Підтримати нас

Лікарня свата Дубневича знову злила 94 мільйони на гемодіаліз

Автор статті
16 березня 2020 12:32
732
Поширити:

При закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу, віддала замовлення вартістю 94,82 млн грн фірмі «Лінк-медитал» з найдорожчою пропозицією на ринку, прописавши тендерні вимоги так, щоб фірма-конкурент з пропозицією на 30% дешевше не змогла прийняти участь у тендері.

Відповідні дані оприлюднені в системі «Прозорро», повідомляють Наші гроші.

Найбільше компанія  “Лінк-Медитал”“ заробила саме на Львівській обласній лікарні. За останні 4 роки фірма виграла у них 18 тендерів на поставку препаратів та витратних матеріалів для гемодіалізу  на суму понад 306 млн. грн.  Майже кожного разу при закупках лікарнею матеріалів для гемодіалізу,  дешевші пропозиції або не допускають на тендери через антиконкурентні умови участі у тендері, які прописує обласна лікарня, або просто не виграють незважаючи на нижчі ціни.

Цього разу Львівська обласна лікарня встановила технічні параметри діалізаторів, які не передбачені жодним уніфікованим клінічним протоколом чи стандартом, що допустило до участі у тендері фірми, які можуть постачати продукцію лише двох німецьких виробників – «B.Braun Avitum AG» і «Fresenius Medical Care». В результаті пропозицію  фірми-конкурента “Діавіти”, яка пропонує товари американського виробника «Baxter», відхилили як не підходящі за різними параметрами.

Конкурент намагався оскаржити дискримінаційні вимоги. Але Антимонопольний комітет скаргу відхилив через те, що вимогам Замовника відповідає продукція двох світових виробників, а тому невідповідністю продукції третього світового виробника, яку і представляє «Діавіта» – можна знехтувати у відповідності до усталеної практики АМКУ про «щонайменше двох виробників», бо між товарами двох виробників вже можлива конкуренція українських дилерів, якщо між ними немає змови.

При цьому у скарзі до Антимонопольного комітету “Діавіта” зазначила, що без дискримінаційної умови, готова запропонувати продукцію на 30% дешевшу за заявленої замовником, що дасть змогу зекономити бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

Однак Замовник заявив, що в його лікарні немає обладнання «Baxter»,  а тому і купувати розхідники до нього – немає потреби. Від встановлення американського обладнання за рахунок постачальника – лікарня теж відмовляється.

До цього фірма “Діавіта”  вісім разів намагалась прийняти участь у тендері львівської лікарні разом з  “Лінк-Медитал”, але у шести випадках  її  документи відхиляли ще до початку торгів.

При цьому альтернативна продукція на інших конкурентних торгах виявляється значно дешевшою від львівського прайсу. Наприклад,  фільтри для діалізної рідини на вищевказаному тендері “Лінк-Медитал” продав Львівській лікарні по 5258 гривень за штуку. Натомість аналогічну продукцію іншого виробника «Діавіта» нещодавно продала лікарням Києва по 2042 гривні – у 2,5 рази дешевше. Тобто тільки на діалізній рідині львівська лікарня могла б зекономити понад 4 мільйони гривень.

Єдиний допущений конкурент на львівському тендері ТОВ “Індекс”  пропонував по багатьом позиціям ідентичну продукцію того самого виробника, що і «Лінк-медитал» з невеличкою різницею в ціні і взагалі не торгувався на ціновому аукціоні.

Львівську обласну лікарню очолює депутат Львівської облради від БПП Михайло Гичка, сват народного депутата від БПП Богдана Дубневича. Раніше представник «Діавіти» повідомив ЗМІ про відмову платити відкати та хабарі, посилання на які йшли «від адміністрації лікарні, особисто від головного лікаря пана Гички».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ