Підтримати нас

«Lament of Kherson region»: в Одесі презентували книгу з історіями жителів Херсонщини

10 травня 2024 20:36
203
Поширити:
 в Одесі презентували книгу з історіями жителів Херсонщини
Презентація книги в Одесі. Марія Апрятова (зліва) та Олена Таскаліна. Фото Ігоря Бойченка

10 травня в Одеському муніципальному музеї особистих речей ім. О.В. Блещунова презентували книгу з історіями жителів Херсонщини, створену українськими та естонськими художниками під час проєкту "Lament of Kherson region".

У коментарі “Вгору” художниця з Одеси Марія Апрятова розповіла, що в книжці вона відтворювала червонокнижні квіти, які ростуть на Херсонщині. Також Марію зачепила історія людини, яка після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС, знайшла човен і збирала всіх тваринок: котів, собак, їжачків, ящірку.

Марія Апрятова. Фото Ігоря Бойченка

Окрім цього, художниця розповіла, що її перші проєкти були пов'язані з Херсоном, а саме з Центром культурного розвитку «Тотем».

“Тому проєкти Афанасьєвих, мабуть, формували мою особистість як митця і як музейника”, – додала Марія Апрятова.

Марія зазначила, що коли почула про проєкт «Lament of Kherson region», одразу зрозуміла, що хоче щось зробити для Херсона. І поїхала до Естонії.

“Це ніби середньовічна така лабораторія, де ми малювали літопис сучасності. Це був надзвичайний виклик”, – сказала художниця.

Координаторка Олена Таскаліна розповіла, що разом з художнім керівником «Lament of Kherson region» Володимиром Рейнхартом вийшло швидко створити проєкти, який виграв.

Презентація книги. Фото Ігоря Бойченка

“Беремо документальну історію, беремо митців, веземо в Естонію. І там займаємося творчістю. І так воно складалося дуже швидко”, – додала Олена. 

  • 52 історії жителів Херсона та області, які за останні два роки збирали фахівці соціологічної асоціації України, перетворилися на рукотворну книгу. Створювали її 12 українських художників за участі естонських митців під час 10-денної резиденції в Таллінні в лютому 2024 року. Ще понад три десятки історій потрапило на закладки. Журналісти «Вгору» дізналися для вас подробиці того, як створювався цей сучасний артефакт.
Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ