Підтримати нас

Місія NASA у Гренландії змінила уявлення про танення льодовиків. ВІДЕО

Автор статті
03 лютого 2022 06:29
963
Поширити:

Місія NASA «Океани танення Гренландії» (OMG) шість років ретельно досліджувала берегову лінію найбільшого у світі острова та раніше невідомі місцевості. Результати досліджень змінили уявлення вчених про підвищення рівня світового океану в найближчі десятиліття.

Ці унікальні виміри прояснили, чому сьогодні льодовики тануть у шість чи сім разів швидше, ніж 25 років тому.

Підвищення рівня світового океану є однією із головних екологічних проблем 21 століття. Глобальні зміни рівня відбуваються в основному через танення льодовиків на суші. Найбільший вплив - від Гренландії.

До місії OMG вчені знали, що нагріте повітря розтоплює льодовики зверху, як кубик льоду в спекотний день. Проте льодовики також плинуть до океану і розпадаються на айсберги. Вчені припускали, що тепліші води океану розтоплюють льодовики знизу, змушуючи їх відколюватися новими айсбергами. Проте верхній шар поряд із Гренландією дуже холодний і не дуже солоний. Неглибокі льодовики там тануть повільно. Що ж відбувається нижче?

Місія OMG виміряла всі 220 з лишком льодовиків, температуру та солоність океану на різних рівнях, склала детальні карти.

І з’ясувала похмуру правду: льодовики тануть зверху і знизу. За сотні футів (за 30 метрів) нижче поверхні океан тут тепліше і солоніше, ніж вважалося. Тому глибокі льодовики тануть швидше. Також, у “зоні ризику”, тобто глибоких льодовиків, у два-чотири рази більше, чим припускали. Це - приблизна третина “запасів” Гренландії. І що кліматичні моделі, які не враховують цього фактору, принаймні вдвічі занижують темпи підвищення рівня океану.

А якщо весь крижаний щит Гренландії розтане, рівень світового океану підніметься приблизно на 24 фути (7,4 метра).

Фото/відео з сайту NASA

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ