Підтримати нас

Історична подія для Херсона

Автор статті
08 квітня 2017 05:21
728
Поширити:

Не так часто можна побачити інформацію про події, пов’язані з Херсоном, на офіційних сайтах Посольств України. Це дійсно повинно бути щось вагоме не тільки для нашого обласного центру, але і для України в цілому, подія, яка сприяє розвитку та укріпленню міжнародних відносин.

Цього тижня таку подію було зазначено на офіційному сайті Посольства України в Латвії. Приводом стало підписання договору про співпрацю між Херсонським економіко-правовим інститутом та Вентспілською вищою школою, урочиста процедура якого відбулась 5 квітня у латвійському місті Вентспілс.

За підписами ректорів зазначених «вишів» Валентини Покотілової та Карліса Кресліньша стоїть кропітка підготовча робота.

Ще минулої осені, під час робочої зустрічі херсонської делегації у Вентспілській міській думі було визначено серед бажаних пріоритетів – співпрацю у галузі вищої освіти та науки. Обравши для свого міста гасло: Вентспілс – місто з майбутнім, мер та всі городяни дотримуються принципу, все що започатковується, будується, створюється або проводиться у місті – повинно бути найкращим. Тому процес переговорів щодо співпраці між вищими закладами освіти Херсона та Вентспілсу передбачав предметну, детальну, фахову роботу переговорної групи.

Вентспілська вища школа, по праву вважається одним із найбільш авторитетних державних вищих навчальних закладів Латвії. Чудові найсучасніші лабораторії, навчальні кабінети, обладнані з використанням сучасного досвіду передових закладів освіти Західної Європи. Наявний професорсько-викладацький персонал спроможній забезпечити фахову підготовку студентів на рівні, завдяки якому отриманий у Вентспілсі диплом та випускники вищої школи вважаються одними з найбажаніших співробітників у командах провідних підприємств Європейського Союзу. З 2013 року цей заклад став і науковим інститутом, який вже може з гордістю розповідати про свої сучасні наукові розробки у різних галузях. Серед наукових робіт, над якими працюють зараз у наукових лабораторіях ВВШ можна, зокрема, зазначити роботу у галузі сучасної медицини, завдяки якій отримується можливість здійснення дистанційного визначення деяких захворювань. Демонстрація можливостей цієї розробки на практиці вражає.

Місто Вентспілс, хоча за українськими мірками досить невелике (близько 40 тисяч мешканців), але по рівню розвитку, створених умов для проживання досягнутому статусу у загально латвійському просторі - є одним з найбільш впливових міст Латвії на ряду зі столичною Ригою. Тому підписання угоди про співпрацю між ХЕПІ та ВВШ впевнено можна визначити як одну із знакових подій у дружніх стосунках між Україною та Латвією. Крім того, слід зазначити, що Херсонський економіко-правовий інститут став першим закладом освіти в Україні який став партнером Вищої Вентспілської школи.

Підписаний договір про співпрацю, в опрацюванні якого активну участь брав і секретар Посольства України в Латвії Андрій Страшний (на фото вище – перший ліворуч), став реальним механізмом реалізації європейських перспектив для херсонської молоді.

Найбільш пріоритетними завданнями, які обрали сторони, слід виділити наступні:

- обмін студентами і викладачами;

- спільне навчання студентів з отриманням диплома про вищу освіту Вентспілської вищої школи (частину семестрів студент навчається в Херсоні, завершальні семестри у Вентспілсі);

- для тих, одержав диплом бакалавра ХЕПІ передбачена можливість продовження навчання з отриманням диплома магістра у Вентспілсі;

- для студентів ХЕПІ проходження практики на базі ВВШ;

- спільна підготовка і спільна реалізація програм соціальної адаптації та навчання для демобілізованих військовослужбовців Збройних Сил України та молоді з категорії тимчасово переселених осіб із зони військового конфлікту.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ