Підтримати нас

Docudays UA завершує свої кіномандри по Херсонській області

Автор статті
21 грудня 2018 13:43
789
Поширити:

Минулого тижня Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA поставив нову точку на своїй карті у селі Григорівка, Присиваської ОТГ.

У п'ятницю, 14 грудня, до Григорівського будинку культури завітали місцеві мешканці та активісти, щоб подивитися фільм угорської режисерки Бернадетт Туза-Ріттер  «Жінка в полоні».

Фільм «Жінка в полоні» розповідає про життя  Маріш, 52-річну угорку, яка служить одній родині вже десятиліття, працюючи по 20 годин на день без оплати. Її гнобителі відібрали в неї документи, і їй не можна виходити з дому без дозволу. З нею поводяться як з твариною: годують недоїдками і не надають ліжка для сну. Маріш проводить дні зі страхом у серці, але мріє про те, щоб повернути собі своє життя. Присутність камери допомагає їй усвідомити, що вона – не одна. Вона починає проявляти довіру. Після двох років зйомок вона збирається з духом і розказує про свій план: «Я втечу». У фільмі простежений героїчний шлях Маріш назад до свободи.

Мандрівний вперше у Григорівці й документальні фільми про права людини тут ще не бачили. Глядачів кіно дуже зачепило, бо не дивлячись на шалений холод у Будинку культури, майже всі додивились до кінця і навіть залишись на обговорення стрічки.

«Було б добре, щоб наші жінки, які їздять на заробітки закордон, подивились цей фільм. Щоб вони знали - бувають і такі ситуації, коли паспорт забирають і ти нічого не можеш зробити, ось як у фільмі. Дуже лякає статистика вкінці фільму, кількість людей, що потрапляють у рабство – шокує», - поділилась враженнями місцева жителька.

Глядачі довго дискутували щодо долі дівчинки, дочки Едіт. Думки розділились: хтось вважав, що вона може повторити шлях матері, оскільки залишись з дитиною та без чоловіка. Та більшість дійшли думки, що Едіт не дозволить дочці повторити її шлях, після всього пережитого.  І врешті решт, з юної особи виросте чудова самодостатня жінка.

Координаторка фестивалю у Херсонській області, юристка та  керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров'я» Олена Старюк розповіла про  небезпеку трудового рабства та випадки торгівлі людьми в Україні. Вирватись з кола рабства не так просто, як здається на перший погляд. Це  не просто фізичне насилля, а й психологічне, пояснила Олена. Серед країн, де українці найчастіше потрапляють у трудове рабство, – РФ, Польща, Німеччина, країни Азії та США.

Як відомо на 2018 рік, в Україні 286 тисяч осіб живуть у «сучасному рабстві». Відповідно до світового антирейтингу сучасного рабства Global Slavery Index, складеного австралійською правозахисною організацією Walk Free Foundation, частка тих, хто живе в умовах сучасного рабства, в Україні становить 6,4 на 1 тисячу осіб.

Рейтинг містить інформацію про кількість людей у сучасному рабстві у різних країнах, аналіз дій урядів та форми рабства - зокрема, примусова праця, примус до шлюбу, боргова кабала та примусова сексуальна експлуатація, пише УП

Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Мета Мандрівного фестивалю – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Організатори Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  в Херсонській області:

  • ГО «Нова генерація»
  • БО «Фонд милосердя і здоров’я»
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ