Підтримати нас

Маски: види, рівень захисту та правила використання

Автор статті
28 серпня 2020 13:34
1,113
Поширити:

З початком епідемії коронавірусу носіння масок увійшло в повсякденне життя. Дискусії про їх необхідність та ефективність не припиняються й досі. 

Найчастіше обговорюють питання: чи треба носити маски здоровим людям.

Всесвітня організація охорони здоров'я, ще у лютому 2020 року оприлюднила інформацію, що маску не потрібно носити людям, які не мають симптомів респіраторного захворювання. А лише коли:

  • у вас є симптоми респіраторного захворювання: кашель, затруднене дихання.
  • ви надаєте допомогу людям із симптомами респіраторного захворювання.
  • ви медичні працівники та відвідуєте людей із респіраторними захворюваннями.

Але 5 червня ВООЗ змінила свої рекомендації:

"У світлі нових доказів ВООЗ радить урядам заохочувати широку громадськість носити маски там, де широко розповсюджена передача [вірусу], і складно дотримуватися фізичного дистанціювання, наприклад, у громадському транспорті, у магазинах або в інших обмежених або багатолюдних місцях".

Водночас ВООЗ наголосила, що маски для обличчя - це лише один із набору інструментів, які можна використовувати для зменшення ризику передачі - і що вони не повинні давати людям помилкове почуття захисту.

Аргументи, щоб носити маску

Фінські вчені змоделювали момент кашлю інфікованої коронавірусом людини. Результати дослідження  опубліковані на сайті Університету Аалто (Фінляндія).

На суперкомп'ютері провели розрахунки, після чого створена візуалізація - як при кашлі та чханні хворого повітряно-крапельні мікрочастинки розлітаються в закритому приміщенні (наприклад, в магазині).

На відео показано, що хмара з дрібних частинок, поширюється в приміщенні та продовжує літати в повітрі близько 6 хвилин. Якщо людина, яка чхає, буде в масці, мікрочастинок пошириться значно менше.

До того ж інкубаційний період хвороби може тривати до 14 днів та мати безсимптомний перебіг. І саме в цей час, не підозрюючи про наявність захворювання, людина може інфікувати інших. Тому в Україні Кабінет міністрів майже з початку карантину зобов'язав українців одягати маски або респіратори в громадських місцях.

Види засобів індивідуального захисту (ЗІЗ)

Медичні маски

Медична маска— одноразовий медичний виріб, він забезпечує бар'єр для мінімізації поширення інфекцій, котрі передаються повітряно-крапельним шляхом, закриває рот і ніс. Можна використовувати лише декілька годин.

Головна проблема звичайних масок - прорізи по всьому периметру прилягання до обличчя, повітря потраплятиме саме через них і не захистить вас. До того ж не слід забувати, що віруси  можуть потрапляти і через очі.

Саморобна з марлі та вати

Якщо немає можливості купити захисну маску, доводиться робити її самостійно. Саморобна маска зазвичай має три захисні шари: два зовнішніх (не менше чотирьох шарів марлі кожен) і один фільтрувальний із вати. Таку маску можна носити не більше двох годин, а захистить вона тільки від дрібних повітряних частинок.

Багаторазові тканинні маски

Найпопулярніші  види тканини, з якої роблять багаторазові захисні маски для обличчя - бавовна або неопрен. На своїй сторінці у фейсбуку Уляна Супрун проаналізувала кілька десятків досліджень з різних країн та наводить такі результати:

«Навіть у тих країнах, де досліджували саморобні маски із тканини, вказано, що вони мають низьку ефективність чи науково їхню ефективність неможливо підтвердити. Потрібно більше досліджень, щоб стверджувати, що такі маски доцільно носити всім. У деяких дослідженнях вказано, що тканинні маски слід застосовувати лише у крайньому випадку, коли недоступні респіратори чи хірургічні маски».

Також пані Уляна додала, що в одному дослідженні перевірили їх ефективність симуляцією на манекенах. Виявилося, що хірургічна маска захищає від 33% крапель аерозолю, пов’язана на обличчя бандана захищає від 11%, а маска із тканини — від 6% крапель. Про віруси мова в досліді не йшла, але вони значно дрібніші за краплі води. Респіратор N95 з рівнем FFP2 захищає від 86% крапель.

Але будь-яка маска зменшує в тій, чи іншій мірі, кількість та відстань, на яку поширюються великі краплі – тобто призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів, а отже, зменшує шанси заразити інших людей.

Респіратори

На відміну від масок, через респіратор здійснюється фільтрація дрібних часточок (що можуть залишатись в повітрі протягом тривалого періоду часу), а його конструкція передбачає щільне прилягання до обличчя. 

ВООЗ та MOЗ рекомендують використовувати респіратори не нижче рівня захисту FFP2 та FFP3.

FFP3 — це код найвищого захисту, такі респіратори необхідні при взаємодії із хворими та в медичних закладах. Для побутового захисту достатньо рівня FFP2.

Але головний санітарний лікар України Віктор Ляшко наголошує, що респіратори із клапанами видиху захищають тільки людину, яка носить такий респіратор. За його словами, через клапан виходить повітря, що може мати збудник інфекційної хвороби.

Як правильно одягати і знімати маску

ВООЗ опублікував рекомендації, як правильно носити маски:

  • Перш, ніж одягнути маску, необхідно вимити руки з милом або продезінфікувати їх.
  • Перевірте маску на наявність пошкоджень. Якщо їх немає, надягніть маску так, щоб вона закривала ніс, рот та щільно прилягала до обличчя.
  • Не торкайтеся маски під час використання. У разі дотику вимийте руки з милом та обробіть спиртовмісним засобом.
  • Щойно маска стає вологою (приблизно за чотири години), замініть її на нову. Не використовуйте одноразову маску повторно.
  • Знімайте маску за завушні петлі, взявшись за них ззаду (не торкайтеся до передньої частини маски). Одразу викиньте використану маску в закритий контейнер. Вимийте руки з милом, або продезінфікуйте їх.

Носіть маски правильно та лише у місцях скупчення людей, на вулиці у цьому нема потреби. Найкраща профілактика коронавірусу – дистанція між людьми щонайменше 1,5 метра, не торкатись предметів у громадських місцях, обличчя та часто мити руки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ