Підтримати нас

“Мельпомена Таврії” все ближче...

Автор статті
11 серпня 2021 14:00
2,359
Поширити:

Неважаючи на коронавірусні прогнози, фестиваль "Мельпомена Таврії" має обов'язково відбутися за планом з 3 по 11 вересня під гаслом "Театр - це моє".

Але в планах постійно відбуваються якісь зміни, про них ми й дізналися на пресконференції 10 серпня.

По-перше, якщо когось турбувало одночасне проведення “Мельпомени Таврії” та “ГОГОЛЬFESTу”, то цьогоріч і заплановано “об’єднати енергію” обох фестивалів, почнуться вони одночасно 3 вересня, до 30-річчя Незалежності - “ГОГОЛЬFEST в гостях у Мельпомени”. Навіть головна родзинка одна на два фести — перфоманс Влада Троїцького за участю херсонського театру «30 із 40», що відбудеться в Олешківських пісках.

Якщо засновник ГОГОЛЬFESTу порівнює шлях України з 40-річним блуканням по пустелі з Мойсеєм, то театр дивиться на цифри оптимістично і вважає, що за 30 років незалежності Україна вже пройшла 40-річний шлях від рабства. Тому з 50 заявок обрали для фестивалю саме 40 вистав — це і спеціально запрошені на “Мельпомену” театри та вистави (“Механічний апельсин” Дикого та “Трамвай бажання” театру Франка), і нові учасники, які створили нові нестандартні постановки, що можуть у фестивальну палітру додати нових фарб (кажуть, оргкомітет просто підкорив непрофесійний, народний театр з Чернівців) і театральні проєкти старих друзів, і, звичайно, вистави іноземних гостей.

До речі, цьогоріч чекають на 8 закордонних театрів - з Вірменії, Грузії, Ізраїлю, Ірану, Польщі, Португалії, Румунії і Туреччини. Іранці мають приїхати вперше — театр ще тільки планує підкорити Україну, почне своє знайомство з нашою країною з “Мельпомени Таврії” і привезе виставу про голодомор. Неочікувано і цікаво. А загалом, обіцяють постановки на будь-який смак — від класики до творів сучасної драматургії. Але господарі сцени, найімовірніше, вперше за всю історію фестивалю, свої вистави представляти не будуть. З одного боку — це бажання надати гостям найкращі майданчики, з іншого - були ідеї зробити прем’єри на “Мельпомену”, але, на жаль, до початку фестивалю не встигають.

А от в лісі фестивальних вистав не буде — жартують, що “вибрали ліміт” торік. Зате відкриються нові локації “Мельпомени”, і серед них — літній кінотеатр “Ампір”, де проходитимуть зустрічі з письменниками та драматургами, демонструватимуться фільми та просто збиратиметься театральна тусовка. Для підтримання фестивального життя заплановані майстер-класи — режисерів Влади Білозоренко (херсонка досягла успіху на столичних сценах) та Стаса Жиркова (один з провідних молодих режисерів, що представляє українське мистецтво в тому числі й закордоном), хореографа Костянтина Томільченка.

Карнавал! Він буде, і відбуватиметься з дотриманням усіх необхідних дистанцій. Але також вперше за фестивальну історію завершиться не біля театру, а на набережній, де плануються різні родзинки та концертна програма. І це зрозуміло, бо будівельний паркан, яким оточили Потьомкінський сквер, зовсім не надихає... Хоча є ідея залучити художників і розписати цю огорожу театральними мотивами, це має скрасити сірість наших буднів. Але чи вдасться цей задум, чи ні, сцени біля театру цьогоріч не буде, і уся урочистість буде перенесена у театральну залу.

А всі, хто хоче не пропустити фестивальні події та обрати найкращі місця, вже мають змогу це зробити. Квитки на вистави, щодо яких є стовідсоткова домовленість, вже у продажу, ціна від 40 до 400 грн.

Найболючіше питання — транспортне, поки не вирішено, але надії на позитив є. Принаймні, придбанням нових автобусів нова міська влада хизується, тож, може і опанує врешті-решт ситуацію...

 

 

Читайте нас у Telegram

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ