Підтримати нас

Між реформами – «дірки»

Автор статті
25 березня 2016 13:00
978
Поширити:

У Херсоні відбувається реформування судів. Хочеться вірити, що пікети і самоспалення біля них залишаться виключно у наших спогадах.

Минулої п’ятниці,18 березня, перші десять суддів районних судів Херсона вже переведені Указом Петра Порошенка в новостворений міський. Новий суд має почати свою повноцінну роботу вже з наступного понеділка, тобто, з 28 березня.

Перед призначенням – перевірка

Як уже писала “Вгору”, у січні цього року в парламент  подано проект змін до Конституції України, який знову передбачає реформи судоустрою, зокрема – укрупнення. Тобто, в усіх містах замість декількох районних судів буде працювати один – міський.  Така ж доля, укрупнення, чекає й на апеляційні інстанції.

Але це не просто формальне “об’єднання”. Перш ніж отримати призначення в новий суд, служителі Феміди мають пройти жорстку перевірку на доброчесність та кваліфікацію.

Законопроект Верховною Радою ще не схвалено, але його частково опрацьовують саме у Херсоні. Наше місто стало випробувальним майданчиком для перевірки його ефективності.

Доброчесні та кваліфіковані

Отже, 10 суддів (загалом їх 46) вже пройшли перевірку та переведені на нові посади.

Це Тетяна Рядча з Дніпровського; п’ять осіб з Суворовського – Наталія Корольчук, Олена Ус,  Олександр Головко, Дмитро Гонтар,  Григорій Смирнов; та чотири з Комсомольського  – Ірина Котьо, Світлана Майдан, Галина Радченко та Олена Спічак.

Чи працюють “жорсткі” критерії відбору, “Вгору”  перевірила на прикладі вже колишнього голови Суворовського районного суду міста Херсона Олександра Головка.

Розпочав свою кар’єру судді Олександр Володимирович влітку 1992 року, але в медіасфері став відомим завдяки двом скандальним справам  2003 і 2005 років.

Перша справа – це позов депутата від Партії Регіонів Альони Ротової (на той час заступниці мера міста Херсона)  проти “Телерадіокомпанії “Вік”. У цій справі суддя Головко  заборонив поширювати за допомогою засобів інформації будь які відомості про причетність Ротової до сфери похоронного бізнесу. Навіть при тогочасному режимі це було незаконно і суперечило конституції України, що і встановив апеляційний суд.

Перш ніж отримати призначення в новий суд, служителі Феміди мають пройти жорстку перевірку на доброчесність...

Друга справа  – заява журналіста Алли Тютюнник на бездіяльність голови УМВС України в Херсонській області Сергія Семківа. У  своїй скарзі Алла Миколаївна вимагала від генерал-майора надати інформацію за інформаційним запитом. Але суд відмовив у позові. Тож у обох випадках  Олександр  Головко відстоював незаконні забаганки влади у протистоянні  засобам масової інформації. Хочеться сподіватися, що  за десять років він став палким прибічником Закону.

Також ми ознайомилися з деякими документами, що їх мала перевіряти Вища кваліфікаційна комісія: направили інформаційні запити за наданням біографії та декларації Олександра Головка.

Так, в офіційній біографії, наданій нам судом Суворовського району, у його колишнього голови – двоє повнолітніх дітей.

Але цікаво, що в деклараціях за 2013 та 2014 рік є згадка тільки про одного сина – Андрія Головка.

Цікава й інформація про Андрія Олександровича. Він – приватний підприємець. Згідно з Єдиним державним реєстром, займається багатьма видами діяльності. Тут і концертна діяльність, атракціони, роздрібна торгівля, поліграфія та інш. Також Андрій Головко є співвласником ТОВ “Херсонський театр юного глядача”, що  давав концерти у філармонії та палаці молоді. Цікаво, що згідно з декларацією Олександра Головка, заробіток його дружини та сина за 2013 рік складає рівно 60 тисяч гривень. А от у 2014 році підприємницька діяльність не принесла Андрію ані копійки. Але на початку 2016 року в Інтернеті з’явились оголошення, в яких ФОП Головко А.О. наймає працівників для сфері поліграфії в місті Херсоні. Хоча, можливо, це не син судді, а його тезка, хоч такий збіг і малоймовірний.

Нову декларацію,  за 2015 рік, суддя має подати до 1 травня. Сподіваємось, що вона проллє світ на те, чим займається його другий син, і які статки родини були минулого року. Адже згідно з реформою, кожен суддя має тепер поясняти, звідкіля у нього “з’явилися”  маєтки та машини. 

«Білі плями» реформи

За словами виконуючого обов’язки голови міського суду Херсона Григорія Смирнова, їм дали завдання розпочати повноцінну роботу вже з понеділка, 28 березня. Тобто – приймати й розглядати нові справи. Але що стосується старих справ, то що з ними буде – досі невідомо. Розгляди по них поки просто “заморозили”. Так, наприклад, призупинено розгляд справи Олега Рябченка (того самого, що підірвав заручника в обміннику на Центральному ринку). Цей процес вів Григорій Смирнов, і у вівторок, 22 березня, планували вже слухати дебати сторін, останнє слово й виносити вердикт. Однак минулої п’ятниці, “дякуючи”  Указу президента, Смирнов став міським суддею. А справа залишилась – у Суворовському районному суді. Формально Григорій Смирнов втратив право її розглядати – адже це вже інша “територія”. Але якщо справу  доручити іншому судді, то він буде розглядати її з самого початку. Та й висока вірогідність, що той “районний”  суддя теж пройде перевірку і стане міським.  Справу знову доведеться комусь передавати.

Тому зараз наші міські судді обговорюють цю проблему з вищим суддівським  керівництвом – логічніше було б передати цю справу в міський суд, щоб Смирнов зміг її завершити. Але таких механізмів в Україні не передбачено. А справ, тотожних справі Рябченка, – сотні, причому не тільки складні, а й прості, як, скажімо, розлучення.

Минулого понеділка не зрозуміло було і як вчинити з тими справами, де закінчувався строк арешту. У цій ситуації “замороженння” процесу призвело до того, що той же Рябченко вийшов би на волю (адже арешт треба продовжувати у судді щодва місяці. І якщо нового рішення нема, значить – треба випускати з-за грат). У вівторок ситуація з цього питання вже була урегульована – ці справи передаються суддям, що поки залишилися в районних судах, щоб вони могли терміново або продовжити розгляд, або скасувати арешт.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ