палата, матеріально-технічна база МТОТ фактично створена за рахунок грантових коштів, але зміцнення матеріальної бази не призвело до формування спроможності інституції ефективно працювати з наслідками конфлікту.

"Соціально-економічними наслідками нереалізації субпроєктів у встановлені терміни стали, зокрема, незабезпечення учасників АТО/ООС, ВПО, ветеранів війни послугами медичної та фізичної реабілітації; ненадання психологічної допомоги; невирішення соціальних проблем, незабезпечення потреб таких осіб щодо працевлаштування, започаткування підприємницької діяльності, що сприяло б підвищенню їх життєвого рівня, соціальної та професійної адаптації" - йдетьс у повідомленні.

Результати аудиту спрямовані до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ