Підтримати нас

Інформувати та попереджувати

Автор статті
30 червня 2018 11:50
903
Поширити:

У м. Краснограді Харківської області «шерифи» від центру зайнятості забезпечують комунікацію між владою та громадою в напрямку організації правопорядку. 

Місто Красноград на сьогоднішній день є єдиним у Харківській області, де продовжує успішно діяти програма з інформування щодо запобігання порушень громадського порядку, яка реалізується центром зайнятості спільно з міською радою.

Директорка Красноградського районного центру зайнятості Ірина Петрикіна.

Як розповіла директорка Красноградського районного центру зайнятості Ірина Петрикіна, усі починання та новації служби зайнятості завжди знаходять відгук та підтримку з боку Красноградської міської ради. Наприклад, спільними зусиллями центру зайнятості та муніципальних структур активно заохочували студентську молодь до громадських робіт з благоустрою: юнаки та дівчата фарбували лавки, ліхтарі, дитячі майданчики тощо. Так само сталося і з ініціативою щодо включення безробітних до інформування щодо запобігання порушень громадського порядку, яка йшла від обласного центру зайнятості. А він, у свою чергу, перейняв цей досвід у Херсонської області.

Щоправда, коли було проведено перший набір на такий вид громадських робіт, одразу значущого результату не відчули. Але поступово набули досвіду і вдалося сформувати команду з залучених безробітних осіб, яка активно працювала на практиці. Ці люди в 2016–2017 роках включилися в роботу з забезпечення благоустрою, упорядкування ринку, патрулювання вулицями (чоловіки). І здійснювали цю роботу спільно з відповідальними працівниками міськвиконкому та з місцевими козаками.

Проводилися спільні організаційні наради з поліцією, де обговорювалися питання взаємодії людей, що на громадських роботах займаються інформуванням щодо запобігання порушень громадського порядку, та працівників поліції. І поліція добре сприйняла таку ініціативу.

Тому й зараз, як тільки з’являються відповідні кошти на даний вид робіт (фінансується він на паритетних началах, і необхідно дофінансування від мерії), центр зайнятості набирає охочих та здібних осіб – з числа тих, що перебувають на обліку, як правило, з вищою освітою та з навиками роботи з людьми. І робиться це швидко та мобільно – через оголошення та на семінарах від служби зайнятості.

Красноградський міський голова Володимир Максим.

Чому міська рада зацікавлена в організації такого роду громадських робіт, розказав Красноградський міський голова Володимир Максим. Він зауважив, що є необхідність мати більше конкретної інформації про порушення громадського порядку. Хоч мерія і співпрацює з Національною поліцією, але перед останньою стоїть багато завдань щодо розкриття злочинів, а міськраді необхідно приділяти більше уваги профілактиці. І керівництво міста використало можливість, яку запропонувала служба зайнятості, саме для того, аби залучити більше людей до цієї важливої діяльності.

Як підкреслив В. Максим, вони брали на ці посади не просто будь-кого за «квотою» від центру зайнятості, а підбирали людей відповідальних. Їм ставляться завдання, визначаються конкретні напрямки діяльності – від інформування до нагляду за дотриманням правопорядку. У міській раді їх назвали своїми «інспекторами».

Ці люди – навіть не чиновники міської ради (хоча є розпорядження міського голови про їх прийом на тимчасову роботу та посадові інструкції). Вони стали представниками, «очима» мерії на території міста. Інспектори багато працювали. А потім надавали звіти, які в міськраді розглядали, а за наслідками розробляли стратегію щодо подальших заходів у царині інформування щодо запобігання порушень громадського порядку.

Їм дістався такий важкий напрямок: працювати з людьми, проводити бесіди, попереджувати правопорушення. Володимир Максим оповів, що міськвиконком, зокрема, залучав своїх помічників до роботи щодо запобігання несанкціонованої торгівлі на ринку та поблизу нього. І до них іноді дослухалися краще, ніж до штатних працівників мерії.

Так само – і з питанням вивозу сміття. Всі знають, що потрібно укладати відповідні угоди, всі знають, що у міських комунальних служб є можливість вивозити сміття (чого не було ще 8 років тому). І ці люди, що працювали на громадських роботах, спілкувалися з громадянами, пояснювали їм необхідність дотримуватися правової поведінки і в даній сфері.

На жаль, у інспекторів дуже обмежені можливості. У них на очах хтось може висипати купу сміття посеред міста, – а вони не мають права навіть скласти адміністративний протокол.

Але все ж таки, їх вклад у загальну справу є вагомим. Як приклад: під Новий рік у Краснограді встановили святкову ялинку, прикрасили її іграшками та попросили громадських активістів приглядати за нею. Так от, інспектор Володимир Парамонов здійснював чергування, інформував людей про недопустимість протиправних дій. До того ж, міськрада встановили відеоспостереження на площі. І активна позиція помічника плюс сучасні технології призвели до того, що порушень навколо ялинки практично не було.

Зараз серед дільничних офіцерів поліції на Красноградщині значний недобір, на них покладається великий обсяг роботи, тому зайвою поміч з боку цивільних осіб для поліції точно не буде. У міськради є домовленість з поліцією про взаємодію, інспектори мають телефони, за якими, в разі необхідності, викликають поліцейських.

Міський голова наголосив, що планує продовжувати таку співпрацю зі службою зайнятості, тому що це потрібно мешканцям, це комунікація в напрямку забезпечення правопорядку між владою та громадою. Інформувати та попереджувати – це головні задачі, які реалізовують особи, що на громадських роботах допомагають мерії. І люди до них ставляться не як до владників, а як до «своїх», довіряють їм.

На ІІ півріччя 2018 року Красноградська міська рада зараз закладає кошти на залучення – спільно з центром зайнятості – 1-2 чоловік до громадських робіт з інформування щодо запобігання порушень громадського порядку.

Нам вдалося поспілкуватися з двома особами, які вже працювали у 2016 – 2017 роках на громадських роботах від Красноградського центру зайнятості за напрямком інформуванням щодо запобігання порушень громадського порядку.

Володимир Парамонов та Людмила Колбаско, які в часи економічної кризи опинилися без роботи, отримали пропозицію від центру зайнятості попрацювати на громадських роботах «інспекторами» від міськвиконкому. Їх обрали як таких, що відомі в місті своєю активною життєвою позицією. Фактично це було «замовлення» від мерії. Перед тим, як приступити до громадських робіт, Володимир та Людмила пройшли, як вони зазначили, «всі необхідні тренінги» від центру зайнятості. Інспектори були закріплені за загальним відділом Красноградської міської ради. Їхню пару розподілили за центральним районом міста, ще 2 їх колеги працювали в районі залізничного вокзалу.

У мерії для новопризначених інспекторів провели інструктаж, визначили «фронт робіт» та спрямували на діяльність, пов’язану, в першу чергу, з забезпеченням порядку при організації благоустрою. Інспектори роз’яснювали громадянам недопустимість створення стихійних сміттєвих звалищ та спалення листя, необхідність укладання договорів з комунальним підприємством на вивіз сміття, вели профілактичні бесіди з особами, що займаються торгівлею у невстановлених місцях, попереджали про відповідальність за продаж алкогольних напоїв неповнолітнім. А підліткам приходилося розповідати про те, що вживання алкоголю та тютюну в громадських місцях може бути розцінено як адміністративне правопорушення.

Також Людмила Колбаско згадала історію про те, як під час рейду по вул. Українській інспектори стали очевидцями небезпечної халатності з боку певних осіб, які палили очерет неподалік від газової труби. І завдяки своєчасному втручанню вдалося попередити аварійну ситуацію. А Володимир Парамонов пригадав, як йому доводилося «розганяти» наркопритон, що влаштувався у покинутому будинку. Після того, як інформація про загрозливу для криміногенної ситуації будівлю була передана до міської ради, дім огородили парканом. 

Неодноразово доводилося й зупиняти хуліганів. У випадках, коли слово, що лунало від інспекторів, «не доходило» до адресатів, і останні продовжували протиправні дії, приходилося викликати поліцію. Яка, за словами В. Парамонова та Л. Колбаско, як правило, реагувала достатньо оперативно. Хоча, бували й випадки, коли поліцейські заявляли, що приїхати на виклик не можуть, оскільки зайняті «більш важливими справами».

У будь-якому разі, всю зібрану інформацію та звіти про свою роботу інспектори передавали до міськвиконкому – разом з фото та відеоілюстраціями.

Цікаво, що сам Володимир Парамонов є козаком, допомагав піднімати козацьку організацію в Краснограді, і разом з ними патрулював містом у вечірній час. Патрулювання було не його обов’язком в якості інспектора, що працював на громадських роботах з інформування щодо запобігання порушень громадського порядку, а власною громадянською ініціативою як члена козацького формування.

Нагадаємо, що за сприяння служби зайнятості у громадських роботах за видом «Інформування населення щодо недопущень громадського порядку», які проводилися у Харківській області в Барвінківському, Валківському, Дворічанському, Зміївському, Красноградському та Чугуївському районах, в останні роки брали участь 35 безробітних осіб: у 2015 р. – 9 чол., у 2016 р. – 13 чол., у 2017 р. – 13 чол. У 2018 році такі роботи наразі заплановані тільки у м. Краснограді.

Інформацію про діяльність громадського формування з охорони громадського порядку «Красноградський козацький курінь» читайте у нашому наступному матеріалі.

P.S: Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ