Підтримати нас

ФЕЙК про нібито побиття військовослужбовцями ЗСУ солдата-«херсонця» за те, що «здавав Херсон»

Vgoru
Автор статті
16 лютого 2023 13:21
1,279
Поширити:

Вже цілком очевидно, що російська пропаганда розгорнула потужне масштабне ІПСО по дискредитації мобілізаційних заходів в Україні. Останній тижні чи не щодня в інфопростір вкидається фото, відео, публікація провокативного змісту про мобілізацію. Від учора по телеграм-каналах поширилося відео, де начебто військовослужбовці ЗСУ б’ють свого ж солдата, який начебто «херсонець», звинувачуючи його у тому, що він «здавав Херсон». По яких деталях зрозуміло, що це фейк і провокація – далі у матеріалі.

Оригінальне відео можна побачити на телеграм-каналі «RT на русском». https://surl.li/ereqf

В кадрі «присутні» двоє військових – один йде по траншеї, інший знімає його ззаду і закликає шукати «херсонця». Пройшовши декілька метрів, за рогом окопу солдати знаходять «херсонця», який чомусь сидить присівши навпочіпки. Вони валять того на землю і один них починає «бити» «херсонця» ногами. Той ніяким чином не чинить супротив. Солдат, який за кадром знімає весь час робить «озвучує» дій, причому українською мовою: «Що пад…ка херсонська – здавав Херсон… а тепер тут ховаєшся?.. Балакай Василь… Де зброя!? Всі ви херсонці однакові!… Що, Василь, ми з ним будемо робити…» Єдина фраза яка чути від «херсонця» в кінці відео російською: «Не надо, я свой…»

Звичайно можна було б почати спростування цього вкиду з героїчних кадрів мужнього спротиву херсонців, який вони чинили на мітингах у перші дні окупації міста російськими окупантами – це про пропагандистський меседж «здавав Херсон». Ці кадри бачила вся Україні, бачив весь світ. Нагадаємо, що Херсон було захоплено військами рф 2 березня 2022 року. Звільнення міста ЗСУ відбулося 11-12 листопада. https://surl.li/ereve

Проте, головне в цьому фейковому відео – деталі самих «героїв», які видають фальсифікацію. На цьому варто деталізувати увагу, бо на тлі масштабного ІПСО таких чи подібних вкидів може ще бути і бути.

Вочевидь, відео постановочне і створене навмисно. Це зрозуміло по наступних деталях:

  1. Вигляд «солдатів». В кадрі присутні двоє військових у формі ЗСУ, із зеленим маркувальним скочем на рукавах. Проте, форма практично ідеально чиста і не має слідів носіння. Чистим є і взуття. Це при тому, що солдати нібито в бойових порядках в окопах – ні коліна, ні лікті не затерті. Складається враження, що форма от-от була вдягнута. Крім того, у солдатів немає шевронів військового підрозділу там, де вони мають бути відповідно порядку носіння розпізнавальних знаків.
  2. Амуніція. Що «херсонець», що його кривдник, в окопах, але – «на легкє». Жоден з них не має накладок на коліна і лікті, вони не носять шоломи (мають тільки шапки). «Херсонець» взагалі немає ні плитоноски на собі, ні розгрузки, ні ременя з навісними підсумками. Його кривдник також не має ні розгрузки, ні ременя з обвісом. Це при тому, що у нього в руках автомат – то де ж він тримає БК? На ньому нібито присутня плитоноска, але за тим як він рухається стає очевидно, що вона порожня і не містить плит захисту.
  3. Мова і репліки. Так «герої» говорять українською. Проте, це ще не ознака приналежності до ЗСУ – а саме це хотіли показати пропагандисти, використавши мову, як аргумент. До того ж знайти 2-3 осіб, які більш-менш можуть проговорити декілька фраз українською серед, наприклад, тих же мешканців ОРДЛО – не становить проблеми.

З аналізу реплік очевидно, що це заготовка – кожен з учасників «постановки» мав проговорити свій текст. Показово, що коли один з кривдників напевно забув свої репліки, той солдат, що весь час за кадром з камерою, нагадав «колезі», мовляв, «Василь, балакай».

До речі, «балакай» – якраз було перебором у намаганні «українізувати» постановку. Здебільшого в українській мовній традиції, у таких випадках використовується дієслово «говори». А от саме росіяни, намагаючись показати розуміння української, замість «говорити», кажуть – «балакай».

Ситуація/локація. З відео не зрозуміло де саме відбувається подія – чи це бойова позиція, чи якийсь учбовий центр.      Візуально, хоч солдати і рухаються окопами, але в них не помітно облаштованих бойових позицій. «Херсонцю» закидають, що він «прийшов сюди ховатися». Якщо це передова – то така собі схованка. Якщо учбовий центр – то у перспективі це не дуже схоже на надійне «укриття».

Якщо уважно стежити, за тим як кривдник б’є «херсонця», то жоден удар не схожий на справжній – це імітація. Сам же «херсонець» до того, як його «знайшли» сидів посеред окопу. Вочевидь схоже на те, що він чекав «гостей». Обличчя «героїв» ні в одному з кадрів не видно.

Висновок

  • Поширене відео за сукупністю ознак є постановкою і продуктом російської пропаганди.
  • У відео пропагандисти спробували просувати наратив, направлений на створення недовіри і напруги у суспільстві, про те, що ті хто був в окупації – зрадники, вони «здавали» свої міста. Причому у відео вкиді чітко озвучена фраза з негативною конотацією: «…всі ви херсонці однакові».
  • Відео є черговим елементом масштабної ІПСО по дискредитації ЗСУ, мобілізаційних заходів в Україні, яку останнім часом розгорнула пропаганда рф.

P.S. Матеріал розміщено в рамках ініціативи Мережа проектів з протидії дезінформації

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ