Підтримати нас

Мешканцям будинку в Актау з інфікованими на COVID-19 заварили двері у під‘їзді

Автор статті
07 квітня 2020 09:45
1,856
Поширити:

Днями мережею розійшовся апокаліптичний пост про те, що у Казахстані у місті Актау мешканцям будинку, де виявили хворого на коронавірус, заварили двері під‘їзду аби вони не виходили назовні (чи то приварили клямку).

Повідомлення супроводжувалося таким же «апокаліптичним» фото. Що з того правда, а що маніпуляція – з’ясовуємо далі.

ВЕРДИКТ. МАНІПУЛЯЦІЯ

ПЕРЕВІРКА

1. Ситуація, що описана у пості, дійсно мала місце у Казахстані – місто Актау Мангістауської області. Про це повідомив акимат (керівництво/ адміністрація) регіону на офіційному сайті. У 14-му мікрорайоні у будинку №38 виявили двох осіб (а не одного), громадян Узбекистану, інфікованих на COVID-19. Встановлено, що вони потенційно контактували із 138 людьми, а із 23-ма – мали прямий контакт. Саме тому під’їзд було взято на карантин.

2. Щодо ситуації з дверима у під’їзді, то пояснення надійшло вже від акимату Актау. Сайт адміністрації знаходиться на реконструкції, тому керівництво міста веде поточні комунікації через соціальні мережі. На офіційній сторінці в Instagram акимат розмістив фото і відео де чітко видно, що двері до під’їзду відкриваються і їх ніхто не заварював. З того, що дійсно було зроблено – приварена клямка та вирізаний люк. Людей з будинку таки не випускають, біля під’їзду чергують цілодобово поліцейські. Люк використовується для передачі мешканцям продуктів харчування (в тому складі і гарячої їжі) та виносу сміття. Такий карантинний режим триватиме 14 днів. З усіма людьми, що проживають у будинку, підтримується мобільний зв’язок.

В офіційному роз’ясненні від акимату повідомляється, що у будинку та у радіусі 500 метрів навколо була проведена дезінфекція.

Тобто «апокаліпсису» – не виявлено. Лише трохи маніпуляцій, які працюють на поширення панічних настроїв.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту з протидії фейкам за темою “COVID-19” – “По той бік пандемії”, ініційованого ресурсом “По той бік новин”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ